Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Ocene

Ocenjujemo: Revizije spola: študije o ženski v postnacionalni družbi

Knjiga obravnava podobo žensk družbene smetane prek žensk, ki lahko zasedejo družbeni rob in se spet vrnejo na svoj začetek.
Melania Trump je bila razumljena kot nekdo, ki ni prva dama ZDA, temveč le igra to vlogo. FOTO: Shutterstock
Melania Trump je bila razumljena kot nekdo, ki ni prva dama ZDA, temveč le igra to vlogo. FOTO: Shutterstock
7. 6. 2022 | 10:44
7. 6. 2022 | 12:50
8:10

V nadaljevanju preberite:

Delo, ki ga je mogoče opisati kot zbirko šestih samostojnih, a z rdečo nitjo povezanih študij z uvodom, se v jedru osredotoča na mesto oziroma podobo ženske zlasti v družbi enaindvajsetega stoletja, ki jo avtorica v kontekstu knjige opredeljuje kot postnacionalno, s tem pa kot multikulturno, identitetno fragmentirano in z vidika političnega prostora deteritorializirano. Gre za svet, ki ne pozna samo transnacionalnega kapitalističnega razreda, temveč posledično tudi transnacionalno žensko, delavstvo in tako dalje.

A to ne pomeni, da (ženskih) figur, vrednih tovrstnega pogleda, ne najdemo prej, denimo v nadnarodnih državnih tvorbah, kot so Kraljevina Francija z Marijo Antoaneto, Avstrijsko cesarstvo in kasneje Avstro-Ogrska z Elizabeto Bavarsko ali Sissi ter (socialistična) Jugoslavija z Jovanko Broz. Pri vseh navedenih zaznamo javno mnenje, ki jim pripisuje ekscesno ženstvenost, moralna presoja pa niha med fascinacijo in neodobravanjem, medtem ko etnično oziroma narodno vprašanje pravzaprav v nobenem primeru ni nosilo velike teže, četudi je šlo v prvih dveh primerih za priseljenki, v tretjem pa za narodno mešan zakon. Povedano drugače, v prvi vrsti so bile videne skozi prizmo spola.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine