Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Promitheas je za Ljubljančane zadnja ovira do mirne evropske zime

Košarkarji Cedevite Olimpije lahko v današnji zaostali tekmi z Grki v Stožicah potrdijo preboj v drugi del evropskega pokala.
Jurica Golemac je zadovoljen z napredkom njegovih košarkarjev. FOTO: ABA
Jurica Golemac je zadovoljen z napredkom njegovih košarkarjev. FOTO: ABA
10. 12. 2020 | 09:00
5:30
Ljubljana – Sušno obdobje slovenske klubske košarke se sicer še ni uradno končalo, toda Cedevita Olimpija lahko drevi naredi pomemben korak na dolgoročni poti k uresničitvi sanj njenih navijačev. Ob 18.30 bo v zaostali tekmi 5. kola evropskega pokala gostila grški Promitheas in če bo nadaljevala niz uspehov v Stožicah, kjer je v tej sezoni zmagala v vseh osmih nastopih (štirih evropskih in štirih regionalnih), bo tudi formalno potrdila uvrstitev med najboljšo šestnajsterico tekmovanja. Z njo si bo zagotovila vsaj še šest kakovostnih dvobojev.

Tekmec za uresničitev načrta je pravšnji. Promitheas, s katerim se bodo Ljubljančani pomerili danes in nato še v sredo za konec uvodnega dela evropskega pokala, je v sezoni 2018/19 sicer dvakrat prekosil takratno Union Olimpijo v Fibini ligi prvakov (v Patrasu z 79:77, v Stožicah z 80:76), a nato ni naredil želenega preskoka. Zaradi koronavirusa je moral spomladi predčasno končati grško ligo, jeseni je odigral le dve tekmi od šestih možnih, za pričakovanji pa zaostaja tudi na mednarodni sceni. V sedmih nastopih je iztržil le dve zmagi, proti Nanterru doma in Bursasporu v gosteh, po torkovem polomu v revanši z Nanterrom (70:91) pa ima minimalne možnosti za napredovanje. Da bi mu uspelo, bi moral med drugim dobiti vse tri preostale tekme, torej tudi obe s Cedevito Olimpijo, ki igra vse bolje.

Kapetan stožiškega moštva Jaka Blažič (z žogo) je šesti najboljši strelec evropskega pokala. FOTO: Cedevita Olimpija
Kapetan stožiškega moštva Jaka Blažič (z žogo) je šesti najboljši strelec evropskega pokala. FOTO: Cedevita Olimpija


»Zavedamo se, da so vrata, ki vodijo v drugi del evropske sezone, sicer na široko odprta, a ne želimo preveč razmišljati o teorijah. Naša želja je preboj med najboljših 16 moštev. Pomembno je, da napredujemo iz tekme v tekmo, in videli bomo, kaj nam bo to prineslo,« opozarja Olimpijin trener Jurica Golemac, ki se zaveda, da so glavni aduti Promitheasa branilec Ian Miller (povp. 16,7), krilo Charis Giannopoulos (12,4) in krilni center Dimitris Agravanis (11,2). Cedevita Olimpija medtem ne bo mogla računati na svojo zadnjo okrepitev Luko Rupnika, ki je nastopil na torkovi tekmi s Trentom, saj konec oktobra, ko bi moral Promitheas obiskati Slovenijo, še ni bi registriran za Ljubljančane.
 

Ničesar ne bodo podarili tekmecem


»Bo pa znova igral na naslednjih tekmah. Želeli smo imeti še enega ustvarjalnega košarkarja in smo ga dobili. Potrebovali pa bomo nekaj časa, da se bomo prilagodili eden na drugega, še posebej Luka, ampak vsi naši košarkarji so zelo karakterni in mu bodo pomagali, da se bo čim prej navadil na moštvo. Prepričan sem, da nam bo prinesel višjo raven napadalne in obrambne igre, predvsem pa zanesljivost. Fant se je v zadnjih letih razvil v odličnega dirigenta, ki razmišlja o soigralcih in jih poskuša najti v čim boljšem položaju,« poudarja Olimpijin strateg, zadovoljen z napredkom celotnega moštva, saj je dobro izkoristilo tudi nedavni reprezentančni premor.



»Ko imaš dovolj časa za analizo in trening, morajo biti učinki vidni. Skupaj smo šele tri mesece in pol in med sezono bomo še napredovali. Smo na dobri poti, a se ne smemo sprostiti, saj ti lahko košarka hitro primaže zaušnico. Poudarek smo namenili prvinam, pri katerih smo bili doslej slabi: obrambnemu skoku, defenzivnemu prevzemanju in komunikaciji pri njem, saj smo doslej prejemali preveč lahkih košev. Naš cilj je, da ne bomo ničesar podarili tekmecem,« zagotavlja Jurica Golemac.

Med njegovimi aduti je bil na dosedanjih tekmah evropskega pokala najučinkovitejši Jaka Blažič, ki je s povprečjem 17,9 točke šesti najboljši strelec tekmovanja (prvi je Erick Green iz Bahčešehirja z 20,9), za njim pa so se v moštvu zvrstili organizator igre Kendrick Perry s 15,9 točke, krilni center Jarrod Jones s11,6 in krilo Rion Brown z 10,1. Krilni center Mikael Hopkins je 11. najboljši skakalec evropskega pokala (6,7), Perry pa šesti podajalec (6,5).

Standings provided by SofaScore LiveScore

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine