Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Francoska ministrica zaplavala v Seni, to bo storila tudi županja

Ministrica za šport je želela pokazati, da bo reka dovolj čista, da bodo v njej na prihajajočih OI izvedli plavalni del triatlona in daljinsko plavanje.
Na Seni bodo potekala tekmovanja v triatlonu in daljinskem plavanju. FOTO: Emmanuel Dunand/AFP
Na Seni bodo potekala tekmovanja v triatlonu in daljinskem plavanju. FOTO: Emmanuel Dunand/AFP
Š. R., STA
13. 7. 2024 | 12:49
13. 7. 2024 | 12:51
2:24

Francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera je danes plavala v reki Seni. S tem je hotela javnosti pokazati, da bo reka dovolj čista, da bodo v njej na prihajajočih olimpijskih igrah lahko izvedli plavalni del triatlona in daljinsko plavanje.

Ministrici je ob tem družbo delal tudi paratriatlonec Alexis Hanquinquant, ki bo nosil francosko zastavo na otvoritveni slovesnosti paraolimpijskih iger, ta bo v Parizu potekala 28. avgusta.

Sena v minulih tednih ni dosegala higienskih standardov, po katerih bi lahko v njej izvedli tekmovanja. Razlog za to so bile predvsem pogoste padavine, a v zadnjih dneh je bilo v francoski prestolnici suho vreme, kar je zmanjšalo prisotnost fekalij v vodi. Vremenska napoved tudi za naslednje ne predvideva večje količine padavin.

»Meritve v zadnjih dvanajstih dneh so pokazale, da je reka primerna za plavanje,« je za francoske medije dejal predstavnik pariških mestnih oblasti Pierre Rabadan. Ob tem je še dodal, da upa, da bo organizatorjem vreme bolj naklonjeno kot v minulih mesecih, ko je bila v Parizu nadpovprečna količina padavin.

Dejal je tudi, da se organizatorji ne bojijo odpovedi tekmovanj, a da so možne določene prilagoditve, pri čemer ni razkril podrobnosti.

V Seni naj bi 17. julija ob ustreznih vremenskih pogojih zaplavala tudi pariška županja Anne Hidalgo. Slednja ni v najboljših odnosih s francosko ministrico za šport, zato naj bi bil današnji dogodek del prestižnega boja za to, katera izmed obeh političark bo prva zaplavala v reki, ki teče skozi Pariz.

Poleg obeh navedenih tekmovanj bo na Seni 26. julija potekala tudi otvoritvena slovesnost. Olimpijske igre se bodo zaključile 11. avgusta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine