Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Nisem le nezadovoljen, ampak popolnoma razočaran

Pogovor z glavnim trenerjem slovenske skakalne reprezentance Gorazdom Bertoncljem po koncu novoletne turneje.
Gorazd Bertoncelj se je po manj kot dveh mesecih sezone znašel v zelo težavnem položaju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Gorazd Bertoncelj se je po manj kot dveh mesecih sezone znašel v zelo težavnem položaju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
8. 1. 2019 | 10:00
8. 1. 2019 | 10:28
7:27
Za Gorazdom Bertoncljem je prva novoletna skakalna turneja v vlogi glavnega trenerja slovenske reprezentance, z njo pa seveda ne more biti zadovoljen. Ravno nasprotno, saj je naša ekipa pogorela skorajda na celi črti. Ne glede na dogajanje na zadnji postaji v Bischofshofnu je pozitiven vtis pustil le Timi Zajc, že vso sezono naš najboljši v svetovnem pokalu, ki je zaradi nedeljskega spodrsljaja skupno zasedel 20. mesto, čeprav je bilo po treh četrtinah dosegljivo veliko več, tudi peterica. Drugi so v veliki meri – izjema je le še Anže Lanišek – razočarali, najbolj seveda Peter in Domen Prevc, ki sta se poslovila po polovici turneje.


Kako veliko nezadovoljstvo je ob koncu turneje, potem ko niste dosegli glavnega cilja, skupne uvrstitve med najboljših šest, zgolj sedemkrat pa so se slovenski skakalci vpisali med dobitnike točk?


Nisem le nezadovoljen, ampak popolnoma razočaran. Seveda smo pričakovali veliko več. Pred turnejo smo imeli dober občutek, da imamo močno ekipo. Vseh šest fantov je na treningu kazalo visoko raven pripravljenosti, na tekmah pa je le Timi poskrbel za dodano vrednost, zadovoljni smo le z njegovimi rezultati. Na koncu je šla njegova visoka skupna uvrstitev po zlu zaradi zapleta z zadrgo na dresu, a on si vseeno zasluži pozitivno oceno. Tudi Anže Lanišek, ki je bil kot sedmi v pripravljenosti, je upravičil vlogo na turneji, delno pozitivno oceno dobi za zadnjo tekmo še Anže Semenič, pač glede na pripravljenost in rezultate v tej sezoni.


Zakaj po dobrih občutkih takšen razplet?


Slabi rezultati so psihološke narave. Novoletna turneja je zgodba zase, gre za druge razsežnosti vrednosti glede na navadni svetovni pokal. Veliko več je pompa, pomembnosti, veliko tekmovalcev ne zmore prenesti pritiska. Tudi v drugih reprezentancah se je veliko tekmovalcem zlomilo. Bor Pavlovčič je denimo svoj debi na turneji začel izjemno, z najdaljšim skokom na prvem treningu v Oberstdorfu, ko je šlo zares, pa so se začeli občutki izgubljati. Tako kot so jih tudi ostali.
 

Nekaj je bilo tudi pomislekov glede vaše odločitve, da ste pred turnejo trenirali tudi na plastični skakalnici v Kranju …


Tako smo se odločili, vedeli smo, zakaj. Posvečali smo se tehniki odskoka in to ni imelo nobene zveze z rezultati na turneji.
 

Omenili ste Laniška, da je upravičil poziv na turnejo, potem ko je bil v Innsbrucku 12. Si ne bi zaslužil mesta že od začetka?


Anže je solidno začel sezono, nato pa je v Nižnjem Tagilu začel izgubljati občutke, kar se je potrdilo tudi v Engelbergu, zato smo se odločili, da doma vadi tako po posebnem programu kot tudi z ekipo. Tako se je začel spet dvigovati in s Pavlovčičem sta bila na zelo podobni ravni, zato smo se med njima odločili glede na rezultate državnega prvenstva, na katerem pa je bil Bor boljši. Anžeta smo tako poslali na celinski pokal v Engelberg, kjer je spet pridobil samozavest in je tako lažje štartal v Innsbrucku.


Kaj se dogaja z Jernejem Damjanom? Pred začetkom sezone in pred začetkom turneje ste ga izpostavili kot kandidata za dobre rezultate, a se tu niti enkrat ni uvrstil v finale.


Njegovo skakanje je zelo slabo, preveč je zakrčenosti. Pričakovali smo, da bo v tej sezoni igral pomembno vlogo, saj je jeseni kazal obetavne skoke, bil je na precej visoki ravni. Želeli smo si, da bi ponovil prejšnjo sezono ali pa jo celo še izboljšal, a se je zgodilo ravno obratno in s tem ne moremo biti zadovoljni.


Pred začetkom turneje ste dejali, da napake ne bodo dovoljene, a začeli ste ravno na ta način. Domen Prevc je obstal v kvalifikacijah Oberstdorfa, enako kot nato v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je padel na las podobno kot v Engelbergu. Sam je priznal, da poleti ni vadil telemarka – se mu res ne da malce »naviti ušes«?


Domen je zelo nestanoviten, ali skače zelo dobro ali slabo. V Ruki, kjer je začel sezono, je bil odličen, v Rusiji soliden v težkih vetrovnih razmerah, a po tehnični plati smo bili zadovoljni z njegovo izvedbo, v Engelbergu mu je uspel en odličen skok s padcem. Potem je šla forma navzdol, mislili smo, da bo na novoletni turneji vendarle spet kaj dodal, a je še bolj izgubil občutke, njegove noge so bile prazne, odriva ni bilo, tako da sploh ni prišel do svojih močnih faz.


Bo vedno nestanoviten, skakalec navdiha?


Težko je napovedati, vsekakor pa mora to izboljšati. Gre za psihološko plat. Je pa star 19, še vedno je najstnik in ni popolnoma dozorela odrasla oseba. Najprej mora dozoreti, potem bomo videli.


Kaj se zdaj dogaja z bratoma Prevc?


Z novoletne turneje sta se odpravila na trening v Planico na 80-metrsko skakalnico. Po besedah pomočnikov gre vse normalno, stanje se izboljšuje. Zdaj sledi odločitev, ali bosta še ostala na treningu ali bosta šla na naslednjo postajo svetovnega pokala.


Na koncu je ob vsem, kar se je dogajalo, klonil tudi Timi Zajc, ki je bil sicer vso sezono na zelo podobni ravni, večinoma nizal uvrstitve v deseterico ali okoli nje, v Bischofshofnu pa je bil zgolj 43.


Da, Timi se v Bischofshofnu ni znašel že od začetka, ni se prilagodil temu, da je zalet povsem drugačen kot v Innsbrucku, potem je prišla še težava z zadrgo, ki ga je gotovo dodatno vrgla iz tira. Sicer pa je Timi od poletja naprej zelo dobro in pridno delal, bil je osredotočen od začetka, že poleti je bil precej stanoviten, njegova nihanja so bila majhna. Od prejšnje sezone je močno napredoval, zelo, zelo smo zadovoljni z njim. Na prejšnji turneji je imel kar nekaj sreče na tekmah, bodisi z vetrom bodisi nasprotnikom, ki ga je polomil. Vsako tekmo se je izvlekel v finale, dober skok pa je imel le en, v Innsbrucku, preostali so bili povprečni. Letos ni imel takšne pomoči sreče, njegovi skoki pa so bili do Bischofshofna stanovitni, čeprav ga je v finalu Innsbrucka pokopala prevelika želja.


Pa vendar je on še mlajši od Domna …


Vsak človek ima svoje osebnostne lastnosti. Timi je bolj osredotočen na smučarske skoke, že dlje čas bolj ve, kaj hoče. Nič nenavadnega ni, da je on naš najboljši skakalec.


Bo kmalu pripravljen na preskok za top 3?


Težko je reči, veliko je dobrih skakalcev iz več različnih držav. Močno izstopa Kobajaši, drugi ne. Od 2. do 15. ali celo 20. mesta je zelo zgoščena konkurenca, vsak je pripravljen za stopničke, v danem trenutku pa sta za to potrebna dva izjemna skoka.


Glede na ne ravno blesteč začetek – ste popravili, znižali cilje, ki ste si jih zastavili pred začetkom sezone, se vas loteva obup?


Ne, obup se me še ne loteva, pred začetkom sezone smo res vložili veliko energije, da bi se lanska krivulja obrnila navzgor. Verjamem, da nas spet čakajo boljši rezultati in tudi naši cilji ostajajo nespremenjeni. Računam, da se bosta oba Prevca vrnila v precej boljši izvedbi, čakamo, da se bo mogoče prebudil tudi Jernej, Anže Semenič pa bo moral tudi dati več od sebe.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine