Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Stavka Fidesa pred prelomnico, vlada bo iskala rešitve za zdravstveni sistem

Premiera Roberta Goloba pa čaka odločitev, koga bo v prihodnjih dneh postavil na čelo pravosodnega resorja.
FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
26. 2. 2024 | 07:47
26. 2. 2024 | 10:49
4:01

Vlada bo na današnji seji razpravljala o ukrepih za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema v času stavke sindikata Fides. Začenja se namreč sedmi teden stavke, konec tedna pa bodo začeli veljati vloženi preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo, zaradi česar bo po napovedih okrnjeno izvajanje nekaterih nenujnih storitev.

Kot je konec tedna povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, se na ministrstvu redno sestajajo z direktorji javnih zdravstvenih zavodov in v sodelovanju z njimi pripravljajo ukrepe za zagotavljanje dostopnosti zdravstvenih storitev za paciente.

image_alt
Golob zdravnike pozval k takojšnji prekinitvi stavke in agonije za paciente

Ranljive skupine morajo imeti dostop do storitev

»Zaradi umika soglasij za nadurno delo bomo morali poiskati nove načine organizacije dela zdravnikov, na primer izmensko delo, da bodo pacienti dobili ustrezno oskrbo,« je pojasnila. Poudarila je, da morajo ranljive storitve kljub stavki imeti dostop do zdravstvenih storitev, ki jih potrebujejo.

Če bi se v prihodnje izkazalo, da z obstoječimi kadri ni mogoče vzdrževati javne zdravstvene mreže, pa bodo na ministrstvu morali sprejeti ukrepe za racionalizacijo, je napovedal državni sekretar Marjan Pintar. Teh ukrepov še niso pripravili, bi pa to na primer lahko pomenilo združevanje bolnišničnih oddelkov. Ob tem bi prišlo tudi do premeščanja zdravnikov. Tako bi bili morda prisiljeni opravljati delo na drugi lokaciji, tudi v drugi zdravstveni ustanovi, je dejal.

Soglasja za nadurno delo, ki večinoma začnejo veljati v začetku marca, je po Pintarjevih besedah v bolnišnicah sicer skupaj umaknilo okoli 30 odstotkov zdravnikov, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov.

image_alt
Fides odgovarja predsednici republike: Stavka je naša ustavna pravica

Kdo bo ministrski kandidat ali začasni vodja pravosodnega resorja?

Premiera Roberta Goloba čaka odločitev, koga bo v prihodnjih dneh postavil na čelo pravosodnega resorja. Izteka se namreč rok, do katerega mora predlagati bodisi novega ministra ali začasnega vodjo ministrstva. Po pričakovanjih bo o kandidatih danes govoril s SD, in če bodo pogovori uspešni, še danes v DZ poslal ime kandidata oziroma kandidatke.

image_alt
Golobu doslej dali košarico vsi kandidati za ministrski stolček

Po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, s katerim se je DZ seznanil 16. februarja, se namreč danes izteče rok, do katerega mora premier Golob bodisi v DZ poslati ime novega ministrskega kandidata oziroma kandidatke bodisi sporočiti, da bo vodenje ministrstva začasno prevzel sam ali to nalogo  zaupal kateremu od ministrov.

S koalicijsko SD, v kvoto katere sodi ministrstvo za pravosodje, so se sicer dogovorili, da bo začasno vodenje ministrstva prevzel predsednik vlade sam. A kot kaže, je cilj čim prej najti novega kandidata, ki bi zasedel ministrsko funkcijo.

V teh dneh so tako v SD pospešeno iskali primernega kandidata oziroma kandidatko, pogovore je opravil tudi premier Golob. S koalicijsko partnerico se strinjajo, da si na čelu ministrstva želijo verodostojnega in zaupanja vrednega kandidata. Zanimanja za ministrski stolček sicer menda ni prav veliko, saj novega ministra oziroma ministrico čaka nemalo izzivov, od ukvarjanja s posledicami afere ob nakupu prostorov na Litijski cesti v Ljubljani, neuresničene ustavne odločbe glede plač sodnikov do reforme pravosodja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine