Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Bayern bo še razpihal vrtinec katalonskih čustev

Barcelona nocoj (21) gosti Bayern, Benjamina Šeška v Sevilli (18.45) verjetno čakajo prve minute med elito.
Trener Barcelone Ronald Koeman je pred tekmo zavrnil namigovanja, da je prišlo do spora s predsednikom Joanom Laporto. Vsa nesoglasja naj bi že zgladila. FOTO: Albert Gea/Reuters
Trener Barcelone Ronald Koeman je pred tekmo zavrnil namigovanja, da je prišlo do spora s predsednikom Joanom Laporto. Vsa nesoglasja naj bi že zgladila. FOTO: Albert Gea/Reuters
14. 9. 2021 | 08:00
14. 9. 2021 | 09:51
5:12
Če je letošnje evropsko prvenstvo predstavljalo do sedaj najpomembnejši korak v smeri normalizacije, bo sezona 2021/22 v ligi prvakov morda še resnejši preizkus enotnosti evropske nogometne družine.

Aprilski poskus superligaškega prevrata se je spektakularno ponesrečil, napovedano tekmovanje bi namreč že moralo potekati, a zdaj pri projektu vztrajajo le še španska velikana Barcelona in Real Madrid ter ponos italijanskega nogometa Juventus. Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je nekaj dni pred začetkom nove sezone lige prvakov odmevno dejal, da bi mu bilo »vseeno«, če omenjena trojica, ki za razliko od ostalih pobudnikov novega tekmovanja tudi ni bila deležna kazni s strani Uefe, v tej sezoni ne bi nastopala.

V tako napetem vzdušju bo Barcelona na prvem odmevnejšem obračunu prvega kola nove sezone na svojem Camp Nouu pričakala Bayern. Bavarska zmaga s kar 8:2 nad Katalonci na poti do osvojitve naslova leta 2020 predstavlja veliko prelomnico v vseh pogledih – dokončno je razgalila zdaj že bivšega predsednika Barçe Josepa Mario Bartomeua, ki mu je prav tako že bivši kapetan Lionel Messi nekaj dni kasneje poslal uradno zahtevo za prestop. Messi je na koncu ostal še eno sezono, Bartomeu pa pod težo številnih škandalov osramočen odstopil že dobra dva meseca po polomu v Lizboni.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


»Mi smo Barça in moramo se boriti za vse naslove. Ne verjamem, da smo favoriti, a nasprotniki nas morajo spoštovati,« je za RAC1 povedal Sergio Agüero, ki bo skupaj z Luukom de Jongom poskušal zakrpati nastalo vrzel v napadu po slovesih Messija in Antoina Griezmanna. Katalonci po preložitvi ligaške tekme s Sevillo v obračun prihajajo spočiti, medtem ko so do reprezentančnega premora neprepričljivi Bavarci minuli konec tedna odigrali verjetno najboljšo tekmo pod taktirko novega trenerja Juliana Nagelsmanna. Na vse prej kot prijateljskem obračunu s Kevinom Kamplom in bivšimi varovanci so slavili s 4:1. Robert Lewandowski, zadel je z 11 metrov, je tekmo končal predčasno, bojda zgolj preventivno, več težav s poškodbo naj bi imel Serge Gnabry.

»Messi je imel velik vpliv na igrišču, pa tudi v slačilnici. Sprejemal je tudi nekatere organizacijske odločitve, zato bodo nekateri igralci zdaj svobodnejši. A vsaka ekipa je boljša z Messijem kot brez njega,« je nasprotnike analiziral Nagelsmann. Gotovo mu ni ušla izvrstna strelska forma Memphisa Depaya, ki je v dresu Nizozemske in Barcelone na zadnjih desetih tekmah dosegel ravno toliko golov.


Rdeči biki v Sevilli


V skupini E igrata še kijevski Dinamo slovenskega reprezentanta Benjamina Verbiča in Benfica. Verbič, ki je izpustil septembrski cikel kvalifikacij za SP 2022, bo tekmo najverjetneje začel na klopi. Veliko večje apetite ima pred debijem v skupinskem delu lige prvakov Benjamin Šeško, ki bo s Salzburgom obiskal Sevillo. V skupini G sta še Lille in Wolfsburg, zato lahko rdeči biki upravičeno upajo na zgodovinski preboj v izločilne boje, a pomembna bo vsaka točka. Šeško je v Innsbrucku minuli konec tedna vstopil s klopi in zadel za končno zmago s 3:1, ki je bila že rekordna deseta zaporedna pod trenerjem Matthiasom Jaisslejem.

»Ne slepimo se, Sevilla bo nekaj povsem drugega, gre za vrhunsko evropsko ekipo. Morda pa nam uspe presenetiti,« je dejal mladi strateg. S spočitim tekmecem bo imel opravka tudi Josip Iličić, ki bo z Atalanto gostoval pri zmagovalcu evropske lige Villarrealu.

Skupaj s Sevillo in Salzburgom bo novo sezono lige prvakov v zgodnejšem terminu odprl Manchester United s Cristianom Ronaldom, ki bo v Bernu lovil že svoj 135. gol v ligi prvakov, potem ko je ob povratku v dres rdečih vragov že na prvi tekmi dosegel dva zadetka.



Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine