Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Evropejci poznajo osem milijard razlogov proti mundialu na dve leti

V zadnjih mesecih vznemirja nogometno javnost ideja predsednika Fife Giannija Infantina, da bi uveljavil spremembo v frekvenci svetovnih prvenstev.
Aleksander Čeferin in Gianni Infantino med tekmo za evropski superpokal avgusta 2018 v Talinu. FOTO: Maksim Šemetov/Reuters
Aleksander Čeferin in Gianni Infantino med tekmo za evropski superpokal avgusta 2018 v Talinu. FOTO: Maksim Šemetov/Reuters
F. T.
24. 11. 2021 | 18:00
1:46

V zadnjih mesecih vznemirja nogometno javnost ideja predsednika Svetovne nogometne zveze (Fife) Giannija Infantina, da bi uveljavil spremembo v frekvenci organizacije svetovnih prvenstev. Mundial, ki ga od leta 1930 organizirajo vsaka štiri leta, bi po letu 2026 organizirali na vsaki dve leti, predlaga Infantino. Zamisli nasprotuje večina deležnikov v nogometni družini, med glavnimi nasprotniki te pobude je predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

image_alt
Aleksander Čeferin: Euro močnejši turnir kot mundial

Zdaj so izračunali novo visoko izgubo, ki bi jo v primeru Infantinove zmage utrpele nogometne lige na stari celini in Uefa. Gre za osem milijard evrov letno izgubljenih sredstev od TV in medijskih pravic ter komercialnih ter sponzorskih pogodb. Ob tem bi morala nacionalna prvenstva drastično zmanjšati število klubov oziroma tekem, da bi lahko sledila ostremu vsakoletnemu urniku. Infantino kljub vsemu še ni obupal, toda Uefa je stvari že vzela v svoje roke.

image_alt
Gianni Infantino zdaj ve, da Južnoameričanov ne bo

Ob tem, da je Evropa zagrozila z bojkotom mundiala v primeru, če bi ga igrali vsaki dve leti, sta Uefa in južnoameriška zveza Conmebol poglobili že tako dobro sodelovanje: za začetek se bosta med seboj pomerila evropski in južnoameriški prvak Italija in Argentina, v naslednjem obdobju bi lahko to tekmovanje razširili tudi na finalista ali polfinaliste celinskih turnirjev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine