Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kacin: Razmere se umirjajo, a prepočasi

Podatki kažejo, da se razmere počasi umirjajo, a v prihodnjih dveh tednih bodo veljali poostreni ukrepi.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
M. B.
16. 11. 2020 | 10:55
16. 11. 2020 | 12:32
2:50
V zadnjem dnevu so pristojni ob 1792 testiranjih potrdili 501 novo okužbo s koronavirusom, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. V Kočevju, Prevaljah in Preddvoru se je virus konec tedna razširil v domovih za upokojence. Najbolj prizadeta regija glede na število prebivalcev je Pomurje. Podatki kažejo, da se razmere počasi umirjajo, meni Kacin, a dodaja, da umirjanje poteka prepočasi. 
 

Bolnišnica kot neprebojni bunker


Erik Sedevčič, predstojnik urgentnega centra Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, je pojasnil, kako so bolnišnico pripravili in preuredili ter kako delujejo med epidemijo. »Bolnišnico smo že med prvim valom spremenili v neprebojni bunker,« je povzel stanje.

Drugi val so pričakali bolje pripravljeni, saj so že imeli izkušnje. Izziv pa, po njegovih besedah, predstavlja pomanjkanje zdravstvene opreme in predvsem pomanjkanje zdravstvenega kadra. Bolnišnica je doslej zdravila že 106 okuženih bolnikov, starih med 27 in 99 let. Umrlo jih je 16, njihova povprečna starost je 86 let, je dejal Sedevčič. Šest zaposlenih se je doslej okužilo v bolnišnici, 33 pa zunaj nje. Kljub pomanjkanju kadra se trudijo poskrbeti za vse paciente, tudi tiste, ki niso okuženi s koronavirusom, je, »dokler je v nas še atom moči bomo poskrbeli za vse paciente«, zagotovil Sedevčič.
 

14 dni le nujne trgovine in storitve


Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman ​je pojasnila, da v prihodnjih dveh tednih lahko delujejo prodajalne, ki prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje ter prodajalne za kmetijske potrebščine. Ne sme pa se prodajati ničesar, kar ima garancijo, oblačil in obutve. »Računalnika ne boste mogli kupiti, saj je vezan na garancijo, lahko pa kupite žarnice ali metlico za WC,« je sekretarka pojasnila izbire potrošnikov. 

Delujejo lahko tržnice, lekarne, optike, trgovine z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki. Prva tako obratujejo banke, pošte, zavarovalniške, vulkanizerske, avtomehanične, kleparske in dimnikarske storitve. Trafike in kioski so prav tako lahko odprti. Dostava hrane na dom je dovoljena, uživanje hrane in pijače na javnih mestih pa je prepovedano, povzema sekretarka. 

Novinarsko konferenco si oglejte v celoti: 



 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine