Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zmaga desnega pola v večeru preobratov

Janša meni, da je poražena vladna koalicija, ne samo Gibanje Svoboda. SDS je slavila zmago na že četrtih evropskih volitvah zapored.
FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel
10. 6. 2024 | 07:54
10. 6. 2024 | 11:47
11:49

»Tisti, ki izključujejo, so danes dobili svojo lekcijo,« je po objavi prvih delnih neuradnih izidov volitev v evropski parlament izjavil Janez Janša, prvak SDS, ki so ji volivci namenili štiri mandate. Gibanje Svoboda je dobilo dva, in čeprav so jim zadnje ankete kazale tri, je predsednik Robert Golob z rezultatom zadovoljen. Po eno mesto je pripadlo še Vesni, NSi in SD.

image_alt
Tudi v Sloveniji zmagala desnica

SDS je slavila zmago na že četrtih evropskih volitvah zapored, Janša je dodal, da so vsi njihovi kandidati podpisali zavezo, da se bodo vrnili v Slovenijo, če bo SDS v prihodnje sestavljala vlado. »Kar je glede na ta rezultat velika možnost,« je komentiral.

»Enkrat sem že rekel, da Janez Janša ne bo videl filma, da se bom jaz umaknil. In to lahko samo še enkrat ponovim,« je Robert Golob komentiral poziv predsednika SDS, naj koalicija naredi takšen premislek kot francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je po hudem porazu razpustil parlament in za 30. junij sklical predčasne volitve.

Kandidati, ki najverjetneje odhajajo v Bruselj za evropske poslance. FOTO: Delo
Kandidati, ki najverjetneje odhajajo v Bruselj za evropske poslance. FOTO: Delo

Gibanje Svoboda je po mnenju Roberta Goloba doseglo vse tri cilje: visoko volilno udeležbo, na vseh štirih referendumih rezultat za in skoraj 22 odstotkov, kar je več, kot so načrtovali. »Leva sredina je odstotkovno dobila več glasov kot desna sredina,« je poudaril. Predsednik SD Matjaž Han vidi zadeve nekoliko drugače: »Volivke in volivci imajo vedno prav. Koalicija je doživela poraz. Naredila je relativno slab rezultat. Ampak SD smo glede na državnozborske volitve rezultat v odstotkih popravili.« Pri SD je po prešteti polovici glasov kazalo, da bo ostala pred pragom in da jo bo prehitela SLS. Čeprav je nosilec liste SLS Peter Gregorčič na četrtem mestu po številu preferenčnih glasov v državi, to ni bilo dovolj, da bi stranka obdržala mandat v Bruslju.

Kot so napovedovale ankete, se tja seli stranka Vesna z Vladimirjem Prebiličem, namesto dosedanje Ljudmile Novak bo barve NSi zastopal njen predsednik Matej Tonin.

Težave s štetjem glasovnic

Tokratne volitve, ki so volilnim komisijam očitno povzročale veliko težav, bi lahko najkrajše označili kot večer preobratov. Tisti, ki so bili najbolj optimistični ob zaprtju volišč, prav pretiranega razloga za slavje zdaj nimajo, tisti, ki so napovedovali pritožbe in se jezili nad zadnjimi potezami vlade v funkciji volilne kampanje, pa bodo, kot zdaj kaže, najvišje dvigali roke.

Po približno osemdesetih odstotkih preštetih glasov izidi, ki jih objavlja državna volilna komisija, kažejo, da je zmagovalka evropskih volitev že četrtič zapored SDS. Na podlagi preferenčnih glasov so mandat dobili Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič. Ob zaprtju volišč pa je prvak SDS Janez Janša komentiral, da bi bilo zanje uspeh več kot dva predstavnika, kolikor so imeli do zdaj.

FOTO: Daniel Novakovič/STA/Delo
FOTO: Daniel Novakovič/STA/Delo

»V vsakem primeru bomo našo ekipo v evropskem parlamentu okrepili,« se je odzval Janša in se zahvalil vsem volivcem, »ki so v poplavi različnih vprašanj prepoznali, za kaj gre«. »Sporočilo slovenskega volilnega telesa vladni koaliciji je, naj naredi podoben premislek, kot ga je naredil francoski predsednik Macron ali pa belgijski predsednik vlade, ki je pravkar odstopil. Oba izhajata iz istega političnega tabora, v katerega se uvršča tudi Gibanje Svoboda, zato verjamemo, da bodo proučili ta dejanja odgovornosti svojih starejših kolegov v EU,« je Janša komentiral v svojem slogu in izpostavil, da bo poražena vladna koalicija in ne samo njena največja stranka.

image_alt
Delova analitika: Tudi Janševe poteze so aktivirale taktične volivce

»Takega poraza tranzicijska levica v Sloveniji še ni doživela in upam, da bo tudi to sporočilo sprejeto,« je dejal predsednik SDS, ki izid razume tudi kot odgovor slovenskega volilnega telesa »zaradi manipulacij, ki so se dogajale v zadnjih tednih. Mislim na preusmerjanje pozornosti na teme, ki niso pomembne niti za slovenske državljane niti za prihodnost EU.«      

Precej drugače se je večer razpletel v štabu Gibanja Svoboda, kjer so, tudi na podlagi zadnjih anket, pričakovali tri mandate. Robert Golob se je najprej zahvalil volivcem, ki so se množično udeležili volitev in referendumov. »To je bil danes naš glavni cilj – da na evropske volitve pripeljemo čim več volivcev. Vesel sem, da je bila volilna udeležba daleč največja do zdaj,« je izjavil.

Šarec ni želel kandidirati, zdaj gre v Bruselj

»Vesel sem, da je Slovenija na evropskih volitvah pokazala svoj levosredinski obraz. Skrajna desnica v Sloveniji ne bo prevladala,« je predsednik GS in predsednik vlade Robert Golob optimistično pričakoval uspeh svoje stranke ob prihodu v štab. Prvi delni rezultati so pokazali na dva predstavnika – poleg sedanje poslanke Irene Joveve bi skladno s preferenčnimi glasovi v Bruselj lahko odpotoval obrambni minister Marjan Šarec.

Ta si najprej niti ni želel kandidirati. »Izvolitev je zame uspeh. K njemu je prispevalo dobro delo na mestu obrambnega ministra. Prezgodaj je še govoriti o mojem nasledniku na ministrskem mestu. Verjamem, da bo izbira dobra,« se je odzval Šarec. Več je ugibanj, kdo bi ga lahko nadomestil – stave gredo proti njegovemu državnemu sekretarju Damirju Črnčecu, kar pa bo gotovo povzročilo nejevoljo pri koalicijskih partnericah.

Stranki Vesna je uspel veliki met z Vladimirjem Prebiličem, ki je ob zanesljivi izvolitvi napovedal, da bodo gotovo sodelovali tudi na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Nekaj časa so upali celo na dva mandata.

NSi bo po novem, po treh mandatih Ljudmile Novak, zastopal predsednik stranke Matej Tonin. SD pa po prvi polovici preštetih glasov ni kazalo na mandat, a se je potem rezultat pri Matjažu Nemcu izenačil s tistim pri Toninu. Bo pa SD vseeno imel eno mesto manj, kot ga je imel do zdaj.

Predsednik Resnice Zoran Stevanović je razglasitev neuradnih rezultatov pričakal dobro razpoložen. Za Delo je dejal, da »glede na visoko volilno udeležbo – zlasti v Kranju, kjer imajo zvesto volilno telo – pričakuje uvrstitev v evropski parlament«, a je bil njegov optimizem nekoliko prenagljen, saj so končali s štirimi odstotki podpore. Prav tako se v evropski parlament ni uspelo uvrstiti listi Zelenih.

Sedanji poslanec Klemen Grošelj, ki mu ankete niso kazale uvrstitve, je proti zaključku štetja še upal, da »bodo zadnji morda prvi«, a se bo od Bruslja moral posloviti. Bi pa najbrž z glasovi, ki so jih dobili »odpadniki« pri Zelenih, Gibanje Svoboda pridobilo tretji mandat. Pod pragom so ostale tudi Desus in Dobra država – nosilec liste Uroš Lipušček je bil ogorčen predvsem zaradi medijskega ignoriranja – ter stranka Nič od tega.

Politolog Marko Hočevar. FOTO: Voranc Vogel
Politolog Marko Hočevar. FOTO: Voranc Vogel

Ekonomist Jože P. Damijan. FOTO: Jože Suhadolnik
Ekonomist Jože P. Damijan. FOTO: Jože Suhadolnik

Sorodni članki

Vredno branja

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine