Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
SP Planica 2023

»Peter, če tole gledaš, tudi ti si del tega!«

Slovenska četverica v Planici najboljša na svetu. To je tretja kolajna na domačem SP, od tega druga zlata.
Slovenska četverica je najboljša na svetu. FOTO: Matej Družnik
Slovenska četverica je najboljša na svetu. FOTO: Matej Družnik
Š. R., STA
4. 3. 2023 | 17:33
4. 3. 2023 | 21:30
8:07

Slovenska četverica Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je v Planici skočila do naslova svetovnih prvakov na ekipni tekmi. Srebro so osvojili Norvežani, bron pa olimpijski prvaki Avstrijci. Za Slovenijo je bila to tretja kolajna na domačem SP, od tega druga zlata. Prav pod vse so se podpisali skakalci in skakalke.

»Pet ekip je bilo v igri za zmago, a na koncu je uspelo nam. Nimam besed. Postali smo svetovni prvaki, to je to,« je za RTV dejal selektor Robert Hrgota. »Po skoku Žige v drugi seriji, ko je Norvežan zaostal, sem pričakoval zmago. Uspelo nam je nekaj neverjetnega.«

Zmago posvetili Petru Prevcu

»Ta vikend sem dobil vse, kar sem si želel dobiti. Po medaljah sem ujel Petra Prevca, zdaj potrebujem le še veliko zmag. Zame je to popolno, sanjsko. Upam, da je Peter doma močno navijal in da smo ga razveselili,« se je Zajc v prvi izjavi za RTV Slovenija spomnil Petra Prevca, ki je grdo padel na treningu in s pretresom možganov pristal v bolnišnici.

Zajc je priznal, da je bila noč spet malo prekratka. A očitno je še ostalo nekaj goriva po petkovi zmagi. »Danes sem res letel na krilih petkove zmage. Bilo je veliko lažje kot včeraj. Vedel sem, da sem veliko dobil, in tudi, da sem v takšni formi, da ga ne morem 'polomiti'. Pa še za ekipo vedno damo vsi vse od sebe. Danes se nam je 'poklopilo',« je po tekmi dejal s tremi kolajnami najuspešnejši skakalec tega SP.

»Mislim, da bo to kar težko preseči v mojih prihodnjih nastopih. Čeprav še prejšnji vikend ni najbolje kazalo, pa se je ta izkazal za popolnega. Užival sem, spodbujali so nas navijači in bila je res lepa tekma,« je dodal 22-letni dvakratni svetovni prvak Planice.

image_alt
Ko se ozrem nazaj, se je splačalo potrpeti

A najboljši posameznik današnje tekme je bil Lanišek. Trener Robert Hrgota je razkril, da mu je že na jutranji aktivaciji zabičal, da tokrat ne sme ponoviti napake s posamične tekme in mora biti najboljši posameznik na tekmi. Zajcu pa v šali zabrusil, da se bo moral pač malo bolj potruditi. Lanišek ga je očitno vzel resno, saj je že med tekmo veselje kar vrelo iz njega: »Noro! Fenomenalno! Zgodovinsko!«

Navijači so navdušeni. FOTO: Matej Družnik
Navijači so navdušeni. FOTO: Matej Družnik

»Res izjemno, kaj nam je danes uspelo. Ne vem, če bomo fantje skakali še tako dolgo, da bi lahko spet doživeli svetovno prvenstvo v Sloveniji. Počaščen sem in ponosen, da sem lahko del te ekipe,« je povedal Lanišek in dodal: »Že zjutraj sem si rekel, da grem na polno, brez zadržkov, da ne bom česa obžaloval. Morda sem se na posamični tekmi malo ustrašil. Danes sem verjel, da zmorem, da vsi skupaj zmoremo. To je bila fenomenalna predstava celotne ekipe.«

Lanišek, ki je bil na treningu in kvalifikacijah najboljši tako na srednji kot veliki skakalnici, na posamičnih tekmah pa se mu ni izšlo, ni skrival, koliko mu pomeni ekipno zlato. »Ogromno mi pomeni ta zmaga. Vse, kar se mi je zgodilo na poti do sem, me je naredilo še za boljšega športnika in boljšega človeka. To je tisto, kar najbolj šteje. To, da mi na posamični tekmi ni šlo, me je še bolj podžgalo za danes,« ni skrival 26-letnik.

Zadovoljen je bil tudi Jelar, ki je imel težave na obeh posamičnih tekmah, tako na srednji kot veliki skakalnici. »Ko se mi je na srednji skakalnici primerila smola, je očitno to botrovalo nekakšni psihološki napetosti. Ampak zdaj smo svetovni prvaki in Peter, če tole gledaš, tudi ti si del tega,« se je tudi zmagovalec skupnega seštevka v poletih iz lanske sezone spomnil najstarejšega od bratov Prevc. »Neverjetno je osvojiti svetovni naslov na domačem terenu. Lepo je bilo danes videti množico navijačev. To nam je uspelo skupaj na najlepši možen način. Vsi smo skakali na visoki ravni in ponosen sem na vse,« je bil čustven 25-letnik.

»Hvaležen sem trenerju, ki je ves čas zaupal vame, čeprav se moje prvenstvo od začetka res ni odvilo po željah in pričakovanjih. Sprva rezultatsko nisem prikazal tistega, česar sem bil sposoben, nato sem imel še težave s kolenom, močno pa me je pretresel tudi padec Petra Prevca. Težko mi je bilo, vedel sem, koliko si tudi Peter želi biti na odru za zmagovalce, saj se leta v smučarskih skokih krajšajo,« je dodal.

FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik

Slovenija je vodila že po prvi seriji

V prvi skupini je od varovancev glavnega trenerja Roberta Hrgote skakal Kos, ki ni dobil priložnosti na posamični tekmi na veliki skakalnici. Na ekipni tekmi je po prvem skoku zasedal četrto mesto, v drugo pa je skočil nekoliko slabše za tretje mesto slovenske četverice pred nadaljevanjem. »Moram reči, da sem res slabo spal, dajali so me živci, če sem dovolj dober za te fante. Izšlo se je!« je bil vesel 23-letni Kos.

»Prvo serijo sem oddelal vrhunsko, po drugi pa sem bil malo na trnih, a ko sem videl, kako dobro je skočil Žiga Jelar, sem si rekel: 'To je to!' V izteku sem ga objel in mu rekel hvala lepa za medaljo. Pritisk je bil kar velik, saj so vsi fantje na posamični tekmi dobro skakali in je bila to milost trenerja, da me je umestil v ekipo. Hvala,« je bil po zmagi skromen Kos.

FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik

Je pa v drugi seriji v drugi skupini zaostanek nadoknadil Jelar, ki je skočil kar 138 m in obema najboljšima slovenskima orloma priboril lepo izhodišče v boju za zlato kolajno.

Zajc je v prvi seriji skočil 132 metrov, v drugi pa še štiri metre dlje. S tem je svetovni prvak s petkove posamične tekme Lanišku omogočil zadnji skok kar z 10,5 točke prednosti.

Ta je nato odgovoril na izziv Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda in celo povečal prednost na 12,9 točke naskoka pred Norveško. Avstrijci so na tretjem mestu zaostali 39,5 točke.

image_alt
Milijonski obisk iz Osla je nedosegljiv

S tem je končan skakalni del svetovnega prvenstva, v nedeljo bo na sporedu le še kraljevska tekaška preizkušnja na 50 km za moške v klasični tehniki.

FOTO: Matej Družnik
FOTO: Matej Družnik

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine