Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ali bodo trgovine med nedeljo in torkom odprte

Trgovci se večinoma danes odločajo glede odprtja trgovin v ponedeljek, pa tudi v nedeljo in praznični torek.
Trgovine Jager bodo v ponedeljek odprte. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Trgovine Jager bodo v ponedeljek odprte. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
10. 8. 2023 | 11:13
10. 8. 2023 | 16:53
6:20

Z razglasitvijo ponedeljka, 14. avgusta, za dan solidarnosti in dela prost dan se postavlja vprašanje, ali bodo na ta dan trgovine odprte. Zaradi izrednih razmer je namreč vlada z odredbo dovolila trgovcem odprtje trgovin tudi na nedelje, praznike in dela proste dni, kar je bilo doslej z zakonom o trgovini prepovedano. Trgovci se večinoma danes odločajo glede odprtja trgovin v ponedeljek, pa tudi v nedeljo in praznični torek.

V nedeljo bo odprtih 17 Mercatorjevih trgovin na ogroženih območjih, v ponedeljek bodo od 8. do 15. ure odprti vsi Mercatorjevi hipermarketi in supermarketi ter trgovine na ogroženih območjih (skupaj 196 trgovin pretežno z živili) ter od 8. do 12. ure tudi vse enote Mercatorjeve veleprodaje C&C. Na praznični torek bodo vse Mercatorjeve trgovine zaprte.

image_alt
V javnih zdravstvenih ustanovah bodo morali normalno delati

Trgovine Spar bodo odprte v ponedeljek, v nedeljo in na praznični torek pa zaprte. V ponedeljek bodo odprte vse trgovine po skrajšanem delovniku med 8. in 13. uro z izjemo franšizne trgovine Spar Partner Nazarje, ki do nadaljnjega ostaja zaprta. V nedeljo in torek bosta odprti tudi franšizni trgovini v Komendi in Muti. Z odprtjem trgovin v ponedeljek po skrajšanem delovnem času bodo v Sparu kupcem omogočili nakup nujnih dobrin med dvema dela prostima dnevoma, hkrati tudi počitek zaposlenim in možnost, da solidarnostno pomagajo prizadetim v poplavah. Pred odločitvijo smo se o tem posvetovali tudi s sindikati, so še povedali v trgovcu.

V Tušu so nam odgovorili, da bodo njihove trgovine na območjih, ki so jih prizadele poplave, do preklica odredbe odprte ob nedeljah in praznikih s skrajšanim delovnim časom, torej tudi to nedeljo, v ponedeljek in torek. »Obratovanje trgovin bomo prilagodili tako, da bo na širšem območju, ki so ga prizadele poplave, odprta vsaj ena trgovina, in ne nujno vse, da bomo tudi našim sodelavcem zagotovili dan počitka. Pri tem bomo ustrezno poskrbeli tudi za dnevno dostavo blaga do trgovin, tako da bodo ustrezno založene,« so odgovorili trgovci. Seznam in delovni čas trgovin, ki bodo odprte ob nedeljah in praznikih, je objavljen na njihovi spletni strani.

Trgovine Jager bodo v ponedeljek odprte, o delovnem času pa bodo potrošnike obvestili prek spletne strani, je povedal direktor trgovca Boštjan Jager: »Glede nedelje in torka pa še nismo sprejeli odločitev, ali bo katera poslovalnica odprta.«

image_alt
Plačilni promet bo v ponedeljek nemoteno deloval

V nedeljo bo med 8. in 15. uro odprtih vseh 91 Hoferjevih trgovin, ki pa bodo v ponedeljek in torek zaprte. »Z odprtjem trgovin v nedeljo bomo preprečili, da bi bile živilske trgovine zaprte tri zaporedne dni, in tako kupcem omogočili, da jim ne bo treba vseh nakupov opraviti v soboto. S tem bomo razbremenili tudi naše sodelavke in sodelavce, ki bodo delali v soboto. Ključno pri naši odločitvi pa je, da z zaprtjem trgovin 14. in 15. avgusta našim zaposlenim kot tudi dobaviteljem omogočimo dva zaporedna prosta dneva za reševanje težav po poplavah oziroma za solidarno pomoč drugim,« so sporočili iz družbe Hofer.

Lidlove trgovine bodo zaradi dneva solidarnosti in praznika zaprte v ponedeljek in v torek. V nedeljo, 13. avgusta, pa bo med 8. in 13. uro, odprtih 12 Lidlovih trgovin. To so: Lidl Kamnik, Lidl Škofja Loka, Lidl Ravne na Koroškem, Lidl Celje Mariborska, Lidl Žalec, Lidl Slovenj Gradec, Lidl Litija, Lidl Ljubljana Rudnik, Lidl Ljubljana BTC, Lidl Kranj Koroška, Lidl Domžale in Lidl Velenje.

Logistika bo dovoljena

Ena večjih težav trgovcev pri tem, da bi imeli odprte trgovine na dela prost dan, je logistika. Ob nedeljah in praznikih je namreč prepovedan promet za tovornjake, težje od 7,6 tone. A so iz ministrstva za infrastrukturo sporočili, da bo od sobote do torka zaradi izrednih razmer dovoljen promet tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7500 kilogramov, če se promet izvaja z namenom odpravljanja posledic poplav. V ponedeljek je zaradi izrednih razmer dovoljen promet vseh tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone.

Banke bodo zaprte, plačilni promet bo tekel

Bančne poslovalnice bodo v ponedeljek in torek zaprte, vsi plačilni sistemi pa bodo v ponedeljek delovali nemoteno. »Slednje velja za vsa domača in čezmejna plačila, poslovanje na bankomatih in plačevanje s karticami, kakor tudi poslovanje spletnih in mobilnih rešitev posameznih bank. Vsi plačilni nalogi z valuto 14. avgust 2023 (tudi nalogi za nakazila plač) bodo poravnani kot na običajen delovni dan, kar pomeni, da bodo s tem datumom obremenjeni računi plačnikov, sredstva pa nakazana na račune prejemnikov plačil,« so sporočili iz Združenja bank Slovenije.

Sprememba cen goriv

Zaradi dela prostega ponedeljka in praznika v torek se bodo nove najvišje dovoljene cene pogonskih goriv določile v sredo in bodo veljale od četrtka do ponedeljka, 28. avgusta. Glede na gibanje cen pogonskih goriv v drugih evropskih državah je pričakovati opazno podražitev. Cena nafte brent se je ta teden približala 88 dolarjem za sod in presegla aprilski vrh. Analitiki sicer ocenjujejo, da se bodo cene nafte v prihodnjem obdobju umirile zaradi poslabšanja gospodarske aktivnosti največjih svetovnih gospodarstev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine