Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Fides bo uporabil vse oblike sindikalnega pritiska

Želijo doseči izstop iz enovitega plačnega sistema in takojšnjo realizacijo PKP10.
Fides gre v boj z vsemi sredstvi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Fides gre v boj z vsemi sredstvi. FOTO: Leon Vidic/Delo
11. 1. 2022 | 15:30
11. 1. 2022 | 15:54
4:46

»Brez zdravnikov ni učinkovitega in dostopnega javnega zdravstvenega sistema. Izstop iz enotnega plačnega sistema je nujni del celovite zdravstvene reforme. Takojšnja realizacija PKP 10 bo dala jasen signal za ohranitev in krepitev javnega zdravstvenega sistema. Dan je mandat glavnemu odboru, da za dosego obeh ciljev uporabi vse oblike sindikalnega pritiska,« so po današnji izredni letna konferenca sporočili s Fidesa. Njihovo celotno sporočilo navajamo v nadaljevanju.

Protinapad

V četrtek pa bodo na novinarski konferenci ob 12. uri v domu sindikatov na Dalmatinovi ulici v Ljubljani, sindikalne centrale  in odvetnik Iztok Ščernjavič, predstavili skupno zahtevo za presojo skladnosti 48. člena PKP 10 z Ustavo Republike Slovenije. Gre za člen, ki zgolj za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v okviru sistema plač v javnem sektorju.

Spomnimo, s sprejetjem PKP 10 bodo lahko (zobo)zdravniki do konca leta 2022 dosegli 63. plačilni razred, kar je šest plačilnih razredov višje kot doslej. Finančne posledice zakona so ocenjene na 280 milijonov evrov.

Dvig plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike, sprejet v PKP 10, ministrstvu za zdravje daje podlago za pripravo pogajalskih izhodišč z zdravniškim sindikatom, je že pred časom pojasnil minister Janez Poklukar. Na podlagi tega bodo nato lahko s Fidesom začeli pogajanja o višanju zdravniških plač.

Minister je spomnil, da se je vlada v stavkovnem sporazumu s Fidesom iz leta 2016 zavezala, da bo v zakonodajni postopek vložila spremembo, ki bo 57. plačni razred odpravila kot najvišji možni razred za zdravnike in zobozdravnike. Predlagana sprememba v PKP 10 je tako samo posledica tega dogovora in še ne pomeni zvišanja plač za to poklicno skupino, je minister povedal na eni od vladnih tiskovnih konferenc.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine