Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Norvežanom naslov prvakov, Slovenci četrti

Vikingi so ubranili naslov iz Oberstdorfa, med našimi skakalci je znova najdlje letel Anže Lanišek.
Anže Lanišek je v prvi seriji poletel do 231 metrov, nato pa je bil v drugo še za pol metra daljši. FOTO: Matej Družnik
Anže Lanišek je v prvi seriji poletel do 231 metrov, nato pa je bil v drugo še za pol metra daljši. FOTO: Matej Družnik
13. 12. 2020 | 15:39
14. 12. 2020 | 01:25
6:03
Tako kot pred dvema letoma Oberstdorf si bodo tudi našo slovito dolino skakalnic v najlepši luči ohranili Norvežani. Ubranili so namreč lovoriko na moštveni tekmi svetovnega prvenstva v smučarskih poletih poletih, tokrat po napetem boju z Nemci. Slovenija je zasedla 4. mesto, kar je najboljša uvrstitev naših skakalcev na domačem SP. Bronasti so bili Poljaki.

Pri zmagovalcih je na tej sklepni tekmi Planice 2020 blestel Halvor Egner Granerud, s poletom 234,5 je bil v drugi seriji najdaljši. Tri metre manj je poletel naš najboljši, Anže Lanišek, sicer pa so Slovenci v drugo zbrali te daljave: Domen Prevc 226 m, Peter Prevc 221 m in Bor Pavlovčič 201 m. Glede na vse doživeto v petek in soboto na prizorišču je bila končna uvrstitev, torej 4. moštveno mesto, za slovenski tabor prav spodobna, res pa je ta zdrsnil za dve mesti navzdol, potem ko je bil na prejšnjem prvenstvu srebrn.


Svetla točka za naprej


»Po obeh poletih prek 230 metrov na tekmi moram biti več kot zadovoljen. To je svetla točka za naprej. Danes smo pokazali, da se znamo boriti in da se lahko tudi v prihodnje,« je poudaril Lanišek, ki je bil celo četrti najboljši posameznik na moštveni tekmi.

»Borili smo se do zadnjega skoka. 'Žabi' (Anžetu Lanišku) sta uspela dva zelo lepa skoka, zato smo upali, da se bo razpletlo v naš prid,« je povedal Domen Prevc, medtem ko je njegov (naj)starejši brat Peter Prevc priznal, da se je bilo težko pripraviti za tekmo. »Težko je bilo, saj sem bil z glavo povsem drugje. Moral sem se kar prepričati, da bom še skakal,« je povedal 28-letni Gorenjec, ki je v zadnjem trenutku vskočil namesto izključenega Timija Zajca.


Najmlajši v slovenski ekipi Pavlovčič je dejal, da je skakal podobno kot prejšnje dni. »Želel sem narediti napredek, se vrniti na četrtkove skoke, ampak ni šlo. Utrujenosti ni, ampak očitno sem vse adute pokazal že v četrtek. Dvajseto mesto je sicer lep rezultat. Z današnjimi skoki ne bi smel biti tako razočaran, ampak sem. Žal je tako,« je s tresočim glasom pripovedoval 22-letni Mojstrančan.
 

Že po 1. »polčasu« na 4. mestu


Slovenski »orli« so zelo dobro odpravili že s prvimi nastopi. Znova je zablestel Anže Lanišek, ki je z lepim doskokom v telemark pri 231 metrih zaokrožil imeniten polet.

Peter Prevc ni skrival zadovoljstva po poskusu, dolgem 221 metrov, njegov (naj)mlajši brat Domen Prevc je doskočil pri 211 metrih, Bor Pavlovčič pa pri 200 metrih.
image_alt
Jelko Gros: Dvomljivci bodo razočarani


Po prvi seriji so bili v vodstvu Nemci (874,0 točke), drugi Norvežani (862,9) in tretji Poljaki (817,6), ki so imeli 18,4 točke naskoka pred našimi reprezentanti.
 

Granerud v poskusni seriji do 244,5 metra


V poskusni seriji je najdlje odneslo norveškega asa Halvorja Egnerja Graneruda, ki je odjadral do 244,5 metra. Najbolje razpoloženi Slovenec je bil spet Anže Lanišek, ki je imel z 226 metri četrti dosežek.
image_alt
Niti v sanjah si ni upal pomisliti na kaj takšnega


Domžalski rekorder je zaostal le za Granerudom, Nemcem Markusom Eisenbichlerjem (230 m) in Poljakom Kamilom Stochom (223,5 m). Dobro je poletel tudi Peter Prevc (216 m), ki je imel 14. oceno, pet mest za njim je pristal Domen Prevc (207 m), medtem ko je Bor Pavlovčič doskočil pri 194 metrih.
image_alt
Zajc ni mogel več biti tiho: »Hvala lepa in nasvidenje!«


Naslov svetovnih prvakov izpred dveh let v Oberstdorfu so branili Norvežani, slovenski »orli« Jernej Damjan, Domen Prevc, Peter Prevc in Anže Semenič pa so na prejšnjem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih zablesteli s srebrno kolajno.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine