Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Z Grki so enkrat že šli na led

Petrol Olimpija bo drevi lovila prvo domačo zmago v ligi prvakov.
Promitheas je v Patrasu tesno ugnal Petrol Olimpijo. FOTO: FIBA
Promitheas je v Patrasu tesno ugnal Petrol Olimpijo. FOTO: FIBA
18. 12. 2018 | 09:01
18. 12. 2018 | 13:45
3:54
Ljubljana – Zveni nenavadno, toda Petrol Olimpija je v nedeljskem derbiju s Krko v Tivoliju prišla do najbolj »oddaljene« zmage v ligi ABA. Prve tri je namreč dosegla v matični dvorani v Stožicah, z vseh gostovanj pa se je vrnila poražena. V Fibini ligi prvakov je stanje drugačno. Ljubljančani so bili v dosedanjih osmih kolih uspešni le v Belgiji, na domačem parketu pa bodo drevi ob 20.30 lovili prvo zmago proti Promitheasu.

Na gostovanju pri ta čas peti zasedbi grške lige (6:3) – pred njo so neporaženi Panathinaikos, Olympiakos, Peristeri (po 8:1) in AEK (7:2) – slovenski prvaki niso bili daleč od uspeha, ob porazu s 77:79 (Lapornik in Reynolds po 17, Jones 14; Lipovij 17, Meier 15, Kaselakis 13) pa je bil tragični junak Miha Lapornik. Tik pred iztekom igralnega časa je šestič metal za tri točke, a prvič zgrešil, s čimer je šlo vse po zlu. Podobnih zapravljenih priložnosti so Olimpijini privrženci videli obilo v tej sezoni in zgodba bi se ponovila tudi proti Krki, če bi Aleksandru Laziću zadrhtela roka pri izvajanju odločilnih prostih metov. Ali bo najtesnejša možna zmaga (70:69) pomenila prelomnico in bo moštvo v prihodnje spretnejše pri tesnih končnicah, bo pokazal čas, toda šele ko se ne bo več balo zmag, bo lahko s svojimi navijači zares uživalo v razburljivih dvobojih.


Kaj je z Mesičkom?


Promitheas je po odličnem začetku evropske sezone nekoliko popustil in dvakrat zapored klonil v Patrasu proti Virtusu in Ostendeju, vendar je zelo uspešen na tekmečevem parketu. Doslej je v gosteh ugnal Ostende, Bayreuth in Neptunas, zato bo poskusil nadaljevati niz v Sloveniji, da bi ohranil lepe možnosti za osvojitev enega od prvih štirih mest v skupini D in napredovanje v osmino finala LP. Olimpija medtem v ospredje interesov postavlja ligo ABA, na rep uvodni del DP, v katerem nastopa brez najbolj izkušenih mož, Evropa je nekje vmes. Drevi bo tudi težko prikrila, da se je trener Saša Nikitović lotil uveljavljanja avtoritete na nerodnem koncu in zato izgubil prvega organizatorja Scottieja Reynoldsa. Vnovič je vprašljiv tudi nastop Lapornika, ki se je odpovedal igranju v reprezentanci, da bi bil na voljo klubu, vendar ga je ustavila poškodba kolka. Obratna zgodba je Blaž Mesiček, saj ni upošteval priporočila Olimpijinih šefov in se je odzval na selektorjevo vabilo, proti Krki pa je bil skoraj neopazen.

»Mogoče se mu pozna, da je izpustil naše priprave med reprezentančnim premorom. Takrat se je začelo naše moštvo na novo oblikovati,« se sprašuje tudi Nikitović, ki je zaradi prepiha med branilci vrnil med žive dolgo izobčenega Roka Badžima. O Promitheasu pa Olimpijin strateg pravi: »Grki so na 2. mestu v naši skupini LP in v domači ligi tik za največjimi moštvi. Na svojem seznamu imajo sedem tujih košarkarjev in nenehno spreminjajo zasedbo, zato ne vemo, s katero različico bodo nastopili v Stožicah. V tej sezoni dokazujejo, da znajo igrati pametno, saj izgubljajo malo žog, hkrati pa lahko govorimo o ekipi z zelo dobrimi atleti, ki lahko s hitrostjo in igro na meji osebne napake nadomestijo pomanjkanje višine.«

Vrstni red v skupini D lige prvakov: Virtus 7:1, Strasbourg in Promitheas po 5:3, Bayreuth in Neptunas po 4:4, Bešiktaš in Ostende po 3:5, Petrol Olimpija 1:7.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine