Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Začasno cenejša nafta prinaša nekaj olajšanja

Cene nafte so se zadnja dva meseca znižale za dobro petino, do konca leta pa se utegne sodček spet podražiti na 115 dolarjev, menijo analitiki.
Trgi čakajo tudi na rezultate jutrišnjega razširjenega sestanka držav izvoznic nafte Opec. Foto Dado Ruvić/Reuters
Trgi čakajo tudi na rezultate jutrišnjega razširjenega sestanka držav izvoznic nafte Opec. Foto Dado Ruvić/Reuters
2. 8. 2022 | 20:20
5:07

V nadaljevanju preberite: 

Cene nafte, ki so skokovito narasle po februarskem ruskem napadu na Ukrajino in bile vmes izrazito nestabilne z naraščajočim trendom, se zadnje tedne, ob izraziti volatilnosti in negotovosti v mednarodnem okolju, le počasi nižajo proti ravnem izpred slabega pol leta. Cena nafte brent, ki se giblje okoli 100 dolarjev za sodček, je sicer včeraj rahlo narasla, je pa zdaj kar petino nižja kot pred dvema mesecema.

Delno na umirjanje cen nafte vplivajo tudi strah pred recesijo in pandemične težave kitajskega gospodarstva. Relativno zatišje na naftnem trgu pa je le kratkotrajno, meni glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc, saj se »bo povpraševanje Evrope po naftnih derivatih povečalo, ker so bližnji nadomestek za zemeljski plin v proizvodnji električne energije in delno tudi v industriji. Trenutno ceno nafte bolj krojijo predvsem pesimistična pričakovanja o gospodarskih gibanjih kot pa tekoča dinamika povpraševanja, ki ostaja močna.«

Kako gibanje cen nafte v prihodnjih dveh letih vidijo na GZS? S kakšnimi pričakovanji se začenja jutrišnji razširjeni vrh držav Opeca? Kako premike cen nafte v Sloveniji čutijo potrošniki in kakšna so v zvezi s tem inflacijska pričakovanja za avgust?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine