Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Duplantis pripravil Mondo šov

Švedski zvezdnik v skoku s palico Armand Duplantis je z novim svetovnim rekordom na olimpijskih igrah izpolnil svoje otroške sanje.
Armand Duplantis je postavil nov svetovni rekord. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
Armand Duplantis je postavil nov svetovni rekord. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
STA, T. E.
6. 8. 2024 | 10:48
6. 8. 2024 | 10:48
3:48

Švedski zvezdnik Armand Duplantis je bil včeraj zvečer na olimpijskih igrah v Parizu v finalu skoka s palico znova razred zase. Olimpijski naslov iz Tokia je v velikem slogu ubranil že po preskočenih šestih metrih, nato pa je letvico preskočil še na višini 6,25 m in devetič postavil svetovni rekord ter ga proslavil z ikonično pozo.

Švedski 24-letni skakalec s palico je po osvojeni medalji sprva popravil olimpijski rekord, nato pa je za en centimeter izboljšal lasten svetovni rekord, ki ga je letos aprila postavil na diamantni ligi v kitajskem Xiamenu. Duplantis je že devetič izboljšal najboljši izid vseh časov na svetu.

»Nisem še predelal, kako fantastičen je bil ta trenutek. To je ena od tistih stvari, ki se mi ne zdijo resnične,« je po zgodovinskem skoku in novem najboljšem svetovnem dosežku dejal »Mondo«.

Ob skandiranju množice je poletel čez letvico na višini 6,25 metra. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
Ob skandiranju množice je poletel čez letvico na višini 6,25 metra. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters

»Kaj naj rečem? Pravkar sem podrl svetovni rekord na olimpijskih igrah, na največjem možnem prizorišču za skakalca s palico. Moje največje sanje že od otroštva so bile podreti svetovni rekord na olimpijskih igrah in to mi je uspelo pred najbolj noro množico, pred katero sem kdajkoli tekmoval,« je po zmagi nadaljeval dvakratni svetovni in trikratni evropski prvak, ki je po novem tudi dvakratni olimpijski zmagovalec.

Občinstvo na stadionu Stade de France je med pariškimi igrami že doživelo nekaj dih jemajočih trenutkov, a se jih lahko malo primerja z dosežkom Duplantisa. Švedski as je ob skandiranju 80.000-glave množice »Mondo, Mondo, Mondo«, kar je odmevalo po celem stadionu, naredil to, kar zna najbolje, in s skokom s 6,10 m sprva podrl olimpijski rekord, nato pa še svetovnega.

Ko je ob poeziji gibanja najboljši skakalec v zgodovini poletel čez letvico, ga je množica pospremila z glasnimi vzkliki, a niso bili nič kaj bolj glasni kot atlet sam, ki je navdušeno nemudoma stekel v objem svojih najbližjih.

Nato pa je Šved obnorel še družbena omrežja, saj je zmago proslavil z ikonično pozo turške senzacije Yusufa Dikca, ki je viralen postal po svojem nastopu v streljanju z zračno pištolo na 10 metrov, ko je s preprostim slogom, brez sodobne zaščitne opreme, kot jo imajo drugi strelci, in z eno roko v žepu osvojil srebrno medaljo. Za naslov mu je na omrežju X čestital tudi strelec sam.

Duplantis je zmago proslavil z znano držo turškega strelca Yusufa Dikca. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Duplantis je zmago proslavil z znano držo turškega strelca Yusufa Dikca. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

»Poskušal sem si čim bolj zbistriti misli. Občinstvo je bilo noro. Bilo je tako glasno kot na tekmi ameriškega nogometa. Imam nekaj izkušenj s stadioni, ki imajo 100.000 sedežev, vendar nikoli nisem bil v središču pozornosti. Poskušal sem le usmerjati energijo, ki so mi jo vsi dajali, in to veliko. Obneslo se je,« je še dejal 24-letnik, ki je pripravil pravi »Mondo šov« na največjem francoskem stadionu.

Na vprašanje, kaj sledi po tem svetovnem rekordu, pa je Duplantis dejal, da bo poskrbel za precej veliko zabavo: »Ne bomo veliko spali, veliko se bomo zabavali in se imeli dobro.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine