Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Svoboda trdi, da je stranka dosegla vse svoje volilne cilje

Robert Golob: Leva sredina je dosegla boljši rezultat od desnice, kar se bo pokazalo na naslednjih parlamentarnih volitvah.
Marjan Šarec v štabu Gibanja Svoboda. FOTO: Črt Piksi/Delo
Marjan Šarec v štabu Gibanja Svoboda. FOTO: Črt Piksi/Delo
9. 6. 2024 | 22:24
10. 6. 2024 | 09:17
4:57

Ob enih zjutraj je pred novinarje stopil predsednik vlade Robert Golob, ki je dva poslanska mandata za svojo stranko pospremil z oceno, da so stranke, ki jih šteje pod levo sredino, dosegle boljši rezultat od desnice, kar se bo po njegovem mnenju pokazalo na naslednjih parlamentarnih volitvah leta 2026. Dva mandata manj od SDS pa je pripisal drobljenju glasov na levi sredini. Golob pravi, da je Svoboda na teh volitvah dosegla vse tri svoje cilje, vključno z najvišjo volilno udeležbo na evropskih volitvah doslej. 

Poleg stare in nove evropske poslanke Irene Joveve bo v Bruselj odpotoval obrambni minister Marjan Šarec. Ta nad svojo novo evropsko kariero ni pokazal navdušenja, vladi pa prinaša nekaj težav, saj bo treba poiskati novega obrambnega ministra. Golob je priznal, da jih je izvolitev presenetila, zato potrebujejo približno teden dni časa, da bodo poiskali rešitev za Šarčevo menjavo.

Stave za Šarčevega namestnika gredo v smeri proti državnemu sekretarju na ministrstvu za obrambo Damirju Črnčecu. »Izvolitev je zame uspeh. K njemu je prispevalo dobro delo na mestu obrambnega ministra. Prezgodaj je še govoriti o mojem nasledniku na ministrskem mestu. Verjamem, da bo izbira dobra,« je po večini preštetih glasov dejal Šarec. 

Začelo se je optimistično

Nekaj pred deseto uro zvečer je v štab Gibanja Svobode prišel predsednik stranke in vlade Robert Golob, ki se je najprej zahvalil volivcem, ki so se množično udeležili volitev in referendumov. »To je bil danes naš glavni cilj – da na evropske volitve pripeljemo čim več volivcev. Vesel sem, da je bila volilna udeležba daleč največja do zdaj. Ljudje pa so se zavedli pomembnosti vprašanj, ki so bila postavljena na referendumih. Pričakujem, da bo rezultat štirikrat za,« je bil optimističen Golob. Do tedaj je bilo sicer preštetih šele dobra polovica glasov. 

image_alt
Tudi v Sloveniji zmagala desnica

»Vesel sem, da je Slovenija na evropskih volitvah pokazala svoj levosredinski obraz. Skrajna desnica v Sloveniji ne bo prevladala,« je še dejal Golob, ki je po lastnih besedah zelo optimističen glede rezultata Svobode na evropskih volitvah.

Razpoloženje v štabu Svobode je bilo na začetku prešerno. Prišli so vsi kandidati za evropske poslance, vse več je poslancev, ki nazdravljajo nadejanemu uspehu Svobode. Čestitke kolegov sta že sprejemala nosilka liste Irena Joveva in vodja podmladka stranke Matej Grah, ki je drugi na listi stranke.

Vesel sem, da je bila volilna udeležba daleč največja doslej. Ljudje so se zavedli pomembnosti vprašanj, ki so bila postavljena na referendumih, je v prvem odzivu povedal Robert Golob. FOTO: Črt Piksi/Delo
Vesel sem, da je bila volilna udeležba daleč največja doslej. Ljudje so se zavedli pomembnosti vprašanj, ki so bila postavljena na referendumih, je v prvem odzivu povedal Robert Golob. FOTO: Črt Piksi/Delo

»Zadovoljni smo, skromni in ponižni. V kampanji nam je uspelo nagovoriti Slovence, sodelovali smo s civilno družbo. Višja volilna udeležba je zmeraj rezultat stabilnosti demokracije,« je kampanjo svoje stranke ocenil Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Svoboda.

Kako je priznanje Palestine tik pred evropskimi volitvami vplivalo na rezultat stranke? »Priznanje Palestine pred volitvami je bilo moralno etično dejanje in se je zgodilo 'silom prilike' v tednu pred volitvami. Priznanje Palestine je odraz vrednot trenutne koalicije. Če ima to kakšno povezavo z rezultatom, pa bodo pokazali rezultati volitev,« je odgovoril poslanec največje vladne stranke Lenart Žavbi.

Sara Žibrat, podpredsednica stranke, je prav tako zadovoljna s kampanjo, saj da so bili prisotni po vsej Sloveniji: »Cilj kampanje je bil približati evropske teme, kot sta varnost in zeleni prehod, državljanom.«

Poslanci Gibanja Svoboda se bodo po naših informacijah priključili liberalni politični skupini Renew v evropskem parlamentu. Sledila bodo pogajanja o priključitvi politični skupini, ki se ji na evropski ravni sicer napoveduje nekoliko slabši rezultat kot pred petimi leti.

V volilnem štabu so se po zaprtju volišč zbirali predvsem poslanci strank, ministrov še ni bilo niti predsednika vlade. Najeti prostor v središču Ljubljane je bil tokrat precej manjši, kot je bil ob rekordni zmagi na parlamentarnih volitvah leta 2022. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine