Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

V razgretem vozilu umrl otrok

Kljub hitremu posredovanju, prvi pomoči in posredovanju gasilcev je otrok umrl na kraju dogodka.
Otrok je umrl kljub hitremu posredovanju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Otrok je umrl kljub hitremu posredovanju. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. B., Š. K.
20. 6. 2023 | 15:07
20. 6. 2023 | 22:25
4:16

Deset minut pred eno popoldne je v Sv. Lovrencu v občini Prebold mimoidoči naletel na otroka, zaprtega v avtomobilu. Kljub hitremu posredovanju, prvi pomoči in posredovanju gasilcev je otrok umrl na kraju dogodka. Pomagal ni niti hiter prihod helikopterja, poroča portal Spin.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Celje, je bila policija okoli 13. ure obveščena, da so v osebnem vozilu, parkiranem pred stanovanjsko hišo, na območju Policijske postaje Žalec, našli mrtvega otroka: »Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje še opravljajo ogled kraja dejanja ter zbirajo vsa potrebna obvestila. 

Vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje Aleš Slapnik, je za TVS dejal, da je bila materi otroka in njenemu partnerju odvzeta prostost. Pridržana sta zaradi suma kaznivega dejanja povzročitev smrti iz malomarnosti.

Po poročanju televizije naj bi otrok umrl v avtu pred domačo hišo, v kateri je živel z mamo in njenim partnerjem. V vročem avtu naj bi bil najmanj dve uri. Mrtev naj bi bil že dlje časa pred tem, ko so na kraj prispeli reševalci.

image_alt
Le nekaj minut v pregreti pločevini dovolj za katastrofo

Policija še opozarja, da v vročih poletnih dneh ne smemo nikoli nikogar pustiti v zaprtem vozilu, četudi le za kratek čas. Notrajnost vozila se namreč zelo hitro segreje in je vsako zadrževanje v vozilu lahko usodno. AMZS je pred časom objavil, da je v notranjosti vozila, če je zunanja temperatura 30 stopinj Celzija, že po petih minutah štiri stopinje višja temperatura, po pol ure je v vozilu že 46 stopinj Celzija, po eni uri pa kar 56 stopinj Celzija.

»Vročina v parkiranem avtomobilu hitro naraste in ubija,« opozarjajo na NIJZ. Poudarjajo, da malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti vozila. Prav tako ne pomaga prejšnje hlajenje avta s klimo, saj je v le nekaj minutah temperatura enaka kot zunaj, potem pa samo še narašča. Opozarjajo še, da se tudi pri zunanji temperaturi 21 stopinj Celzija ali manj avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah segreje tako, da toplota lahko ogrozi življenje.

image_alt
Da ne bo neprijetnih posledic vročine v vozilu

Kot piše NIJZ, so otroci v vročini še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje od tri- do petkrat hitreje kot telo odraslih, poleg tega njihovo znojenje še ne deluje tako dobro. Hkrati si ne morejo sami pomagati, se odpeti in zapustiti avtomobila.

NIJZ opozarja, da nikoli ne smemo nikogar pustiti v zaprtem parkiranem avtomobilu niti za minuto! Poleg tega naj se otroci ne igrajo v avtu, zato je treba pospraviti ključe in daljinske upravljavce na varno.

image_alt
Umaknimo se v senco in hladnejše prostore

Da ne bi pozabili otroka v avtu, NIJZ svetuje, da poleg otroka položimo predmet, ki ga bomo po prihodu na cilj potrebovali, na primer torbico, telefon, službeno kartico … Na telefonu si lahko nastavimo opomnik, pred zapuščanjem avtomobila pa vedno odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem.

Če mimoidoči opazijo otroka v zaprtem parkiranem avtomobilu, NIJZ svetuje, da takoj pokličejo 112 in jih opozorijo, ali je otrok prizadet in se ne odziva, ter upoštevajo navodila 112. Na AMZS pa dodajajo, da je treba, če je pomoč predaleč, ukrepati takoj: »Pomembno je, da ravnamo odločno in dovolj hitro; s posledicami svojega ravnanja (razbita stekla in podobno) se lahko ukvarjamo pozneje. Najpomembneje je, da iz avta rešimo otroka.«

Sorodni članki

Premium
Temperature na delovnem mestu

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine