Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Rekord sezone Dončića premalo za Dallas v dvoboju z Miamijem

Luka Dončić je dosegel največ točk v novi sezoni lige NBA, 33, toda njegov Dallas je prvič v sezoni izgubil pred domačimi navijači. Usodni so bili Miami Heat.
Luka Dončić med tretjo četrtino tekme z Miamijem. FOTO: Kevin Jairaj/USA Today Sports
Luka Dončić med tretjo četrtino tekme z Miamijem. FOTO: Kevin Jairaj/USA Today Sports
J. K., STA
3. 11. 2021 | 04:02
3. 11. 2021 | 12:08
5:49

Prvič v NBA-karieri se je Luka Dončić pomeril z Miamijem brez Gorana Dragića. Izkušenejši Ljubljančan je sicer izpustil nekaj mesebojnih obračunov v zadnjih sezonah, njegovo moštvo pa je bilo praviloma vedno boljše od ekipe mladega asa na začetku njegove poti na drugi strani velike luže v dresu Dallasa. A tako, kot je napredoval Dončić, so napredovali tudi rezultati njegovega moštva, ki je v minuli sezoni »pometlo« z Miamijem, vročica pa je Dragića pred letošnjo sezono poslala v Toronto.

Floridčani so v prvem od dveh medsebojnih obračunov sezone 2021/22 vnovič dokazali, da upravičeno veljajo za enega največjih favoritov za končno zmago in po zaslugi razpoložene četverice Tyler Herro-Jimmy Butler-Kyle-Lowry-Bam Adebayo, vsak je dosegel vsaj 22 točk, odigrali izvrsten drugi polčas za zmago s 125:110. Dončić se je izkazal z rekordom sezone, 33 točkami, a v zaključku dvoboja kljub občutnemu približanju ni uspel uprizoriti preobrata ter preprečiti prvega domačega poraza.

Herro, ki je tekmo začel na klopi, je dosegel 25 točk, kar 15 v drugi četrtini (46:32), ko je Miami do polčasa uspel preobrniti izid in povesti s 70:62. Butler je dodal 23, Lowry in Adebayo (13 skokov) pa vsak po 22 točk. Rekord sezone je skupaj z Dončićem uspel tudi Jalenu Brunsonu (25 točk), ki je prvič letos začel tekmo – tudi zaradi poškodb, ki še naprej pestijo visokorasla Kristapsa Porzingisa in Maxija Kleberja.

Dončić že pred Kiddom, Herro najboljši po letu 1975

Porzingis je izpustil še četrto zaporedno tekmo zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta, njegova zamenjava Kleber pa se je poškodoval ob nedeljski zmagi nad Sacramento Kings in bo verjetno izpustil vsaj še en dvoboj. Zanimivo je tudi dogajanje okoli branilca Treya Burka, ki se še ni cepil in je še drugič na zadnjih štirih tekmah zamudil okno za testiranje ter ni bil na voljo trenerju Jasonu Kiddu. Ta je sicer napovedal, da bo 28-letnik odpotoval z ekipo na sosedski derbi s San Antoniom. 

Gostujoči strateg Erik Spoelstra se je razveselil že 613. zmage v karieri, s katero se je na večni lestvici povzpel na 26. mesto. Dončić je z metom z razdalje v drugi četrtini prehitel trenerja Kidda in že na začetku četrte sezone postal 14. strelec v zgodovini Dallasa (5283 točk), Kidd jih je v osmih sezonah dosegel 5258. Zanimiv dosežek je uspel tudi Herru, ki je na prvih sedmih tekmah kot rezervist prispeval že 157 točk, kar je več kot kateri koli igralec od leta 1975, ko so v NBA začeli z beleženjem ločene statistike za člane začetnih peterk in igralce s klopi. Nekdanji član Dallasa Jason Terry (2007/08) in Michael Brooks (1980/81) sta držala prejšnji rekord s 156 točkami.

»Vedno skušaš razdeliti napad na različne načine, tako da vsak prispeva svoj kamenček v mozaik. Danes nam je to odlično uspelo,« je po zmagi dejal Spoelstra, ki je na uvodu v sezono prišel do šeste zmage ob enem porazu. Miami se je na vrhu prvenstvene lestvice izenačil z ekipo Utah Jazz, ki je tokrat doma ugnala Sacramento Kings s 119:113, šest zmag imajo na uvodu v sezono še Chicago Bulls.

»Vročica je po mojem mnenju ta čas najboljša ekipa v ligi,« je po tekmi menil trener Dallasa Jason Kidd.

Prvič v zgodovini franšize so štirje košarkarji Miamija dosegli vsaj 22 točk:

Milwaukee prekinil črni niz, jezerniki s preobratom do nove zmage

Giannis Antetokounmpo je k zmagi svojih Milwaukee Bucks, prvakov lige NBA, v gosteh pri Detroit Pistons s 117:89 prispeval 28 točk, devet podaj in osem skokov, Milwaukee pa je prekinil niz treh zaporednih porazov. Milwaukee je sicer igral brez Khrisa Middletona, ki je bil odsoten zaradi koronavirusnih protokolov. Jordan Nwora in Pat Connaughton sta vsak k četrti zmagi Milwaukeeja (ob štirih porazih) dodala po 16 točk, Bobby Portis 12, Justin Robinson pa 11. Prvi strelec domače ekipe je bil Jerami Grant z 21 točkami.

V Los Angelesu so LeBron James, Anthony Davis in Russell Westbrook v dvorani Staples Center skupaj zbrali 84 točk in pomagali zrežirati preobrat za zmago proti Houston Rockets s 119:117. S peto zmago (ob treh porazih) so se jezerniki povzpeli na tretje mesto zahodne konference za vodilnim Utahom (6-1) in drugouvrščenim Golden Statom (5-1).

Torkovi izidi:

Dallas Mavericks : Miami Heat 110:125
(Luka Dončić 33 točk, 3 skoki, 5 asistenc in 3 izgubljene žoge v 36 minutah za Dallas.) 

Detroit Pistons : Milwaukee Bucks 89:117
Utah Jazz : Sacramento Kings 119:113
Phoenix Suns : New Orleans Pelicans 112:100
Los Angeles Lakers : Houston Rockets 119:117

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine