Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šole odpirajo svoja ali nadomestna vrata

Z velikim trudom so šole, druge prostore in ceste usposobili tako, da bodo danes v klopi sedli vsi učenci in dijaki.
Nekateri učenci OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem bodo nekaj mesecev pouk obiskovali na nadomestni lokaciji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nekateri učenci OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem bodo nekaj mesecev pouk obiskovali na nadomestni lokaciji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
1. 9. 2023 | 05:00
5:53

Vreme med poletnimi počitnicami ni prizaneslo ne vrtcem, ne šolam, ne cestnim povezavam: najprej neurja, potem poplave in spet neurja. Kljub temu so ravnatelji in njihovi zaposleni, pa tudi starši in drugi prostovoljci poskrbeli, da so šole spet pripravljene na začetek šolskega leta. Ponekod bodo otroke začasno namestili v druge prostore, a ključno je, da se šolsko leto nemoteno začne. Več težav je bilo z dostopi, a so za silo uredili tudi te.

V Lučah je za učence in dijake največja težava cesta Ljubno–Luče, kjer je v zaselku Struge odneslo vozišče. Cesto so v zadnjih tednih nasipavali in včeraj dobili dovoljenje, da danes za silo nasuto cesto odprejo za šolske prevoze in javni potniški promet. Za ves preostali promet ostaja zaprta, je pojasnil luški župan Klavdij Strmčnik: »Cesto bo za šolske prevoze uradno odprla ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki bo k nam prišla ob pol osmih, ampak že dve uri prej bo po njej krenil avtobus z dijaki, ki imajo v Celju pouk ob sedmih zjutraj.«

image_alt
Varna pot v šolo vse leto, ne le septembra

Podobno je na Ljubnem ob Savinji, je povedal župan Franjo Naraločnik. »Prevozi ne bodo povsem običajni in vsak dan bo zgodba zase. Prilagajali se bomo glede na gradnjo. Temu primerno je šola prilagodila tudi urnike. Staršev za zdaj nismo angažirali, bo pa verjetno pozneje potrebna tudi njihova pomoč. Otrok, ki bi bili odrezani od sveta, nimamo, imamo pa žal nekaj takšnih, ki so ostali brez domov. Nastanili smo jih tako blizu, da bodo v šolo prišli peš,« je dejal.

Velike težave z dostopom imajo tudi učenci OŠ Črna na Koroškem. Ravnatelj Mitja Pranjič je povedal, da so se s starši dogovorili za kombiniran prevoz. »Za nekatere bodo organizirani šolski prevozi, nekatere ceste pa zanj niso primerne, zato bodo tam pomagali starši. Vsekakor dolgoročno to ne bo šlo, nekateri starši namreč začenjajo delati že ob šestih. Zdaj bodo pomagali sorodniki, vsekakor pa bo treba za ceste poskrbeti,« je opisal razmere. Jutri bosta prvošolčke omenjene šole na pot pospremila tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in županja Romana Lesjak.

image_alt
Prvi šolski dan pred 50 leti

Pouk v župnišču …

Ravnateljica OŠ Nazarje Vesna Lešnik je najprej načrtovala, da bodo nekateri učenci podružnice v Šmartnem ob Dreti pouk obiskovali v bližnjem gasilskem domu PGD Šmartno ob Dreti, otroci vrtca pa bi ostali v šoli v prvem nadstropju. Lešnikova je dejala, da so ta predlog predstavili staršem, ki so se odločili za drugo možnost: »Starši so se raje odločili, da bodo vrtčevske otroke vozili v centralni vrtec v Nazarje, šolski otroci pa gredo v prvo nadstropje šole.« Lešnikova upa, da se bodo vsi lahko vrnili v svoje prostore v treh mesecih. »Želim si, da bi prišli nazaj vsaj po novem letu, ampak to je odvisno od izvajalcev in financ. Vsekakor bi rada, da čim prej pridejo v svoje okolje, hkrati pa da šolo kakovostno saniramo,« je dejala.

Učenci četrtih in petih razredov OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem bodo razseljeni po različnih lokacijah. Ravnatelj Boštjan Mohorič je povedal, da je bilo uničenih 15 učilnic v pritličju in ena v kleti. »Nekaj oddelkov bo imelo pouk v Družinskem in mladinskem centru Cerklje, dva oddelka bosta v kmetijski zadrugi, trije pa v župnišču v Adergasu. Zelo sem vesel, ker so vsi brez razmišljanja privolili, da pridejo naši učenci k njim. Tudi starši so to brez težav sprejeli. Če bo vse po sreči, pa bi se učenci po krompirjevih počitnicah lahko vrnili v šolo.«

image_alt
Veliko šol na pragu šolskega leta še išče učitelje

… in gasilskem domu

Ko so drugod že skoraj sanirali šole, je ponedeljkovo neurje odneslo del strehe OŠ Šmarje pri Kopru, ki so jo gasilci začasno prekrili s polivinilom in vrečami peska. »Začeli bomo nekoliko prirejeno, saj imamo uničeni dve učilnici, knjižnico ter nekaj drugih kabinetnih oziroma pisarniških prostorov,« je dejal ravnatelj Simon Dražič. Čiščenja po ujmi so se še istega dne lotili vsi zaposleni – od hišnika do učiteljev. »Še ponoči, ko je bil večji naliv, smo se v šolskih prostorih izmenjevali kot na kakšni straži,« se je posmejal ravnatelj. Sprejem prvošolcev bo potekal po prvotnih načrtih, slavnostnega dogodka pa se bosta udeležila tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda in koprski župan Aleš Bržan.

V vasi Čepovan na Goriškem, kjer so zaradi obnovitvenih del na šolskem poslopju načrtovali nadomestne prostore za dva razreda v gasilskem domu – ta pa je bil poškodovan v julijskem neurju –, bo prvi šolski dan potekal nemoteno, je zagotovila ravnateljica tamkajšnje osnovne šole Branka Ušaj. Vsa sanacijska dela v gasilskem domu so končana in ta bo danes lahko sprejel učence prvega in drugega razreda ter starejšo skupino vrtca.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine