Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Macron napovedal predčasne volitve: Država potrebuje jasno večino

Po zmagi skrajne desnice na evropskih volitvah je Macron napovedal predčasne volitve.
Emmanuel Macron je razpustil parlament. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Emmanuel Macron je razpustil parlament. FOTO: Ludovic Marin/AFP
9. 6. 2024 | 21:16
10. 6. 2024 | 02:27
2:47

Iz Elizejske palače se je oglasil francoski predsednik Emmanuel Macron, potem ko je njegovo stranko po vzporednih volitvah močno premagal skrajno desni Nacionalni zbor. Poudaril, da si je treba naliti čistega vina, ter napovedal, da bo razpustil parlament in razpisal nove volitve za 30. junij. Drugi krog bo 7. julija. 

Šlo je za težko odločitev, a meni, da država potrebuje jasno večino. »Zato se ob koncu tega dne ne bom mogel obnašati, kot da se ni nič zgodilo. Po opravljenih posvetovanjih, predvidenih v dvanajstem členu naše ustave, sem se odločil, da vam z glasovanjem znova dam izbiro naše parlamentarne prihodnosti,« je dejal.

K odstopu je v svojem govoru Macrona pozval tudi vodja Nacionalnega zbora Jordan Bardella, a predsednikova poteza je bila vseeno nepričakovana. Vzpon nacionalistov in demagogov je po Macronovem mnenju nevarnost tako za Francijo kot za Evropo in za mesto Francije v njej. Po Macronovem govoru se je oglasila še vodja poslanske skupine Nacionalnega zbora Marine Le Pen, ki je pozdravila njegovo odločitev, da razpusti parlament. Poudarila je, da je Nacionalni zbor pripravljen voditi državo, če mu volivci tudi na prihajajočih volitvah izrazijo tolikšno podporo.

Skrajna desnica je danes po vzporednih volitvah v Franciji prejela skoraj 40 odstotkov glasov, če tistim za Nacionalni zbor prištejemo še 5,5 odstotkov za Rekonkvisto Erica Zemmourja. Nosilka strankine liste je Marion Maréchal, nečakinja Marine Le Pen.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine