Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Stan the Man končno spet kot v najboljših časih

Nekdanji zmagovalec Roland-Garrosa po peturnem maratonu ugnal šestega nosilca Stefanosa Tsitispasa.
Stan Wawrinka bo v četrtfinalu OP Francije izzval Rogerja Federerja. Njun zadnji pariški dvoboj leta 2015 je dobil v treh nizih in v obupnih hlačah, se spominja Federer. FOTO: Reuters
Stan Wawrinka bo v četrtfinalu OP Francije izzval Rogerja Federerja. Njun zadnji pariški dvoboj leta 2015 je dobil v treh nizih in v obupnih hlačah, se spominja Federer. FOTO: Reuters
2. 6. 2019 | 20:15
2. 6. 2019 | 21:53
9:09
Roger Federer je zadnja tri leta izpuščal peščeni teniški turnir za veliki slam, v zadnjem nastopu na Roland-Garrosu pred tem pa ga je v četrtfinalu (2015) ugnal Stan Wawrinka. V torek se bosta Švicarja na pariškem pesku spet udarila za polfinale, med osmerico pa sta se prebila po povsem različnih poteh. Federer je zlahka ugnal Leonarda Mayerja, Wawrinka pa je s Stefanosom Tsitsipasom uprizoril pravo epsko bitko in jo po petih urah in devetih minutah dobil z 8:6 v odločilnem nizu.

Dvoboj šestega nosilca Tsitsipasa in nekdanjega pariškega zmagovalca (prav v sezoni 2015, ko je v finalu ugnal Novaka Đokovića) Wawrinke je na papirju obljubljal veliko, na igrišču pa prinesel prav toliko ali pa še več. V eni najboljših letošnjih partij sta pet ur držala izjemno raven, navduševala z enoročnima backhandoma, tehtnica se je nagibala zdaj na eno, zdaj na drugo stran, Švicar je bil izjemen v reševanju žogic za break (kar 22 od 27), izkušnje so očitno naredile svoje, na koncu so odločale malenkosti. Tudi na zaključno točko, ko se je Wawrinkova žogica za las dotaknila črte. Ob izidu 7:6, 5:7, 6:4, 3:6, 8:6 je Stan the Man osvojil 194 točk, njegov tekmec eno več.

Stefanosa Tsitsipasa je po petih urah izjemno visoke ravni izločil Stan Wawrinka. FOTO: AFP
Stefanosa Tsitsipasa je po petih urah izjemno visoke ravni izločil Stan Wawrinka. FOTO: AFP


»Že dolgo nisem jokal po dvoboju. A bil sem tako blizu ... Tako blizu ... Toliko žogic za break ... Res toliko ...« je bil zlomljen Tsitsipas, ki je veljal za enega od favoritov, seveda ne na ravni Rafaela Nadala in Đokovića, tik pod njo pa že, potem ko je pred kratkim (v Madridu) že ugnal peščenega kralja na njegovi najljubši podlagi, na velikem slamu pa letos v Avstraliji Federerja. Priložnosti za Tsitsipasa bo v prihodnje gotovo še veliko, saj je šesti igralec sveta in star komajda 20 let, povsem drugače pa velja za Wawrinko.

Za njim je namreč zelo težavno obdobje, ki se je začelo po Wimbledonu 2017, po katerem je končal sezono in se odločil za operacijo kolena. Vse odtlej je iskal pravo formo, junija lani je zdrsnil že na 261. mesto svetovne lestvice, tenis, ki ga je prikazal včeraj, pa je brez dvoma najboljši od operacije. In ko je Wawrinka pravi, je to izjemna igra, ne nazadnje gre za igralca, ki je osvojil tri turnirje za veliki slam (le Wimbledona ne). »Ta rezultat me še ne zadovoljuje. Želim si več in upam, da mi bo uspelo,« je bil po najdaljšem dvoboju svoje kariere (tudi Tsitsipasove) jasen Švicar, ki je po zmagi na Roland-Garrosu vpisal še polfinale in finale, lani pa je izpadel v 1. kolu.

»Slabi spomini me vežejo na dvoboj s Stanom leta 2015. Premagal me je v treh nizih, in to v obupnih kratkih hlačah,« se  spominja Roger Federer. FOTO: AFP
»Slabi spomini me vežejo na dvoboj s Stanom leta 2015. Premagal me je v treh nizih, in to v obupnih kratkih hlačah,« se  spominja Roger Federer. FOTO: AFP


Wawrinko si je za tekmeca v naslednjem dvoboju zaželel tudi Federer, ki je svoje delo opravil veliko hitreje, Mayer je bil brez vsakršnih možnosti. »Slabi spomini me vežejo na dvoboj s Stanom leta 2015. Premagal me je v treh nizih, in to v obupnih kratkih hlačah,« se je Federer spomnil zadnjega poraza proti Wawrinki, ki je bil pred štirimi leti pravi hit s svojimi karirastimi hlačami, na novinarski konferenci po zmagi jih je celo razgrnil zraven pokala.
 

Številne novinke v četrtfinalu


Pri moških se je sicer tretjič v odprti eri zgodilo, da se je na velikem slamu prvih deset nosilcev prebilo med najboljšo šestnajsterico, vse drugače pa velja pri ženskah, pri katerih se presenečenja vrstijo, igralke dosegajo svoje najboljše rezultate bodisi na grand slamih bodisi na Roland-Garrosu.

To ne velja za Sloane Stephens, ki je z nekdanjo zmagovalko Garbiñe Muguruza opravila veliko lažje kot v petek s Polono Hercog, a med osmerico je Johanna Konta, ki do letos v Parizu sploh ni dobila dvoboja, Hrvatica Petra Martić je v petem poskusu le preskočila osmino finala na turnirjih velike četverice, 19-letna Marketa Vondorušova je prav tako prvič v četrtfinalu, pri čemer je takšen rezultat kar napovedovala, saj se je po OP Avstralije prav na vseh turnirjih prebila vsaj med osmerico.

Johanna Konta, ki do letos v Parizu sploh ni dobila dvoboja, se je uvrstila v četrtfinale OP Francije. FOTO: Reuters
Johanna Konta, ki do letos v Parizu sploh ni dobila dvoboja, se je uvrstila v četrtfinale OP Francije. FOTO: Reuters


In gotovo bosta vsaj še dve novinki v četrtfinalu OP Francije: iz parov Anisimova – Bolsova (slednja je kvalifkantka in pred turnirjem 137. na svetu) in Barty – Kenin (v 3. kolu je izločila nepripravljeno Sereno Williams). Tej druščini pa bi se lahko pridružili še Iga Swiatek, ki se bo sicer pomerila z glavno favoritinjo Simono Halep, in Katerina Siniakova. Slednja je prva igralka sveta med dvojicami, v 3. kolu pa je ugnala prvo med posameznicami, Naomi Osaka.




 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine