Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Brez treh najboljših strelcev, vendar do konca blizu uspeha

Petrol Olimpija je še drugič klonila proti Strasbourgu in je osamljena na dnu skupine D v Fibini ligi prvakov.
Jusuf Sanon (z žogo) je bil prvi Olimpjiin strelec v Strasbourgu. FOTO: FIBA
Jusuf Sanon (z žogo) je bil prvi Olimpjiin strelec v Strasbourgu. FOTO: FIBA
11. 12. 2018 | 13:55
11. 12. 2018 | 23:13
5:34
Brez Mirze Begića, Mihe Lapornika in Jana Rebca so košarkarji Petrola Olimpije odpotovali na tekmo 8. kola Fibine lige prvakov, v Franciji pustili na klopi tudi svojega prvega strelca Jana Špana, ki se je zjutraj zbudil z virozo, domov pa so se vrnili z grenkim priokusom, da bi lahko iztržili precej več. Strasbourg je bil drugič v tej sezoni in tretjič v zadnjih dveh letih boljši od Ljubljančanov, ki so ostali na dnu skupine D z eno samo zmago. Toliko jih imata med 32 udeleženci LP le še švicarski Fribourg in češka Opava.

Tudi Strasbourg ni mogel računati na vse svoje adute, pogrešal je izkušenega centra Alija Traoreja, ki je ob zmagi v Stožicah z 81:71 bil prvi strelec tekme z 20 točkami, toda pod koš je lahko postavil kar 221 cm visokega Youssoupha Falla, ki v Ljubljani ni igral. Olimpijino moštvo pa v uvodni minutah nikakor ni moglo prikriti, da je nastopilo brez svojih treh najboljših napadalcev. V 9. minuti so gostitelji s štirimi zaporednimi trojkami prišli do lepe prednosti 21:11 in jo pet minut pozneje povišali na 32:18, saj so z agresivno obrambo zbegali tekmece iz Slovenije, ki nikakor niso mogli zadeti z večje razdalje.

Po prvem uspešnem metu za tri točke Roka Badžima v 19. minuti pa so se gostje le otresli živčnosti in uvideli, da trenutno druga zasedba francoskega prvenstva še zdaleč ni nepremagljiva. Najbolj pogumno se je je lotil Jusuf Sanon, učinkovito sta mu poskušala slediti pod vodstvom Saše Nikitovića »pomiloščeni« Badžim in Marvin Jones, Petrol Olimpija pa je kljub Fallovim centimetrom prevladovala tudi pri skokih. A le do glavnega premora (z 20:17). V nadaljevanju je Strasbourg dobil zračne bitke kar z 28:14 in ujel kar 15 žog pod obročem stožiške zasedbe.

Roko Badžim je po prihodu trenerja Saše Nikitovića dočakal »pomilostitev«. FOTO: FIBA
Roko Badžim je po prihodu trenerja Saše Nikitovića dočakal »pomilostitev«. FOTO: FIBA

 

Znova slab finiš


Začasna nagrada za vnemo je prišla sredi tretje četrtine, ko so Ljubljančani, pri katerih je prvič v sezoni odigral nekaj minut tudi Erjon Kastrati, prevzeli vodstvo s 50:49 in se nato oklepali domačih košarkarjev kot klopi. Z 18:13 so odločili sebi v prid tudi tretjo četrtino in imeli rezultatsko prednost 65:63 še slabih šest minut pred iztekom igralnega časa. Toda kot že večkrat v tej sezoni sta jim v prelomnih trenutkih tekme popustili zbranost in taktična disciplina. Napadi so postajali vse daljši, individualni in obsojeni na številne poskuse za tri točke iz obupa, prevečkrat so se zatresle tudi roke pri izvajanju prostih metov. Fall (na koncu 8:12 za dve točki in 12 skokov) je ob pomoči branilcev Mardyja Collinsa znal izkoristiti priložnost, tehtnico pa je na francosko stran dokončno prevesil Jarell Eddie s trojko za 79:71. Številke na koncu vendarle niso lagale: Strasbourg je prebil v vodstvu 33 minut, Petrol Olimpija le tri minute in 21 sekund.

Saša Nikitović je po tekmi poudaril: »Zahtevna tekma in zelo dobra šola za naše košarkarje. Dvoboj s Strasbourgom je bil edinstvena izkušnja, saj so nekateri naši košarkarji prvič zaigrali v takšni dvorani in pred tolikšnim številom navijačev. Atmosfera za igranje košarke je bila odlična. V dvoboj smo vstopili kot prestrašeni otroci, nato pa smo se v drugem polčasu prilagodili na okolje in vzdušje ter začeli igrati bolje tako v napadu kot v obrambi. Toda Strasbourg ima zelo izkušeno ekipo, ki izkoristi tekmečeve napake. Drugi polčas smo odigrali zelo lepo, a ko so gostitelji pritisnili bolj čvrsto, se nismo znali odzvati na njihovo igro. Fantom lahko le čestitam za odlično predstavo in boj do zadnjega.«

Marvin Jones je dodal: »Trener Nikitović nas je že v Ljubljani opozarjal, da moramo biti osredotočeni na malenkosti in da moramo vse, kar počnemo na igrišču, početi kot ekipa. Morali smo bili osredotočeni. Nastopili smo brez nekaj ključnih igralcev, a tega nismo želeli izkoristiti kot izgovor. Želeli smo igrati čvrsto košarko in to nam je v drugem polčasu tudi uspelo. V končnici smo napravili nekaj napak, njihovi visoki igralci so pobrali nekaj skokov v napadu. Proti odličnemu tekmecu smo se borili vseh 40 minut, na koncu pa so odločale napake, ki v košarki vedno odločajo o zmagovalcu in poražencu.«

Drugi pari 8. kola v skupini D – Bešiktaš : Bayreuth 74:90 (Hrovat 13 točk, 5 skokov in 6 asistenc za Bayreuth), Promitheas : Ostende 84:88; danes: Neptunas – Virtus Bologna (18); vrstni red: Virtus 7:0, Promitheas 5:3, Strasbourg 5:3, Bayreuth 4:4, Neptunas 3:4, Bešiktaš in Ostende po 3:5, Petrol Olimpija 1:7.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine