Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Španija utišala Stuttgart, Francija izločila Portugalsko

Evropsko prvenstvo v nogometu v Nemčiji je krenilo v naslednjo fazo, Španci slavili zmago v podaljšku, Francozi pa po enajstmetrovkah.
Takole so se Daniel Olmo in soigralci veselili zmage proti Nemčiji v četrtfinalu eura 2024. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Takole so se Daniel Olmo in soigralci veselili zmage proti Nemčiji v četrtfinalu eura 2024. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
F. T., S. U.
5. 7. 2024 | 17:15
6. 7. 2024 | 08:24
5:16

Evropsko prvenstvo v nogometu v Nemčiji je krenilo v naslednjo fazo, na vrsti je četrtfinale. V prvi tekmi sta se pomerili Španija in Nemčija v Stuttgartu, prva polfinalistka je postala Španija. V torek se bo za vizum finala pomerila s Francijo, ki je bila po enajstmetrovkah boljša od Portugalske..

Španija – Nemčija 2:1 (1:1; 0:0)

Tekma med Španijo in Nemčijo je upravičila pričakovanja nogometne javnosti, ki je menila, da bo zmagovalec blizu naslova evropskega prvaka. V rednem delu smo namreč videli več privlačnih akcij, bolje pa so odprli popoldne Španci, ki so prešli v vodstvo v 51. minuti, ko je podajo Lamina Yamala izkoristil Dani Olmo. Gostitelji eura 2024 so si zagotovili podaljšek v fantastični končnici, v kateri so dvignili ritem igre in pošteno stisnili Špance. To je obrodilo sadove v 89. minuti, ko je Florian Wirtz izkoristil akcijo in podajo Joshue Kimmicha. Toda odločilen gol je nato tik pred koncem podaljška spet zabil španski nogometaš – Olmo je bil tokrat podajalec, strelec pa Mikel Merino.

Mikel Merino FOTO: Heiko Becker/Reuters
Mikel Merino FOTO: Heiko Becker/Reuters

Selektor Španije Luis De La Fuente je poslal v ogenj pričakovano začetno enajsterico (4-2-3-1): Simon; Cucurella, Laporte, Le Normand, Carvajal; Ruiz, Rodri; Williams, Pedri, Yamal; Morata. Julian Nagelsmann je odgovoril s podobno postavitvijo: Neuer; Raum, Tah, Rüdiger, Kimmich; Kroos, Džan; Sane, Gündogan, Musiala; Havertz.

Tekmo med Španijo in Nemčijo so mnogi resda označili kot finale pred finalom. Ekipi že imata po tri naslove evropskih prvakov in sta v tem pogledu najuspešnejši, poleg tega pa sta tudi v dosedanjem delu prvenstva zapustili najboljši vtis. Posebej Španija, ki igra po mnenju strokovnjakov trenutno najlepši nogomet. Edina na prvenstvu je dobila vse štiri tekme, boljša je bila od Hrvaške, Italije, Albanije in Gruzije. Nemčija je do tekme s Španijo trikrat zmagala in enkrat remizirala.

Nemci so ostali praznih rok, vmes so se razveselili le gola Floriana Wirtza. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Nemci so ostali praznih rok, vmes so se razveselili le gola Floriana Wirtza. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Francija – Portugalska 5:3 po enajsmetrovkah (0:0)

Francija (4-3-1-2): Maignan; Hernandez, Saliba, Upamecano, Kounde; Camavinga, Tchouameni, Kante; Griezmann, Mbappe, Kolo Muani; Portugalska (4-3-3): Costa; Mendes, Dias, Pepe, Cancelo; Fernandes, Palhinha, Vitinha; Leao, Ronaldo, Silva. 

Že hitro je bilo jasno, da bo tudi druga tekma petkovega sporeda četrtfinala negotova. A kako naj bi bilo drugače, če si nasproti stojita dve nogometni velesili, obe že z lovoriko evropskega prvenstva. Tako je bil prvi polčas izenačen in brez golov. Portugalci so bili pogosteje pri žogi, Francozi so sprožili en strel več. 

Francosko moštvo se bo v polfinalu, 9. t. m., pomerilo s Španijo. FOTO: Javier Soriano/AFP
Francosko moštvo se bo v polfinalu, 9. t. m., pomerilo s Španijo. FOTO: Javier Soriano/AFP

Podobno je bilo tudi v drugih 45 minutah, oboji so imeli svoje priložnosti, a vratarja, Diogo Costa, sicer portugalski junak zmage proti naši reprezentanci v osmini finala, ter Mike Maignan sta bila zelo zanesljiva. Tako v rednem delu tekme golov ni bilo, tudi  drugi predstavi tega dne je napočil čas za podaljšek. Nato pa tudi v te dodatne pol ure ni bilo gola, prav v zadnji minuti je imel izjemno priložnost Nuno Mendes.

 In tako kot proti naši reprezentanci v osmini finala, je bilo pred Portugalsko vnovič izvajanje enajstmetrovk. Toda tokrat se ni veselila zmage. Francozi si niso privoščili niti enega spodrsljaja, po vrsti so zadeli Dembele, Opana, Kunte, Barcola in Hernandez. Za Portugalsko so bili natančni Ronaldo, Silva in Mendes, Felix je zadel vratnico. 

Portugalski ratar Diogo Costaje bil vnovič zelo zanesljiv. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Portugalski ratar Diogo Costaje bil vnovič zelo zanesljiv. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Sicer pa Francija in Portugalska v dosedanjem delu prvenstva nista na ravni, na kateri so ju pričakovali strokovnjaki. A v preteklosti sta že dokazali, da sta dobri turnirski ekipi, ki znata stopnjevati kakovost svojih predstav. Posebno to velja za Francijo, finalistko zadnjega svetovnega prvenstva. Ta na prvih štirih tekmah iz igre sploh še ni dosegla gola. Njuni tekmeci so si dvakrat zabili avtogol, enkrat pa so bili Francozi uspešni z enajstmetrovke. A so Francozi ob tem prejeli zgolj en zadetek na štirih tekmah, Portugalska pa je že na tekmi s Slovenijo imela težave priti do gola. Portugalski selektor Roberto Martinez zato upa, da bodo njegovi varovanci v napadu znali ustvariti več priložnosti. Bomo videli, kateri napadalec bo uspešnejši, Cristiano Ronaldo ali Kylian Mbappe.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine