Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Javnost ni dovolj razumevajoča do težav sodstva

Predsednik Svetovnega sodniškega združenja Đuro Sessa se strinja s predsednico republike, da je neizpolnitev ustavne odločbe pravno huliganstvo.
Sodniki morajo storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi zagotovili svoj neodvisni položaj za dobro države​, pravi Đuro Sessa. FOTO: Damjan Tadić/Cropix
Sodniki morajo storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi zagotovili svoj neodvisni položaj za dobro države​, pravi Đuro Sessa. FOTO: Damjan Tadić/Cropix
19. 1. 2024 | 05:00
19. 1. 2024 | 06:42
3:55

V nadaljevanju preberite:

V boju slovenskih sodnikov za uresničitev odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah se danes v Sloveniji mudi predsednik Svetovnega sodniškega združenja Hrvat Đuro Sessa. V intervjuju za Sobotno prilogo Dela, ki ga bomo objavili jutri, je povedal, da se strinja s predsednico republike Natašo Pirc Musar, da je vladna neizpolnitev ustavne odločbe »pravno huliganstvo«.

Ker ni izvršila odločbe ustavnega sodišča, je slovenska izvršna oblast v konfliktu z evropskim pravom. »Sodniki smo dolžni soditi svobodno, brez pritiskov. A da nam je to omogočeno, nam država, ki želi takšno sodstvo, mora to zagotoviti,« opozarja Sessa, ki navede še eno težavo v državah: javnost ni dovolj senzibilizirana za težave sodne veje oblasti, vlade pa to izkoriščajo, da prikazujejo sodnike kot pohlepne posameznike, ki jih zanima le realizacija lastnih partikularnih interesov.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine