Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Za lepo nagrado jim je zadostovalo le nekaj minut prave igre

Cedevita Olimpija je z zmago nad Promitheasom potrdila uvrstitev v drugi krog evropskega pokala.
Kendrick Perry in Jaka Blažič sta skupaj dosegla 42 točk, več kot polovico izkupička stožiškega moštva Foto Cedevita Olimpija
Kendrick Perry in Jaka Blažič sta skupaj dosegla 42 točk, več kot polovico izkupička stožiškega moštva Foto Cedevita Olimpija
10. 12. 2020 | 20:50
10. 12. 2020 | 22:08
5:01
Ljubljana – Že kar prelahka torkova zmaga na Trentom in prezgodnje razmišljanje o uvrstitvi v drugi krog evropskega pokala sta spodrezala krila košarkarjem Cedevite Olimpije v zaostalem dvoboju s Promitheasom. Na srečo le v prvem polčasu. V drugem so na trenutke zaigrali kot prerojeni, zato se jim nagrada ni mogla izmuzniti. Resda z malce sreče.



Uvodnih 20 minut dvoboja se je uvrstilo v kategorijo tistih, ki jih kaže čim prej pozabiti. Ljubljančani so igrali brez prave energije v obrambi, v napadu pa so iskali bližnjice s prenagljenimi poskusi za tri točke, namesto da bi s kombinatornimi akcijami zbegali adute Promitheasa, ki nikakor ne slovijo po defenzivnih veščinah. Grki so v 9. minuti vodili z 21:9 in sredi druge četrtine celo z 32:17, saj je imela Cedevita Olimpija le enega učinkovitega moža.

Organizator igre Kendrick Perry je v prvem polčasu dosegel 15 točk od moštvenih 32, med njegovimi soigralci jih ni nihče prispeval več kot štiri. Stožiška zasedba je do tedaj metala trojke pičlih 3:16, proste mete 1:5 in zaostajala pri poskusih za dve točki (55:61 %), ob tem pa je celo tekmo izgubljala skok. Primanjkljaj devetih točk ob glavnem premoru je bil zato celo ugoden.
 

Murić je postavil piko na i


»Recept za nadaljevanje je preprost. Igrati moramo tako, kot znamo,« je bi kratek Olimpijin trener Jurica Golemac. Želja se mu je začela naglo uresničevati, saj se je prebudil Jaka Blažič, ki je v prvem polčasu zmogel le dve točki. V tretji četrtini jih je dodal 13 in poskrbel za zasuk, ki je Ljubljančanom prinesel vodstvo z 61:55 v 31. minuti. A tekme s tem še zdaleč ni bilo konec. Cedeviti Olimpiji je zmanjkala kakšna dodatna epizoda drugih košarkarjev, Promitheas pa se je pod vodstvom izkušenih branilcev Vangelisa Mantzarisa (12 točk, 10 skokov in 10 asistenc) in Iana Millerja ter centra Dannyja Agbeleseja žilavo oklepal zadnje bilke upanja za preboj v top 16.

Odločitev je tako padla šele v zadnji minuti. Le 19 sekund pred koncem je Blažič izkoristil enega od dveh prostih metov za 75:73, po Millerjevem zgrešenem metu za tri točke pa je Edo Murić postavil piko na i. Sredina revanša v Patrasu bo tako bo zgolj formalnost za obe moštvi. Grki bodo na njej končali mednarodno sezono, Ljubljančani pa se bodo lahko ogrevali za ponovoletni ples med elito.

Jurica Golemac je po tekmi dejal: »Čestitke fantom, zaslužili so si uvrstitev med najboljših 16 moštev v evropskem pokalu. Trdo smo delali, ampak ne mislimo se ustaviti tukaj, temveč gremo naprej. Za nami je težka tekma, za katero smo vedeli, kaj nam lahko prinese. Začeli smo nekoliko v krču, a s povišanjem intenzivnosti v obrambi smo boljše igrali tudi v napadu. Škoda, da z nami ni bilo navijačev, ki bi videli, kako garajo napi košarkarji.«

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine