Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Slovenija naposled vendarle priznala Palestino

Za Palestino kot neodvisno in suvereno državo je ob obstrukciji SDS in NSi glasovalo 52 poslancev državnega zbora.
Janez Janša je vladni koaliciji očital, da s priznanjem Palestine poskuša preusmeriti pozornost s perečih težav v državi, kot sta stavka na upravnih enotah in zdravniška stavka, in da koalicija priznanje Palestine izkorišča v predvolilne namene. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Janez Janša je vladni koaliciji očital, da s priznanjem Palestine poskuša preusmeriti pozornost s perečih težav v državi, kot sta stavka na upravnih enotah in zdravniška stavka, in da koalicija priznanje Palestine izkorišča v predvolilne namene. FOTO: Voranc Vogel/Delo
4. 6. 2024 | 12:55
5. 6. 2024 | 15:48
5:01

Koalicija je z novo interpretacijo 184. člena poslovnika državnega zbora zavrnila tudi drugi predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. Ob obstrukciji opozicije je za priznanje glasovalo 52 poslancev.

Koalicija se je vse od ponedeljkove vložitve prvega predloga za razpis posvetovalnega referenduma ukvarjala z vprašanjem, kako proceduralno obiti manever SDS, ki so ga imeli za zavlačevanje. Pred današnjo plenarno sejo o priznanju Palestine je SDS najprej umaknila referendumski predlog, kasneje pa vložila novega.

Prvak SDS Janez Janša je pojasnil, da so prvi predlog umaknili iz tehničnih razlogov, v naslednjem pa da so popravili obrazložitev predloga. »Lahko odločate čez 30 dni. Če pa ga boste sprejeli s kršenjem postopka in zakona, potem bo ničen.« Po Janševem govoru so poslanci SDS zapustili parlamentarno dvorano.

»Predlog za posvetovalni referendum je bil eklatantno zlorabljen. Danes smo priča zlorabi pravnih institutov, kot predsednica državnega zbora tega ne bom dopuščala,« se je odzvala Urška Klakočar Zupančič. Koalicijske stranke so medtem sklicale novo, 74. izredno sejo državnega zbora, zavrnile nov referendumski predlog SDS, nato pa so se poslanci vrnili k odločanju o dokončnem priznanju Palestine.

Nova interpretacija poslovnika državnega zbora

Pred sejo je pri predsednici državnega zbora potekal sestanek koalicijskih strank o tem, kako dokončati akt priznanja Palestine z glasovanjem o tej zadevi. Po naših informacijah so imeli koalicijski poslanci na mizi tri scenarije. Opcije, da glasovanja ne bo, ni bilo med njimi.

Koalicija je sledila interpretaciji nekdanjega predsednika parlamenta Pavla Gantarja, ki je ponudil drugačno interpretacijo tretjega odstavka 184. člena poslovnika državnega zbora. Gantar in tudi koalicijski poslanci, kot se je izkazalo v razpravi, ta člen zdaj razlagajo tako, da od pobude za referendum do odločitve državnega zbora ne sme preteči več kot 30 dni, ne pa, da mora preteči 30 dni, kot je bila praksa do zdaj.

Aktualni predsednici državnega zbora je priskočil v bran tudi nekdanji predsednik Milan Brglez. »Pravi, da je naloga predsednika državnega zbora, da skrbi za zakonitost in ustavnost zakonodajnih procesov. Načelo pravne države nalaga vsem državnim organom, da so pozorni na zlorabo pravice, ki ne more uživati pravnega varstva. Ker to, kar se dogaja v državnem zboru, kaže na očitne znake zlorabe instituta referenduma, bi sam, če bi bil predsednik, v skladu z 2. členom ustave pisno zavrnil predlog SDS za izvedbo posvetovalnega referenduma in po ustaljenih postopkih zaključil izredno sejo o priznanju Palestine.«

Če bo opozicija glede posvetovalnega referenduma uporabila pravna sredstva na ustavnem sodišču, pa je Urška Klakočar Zupančič zatrdila, da bo odločitev sodišča spoštovala.

Palestina ima zdaj 147 priznanj

»32 let je, odkar je Palestina priznala Slovenkam in Slovencem pravico do samoodločbe, pravico, o kateri smo sanjali tisoč let. Palestinski narod žal te pravice še ni dočakal. To pravico je v OZN Palestini priznalo 146 držav, Slovenija se jim bo pridružila kot 147.,« je v nagovoru poslancem dejal predsednik vlade Robert Golob.

Janša je vladni koaliciji očital, da s priznanjem Palestine poskuša preusmeriti pozornost s perečih težav v državi, kot sta stavka na upravnih enotah in zdravniška stavka, in da koalicija priznanje Palestine izkorišča v predvolilne namene.

Evropski poslanec SD Matjaž Nemec je povzel večinsko mnenje koalicije, da so stranko SDS instrumentalizirali izraelski interesi. »Naš namen ni bil, da se skrijemo pod okrilje Španije, Norveške in Irske, naš namen je bil, da postopek izpeljemo suvereno, ponosno in samostojno,« pa je priznanje Palestine pospremil predsednik vlade Robert Golob.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine