Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Zdravniki želijo izstopiti iz enotnega sistema, sodniki na ustavno sodišče

Sodniki prejemajo v povprečju za 7–8 plačnih razredov manj v primerjavi s funkcionarji drugih vej oblasti. Pogajanja v zdravstvu se nadaljujejo 15. januarja.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
11. 12. 2021 | 05:00
11. 12. 2021 | 08:42
9:24

V nadaljevanju preberite:

V novem krogu pogajanj med predstavniki vlade ter sindikati zdravstva in socialnega varstva, ki se bodo predvidoma začela 15. januarja, se bodo, po napovedih sindikalistov, pogovori nanašali delno tudi na plače zdravnikov, ki opozarjajo na velika nesorazmerja, ki so se s podpisom novembrskega dogovora še bolj porušila.

Zdravniški sindikat Fides še vedno vztrajno zagovarja izstop zdravstva iz enotnega plačnega sistema. Plačna ureditev v javnem sektorju se zdi sporna še eni poklicni skupini – sodnikom, ki so se zato obrnili na ustavno sodišče.

Sindikata zdravstvene nege ter zdravstvenega in socialnega varstva sta – poleg zvišanja plač za približno 35.000 uslužbencev za štiri do 24 odstotkov – dosegla zavezo, da bodo po novem letu spet sedli za mizo z ministrstvom za zdravje.

»Naše stališče je, da so bila v pogajanjih ustvarjena nesorazmerja, kar se delno nanaša tudi na delovna mesta zdravnikov. V drugem krogu imamo namen to uskladiti,« je napovedala Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki se ji zdi primerno, da se 15. januarja začnejo pogajati vsi sindikati skupaj, »ker tudi delo v zdravstvu poteka skupaj«.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine