Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Globe za nezakonite covidne ukrepe bodo povrnjene

Novinarsko konferenco, kjer Klemen Boštjančič in Dominika Švarc Pipan predstavljata odločitve z današnje seje vlade, smo v živo prenašali na Delo.si.
Posledice prekrškovnih postopkov ali glob, ki so bile izrečene na podlagi neustavnih nezakonitih ali nesorazmernih predpisov, bodo sanirali. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Posledice prekrškovnih postopkov ali glob, ki so bile izrečene na podlagi neustavnih nezakonitih ali nesorazmernih predpisov, bodo sanirali. FOTO: Voranc Vogel/Delo
L. Z., STA
7. 9. 2022 | 17:12
7. 9. 2022 | 19:24
3:09

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je danes na novinarski konferenci javnost seznanila ugotovitvami strokovne komisije o globah za nezakonite covidne ukrepe, ki jih je med pandemijo sprejela prejšnja vlada, in napovedala nadaljnje postopke ministrstva. 

»Razlog za analizo je bil, da se je  izkazalo, da so bili nekateri predpisi neustavni ali nezakoniti. Njen cilj pa pripraviti ustrezne normativne rešitve v zvezi s prekrškovnimi postopki in globami, ki so bile nekatere že plačane. V analizo sta bila zajeta dva zakonska okvira, in sicer zakon o nalezljivih boleznih in zakon o javnih zbiranjih,« je pojasnila ministrica za pravosodje. Ustavno sodišče je sicer ugotovilo, da so 2., 3. in 4. točka prvega odstavka 39. člena zakona o nalezljivih boleznih v neskladju z ustavo.

Konferenco smo v živo prenašali na Delo.si.

Kot ključne statistične ugotovitve analize je izpostavila, da je bilo od začetka epidemije do 31. maja letos uvedenih več kot 62.000 prekrškovnih postopkih in izrečenih več kot 5,5 milijona evrov glob, od katerih jih je bilo 1,7 milijona evrov plačanih prostovoljno, preostanek pa je v izterjavi. »Sedaj prehajamo v drugo fazo, vlada je ministrstvu za pravosodje naložila, da do 31. januarja 2023 pripravi ustrezne normativne rešitve, s katerimi bodo sanirali posledice prekrškovnih postopkov ali glob, ki so bile izrečene na podlagi neustavnih nezakonitih ali nesorazmernih predpisov.«

»Naš cilj je, da vse obravnavamo enako in poplačamo tudi tiste, ki so globe že plačali prostovoljno,« je poudarila ministrica. Ministrstvi za notranje zadeve in za pravosodje imata čas za pripravo ustreznih podlag do 31. januarja.

Kako bodo to reševali, ministrica še ne ve, je pa znova poudarila, da se bo treba vprašanja poprave krivic najverjetneje lotiti sistemsko. Pri tem se bodo naslonili na odločbe ustavnega sodišča, ki je že ugotovilo neustavnosti nekaterih odlokov, je pa znova poudarila, da ne bodo posegali v vse prekrškovne postopke, temveč samo v tiste, ki so bili izrečeni na podlagi neustavnih zakonov. Kot je tudi dejala, si želijo rešitve, ki bo vodotesna in ne bo povzročala novih krivic.

Kako bodo zagotovili sredstva za povračilo že plačanih glob, na vladi še niso dorekli.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine