Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpijina nuja Mariboru omogoča, da lahko izziva s pasivno igro

Trenerja Robert Pevnik in Darko Milanič pred velikim sobotnim derbijem v Stožicah (20.30) o pripravljenosti igralcev, moštev, igralni taktiki ...
Eden od dveh Mariborčanov v Olimpijinem dresu Matic Črnic je bil v prvem derbiju sezone »le« atraktiven. FOTO: Roman Šipić/Delo
Eden od dveh Mariborčanov v Olimpijinem dresu Matic Črnic je bil v prvem derbiju sezone »le« atraktiven. FOTO: Roman Šipić/Delo
14. 3. 2019 | 20:18
14. 3. 2019 | 20:18
5:12
Pred sobotnim velikim derbijem 23. kola 1. SNL md Olimpijo in Mariborom so del načrtov razkrili v obeh taborih. Ljubljanske sta odkrivala trener Robert Pevnik in Rok Kronaveter, mariborske Darko Milanič in Aleksander Rajčević.

Olimpija zaostaja za velikih deset točk, a podobno je bilo tudi v minuli sezoni, ko sta bili vlogi zamenjani. Zato zeleno-beli še niso izgubili upanja, da bi lahko močno zaostrili šampionsko bitko. Edina pot do takšnega scenarija pa je Olimpijina zmaga.

»Ne bi razpredal o tem, tri točke nas vračajo v boj za prvaka, poraz oddaljuje. Po derbiju se bomo pogovarjali, kaj mislimo in kako naprej,« se Pevnik ni želel spuščati v podrobnosti, medtem ko je njegov izkušenejši tekmec Milanič preložil pogled o tem, kakšen razplet bi ga zadovoljil.

»Po tekmi bom odgovoril, če bi bil zadovoljen z neodločenim izidom. Odvisno bo, kako se bo odvijala tekma,« je ocenil Izolan.
»Naš motiv je, da se vrnemo v zmagovalni niz. Nisem še stoodstotno nared, ampak za derbi bom stisnil zobe. Bomo videli, kako mi bo šlo,« je o svojem zdravstvenem stanju povedal Kronaveter, ljubljanski Mariborčan, ki je odločal tekme v Ljudskem vrtu, v Stožicah pa so se praviloma veselili vijolični.

Rok Kronaveter je bil osmoljenec v Stožicah, saj je zgrešil kazenski strel pri 0:1. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Rok Kronaveter je bil osmoljenec v Stožicah, saj je zgrešil kazenski strel pri 0:1. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


»Ustrezajo nam. Ker smo minuli konec tedna povečali prednost, je vzdušje v moštvu odlično. Zato se nadejamo pozitivnega izida,« je pozitivno držo vijoličnih izpostavil Rajčevič.


Olimpija niza priložnosti, Maribor zabija iz nič


Olimpija nima veliko manevrskega prostora, zanjo šteje le igra na zmago. Maribor je lahko pragmatičen in izziva tekmeca s pasivno igro.

»Maribor odlikuje igra na rezultat. Zabije gol iz nič, toda Olimpija je bolj igriva, kombinatorna in si ustvarja veliko priložnosti. Tudi v derbiju jih bo dovolj, če jih bomo izkoristili, zmaga ne bo vprašljiva. Imamo boljše posameznike,« samozavestni Pevnik upa, da bodo igralci ponovili vsaj 85 minut kranjske igre in ne bodo dovolili petih slabih minut, ki so jih zapeljale v nepričakovan poraz.

»Olimpija je ohranila veliko podrobnosti v igri iz jesenskega dela prvenstva. Nekaj je tudi sprememb in so povezane z značilnostmi nogometašev. Ljubljančani imajo posamično kakovost, toda prednost na lestvici smo si priigrali z upornostjo. V večih delih igre moramo biti odlični. Predvsem pa ne smemo pozabiti, da imamo deset točk prednosti, kar pomeni, da se moramo drugače obnašati pri strategiji. Pristop mora biti odločen,« Milanič manj o Mariboru in več o Olimpiji, malo pa tudi o sodnikih: »Nogomet je kompleksna stvar, zato je treba upoštevati celoten paket.«

Ljubljanske in mariborske kadrovske poteze bodo krojile odsotnosti kaznovanih ali poškodovanih. Olimpija je, vsaj zdi se po prvih treh tekmah, v bistveno slabšem položaju, ker bo manjkal igralec v najboljši formi in s potezo več v nogah – Asmir Suljić. Resda bo močnejša za Roka Kronavetra in tudi povratnika po kazni Mackyja Bagnacka, a za derbi je izgubljen silak Jucie Lupeta. Nika Kapuna je od igrišč znova oddaljila tetiva.

Maribor je v prvem derbiju v tej sezoni v Stožicah rajal pred nekaj sto svojih navijačev. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Maribor je v prvem derbiju v tej sezoni v Stožicah rajal pred nekaj sto svojih navijačev. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


»Vsakdo je nadomestljiv. Pomembno je, da so igralci, ki so na voljo, pripravljeni. Kronaveter se bo vrnil v začetno enajsterico in bo pokazal, zakaj je odločil že veliko derbijev. Pomembno je, da vemo, kdo mora prevzeti odgovornost. Rok strelja kazenske strele, če ga ne bo na igrišču, je izvajalec enajstmetrovk Goran Brkić,« je razkril Pevnik in ostal zvest pravilu, da se učiš lahko samo iz zmag. »Zato se je treba najprej navaditi zmagovanja,« je še dodal veliki optimist.

Maribor bo močnejši za rekonvalescenta Martina Milca in Mitjo Vilerja ter Aleksa Pihlerja in Dina Hotića, ki sta odslužila kazen. Marko Šuler še ni zdrav, Denis Klinar je kaznovan, že dlje časa so poškodovani Jan Mlakar, Gregor Bajde in Blaž Vrhovec.

»Na razpolago imam več fantov, zato gremo v derbi v večjem številu kot v prejšnjo tekmo. Predvsem pa zelo motivirani in samozavestni,« je med drugim še povedal mariborski trener.

Kljub Olimpijinemu spodrsljaju v Kranju, ki je marsikaterega navijača odvrnil od ogleda derbija, bi se lahko v soboto ob 20.30 v Stožicah zbralo približno 10.000 navijačev. Do včeraj so prodali 5000 vstopnic.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine