Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
EP v košarki 2022

Slovencem uspel prvi čudež, drugi ne: Poljska v polfinalu

Slovenski košarkarji so po veliki drami in izjemni vrnitvi v tretji četrtini izgubili četrtfinalni obračun na EP s Poljsko (87:90).
Slovenski košarkarji s sklonjenimi glavami zapuščajo evropsko prvenstvo in Berlin. FOTO: Oliver Behrendt/AFP
Slovenski košarkarji s sklonjenimi glavami zapuščajo evropsko prvenstvo in Berlin. FOTO: Oliver Behrendt/AFP
Š. R., STA
14. 9. 2022 | 19:53
14. 9. 2022 | 23:45
13:07

Selektor Aleksander Sekulić je lahko tri dni po zadnji preizkušnji, v osmini finala je bila Slovenija boljša od Belgije, računal le na 11 košarkarjev, potem ko je z novo težjo poškodbo mišice turnir že končal Zoran Dragić, ki mu je poškodba pokvarila že zadnje evropsko prvenstvo. Sekulić je v prvo peterko uvrstil Jako Blažiča, Vlatka Čančarja, Mika Tobeyja, Gorana Dragića in Luko Dončića.

Prvi napad je pripadel Poljakom, ki pa se ni razpletel po njihovih željah, saj je Aleksander Balcerowski zgrešil z zabijanjem, a so belo-rdeči v drugem poskusu uspeli povesti z 2:0. Takoj je sledil odgovor prek naveze Dončić-Tobey z lahkim polaganjem Američana za 2:2. Izid je bil izenačen tudi pri 4:4 in 6:6, prvič je Slovenija vodstvo prevzela po dobrih dveh minutah in pol, ko je za tri zadel Goran Dragić (9:6). Toda Poljaki so še naprej pridno polnili naš koš in že čez minuto spet vodili z 10:9.

Njihov naskok je z zaporednima trojkama narasel tudi na +5 (18:13), toda po lepi asistenci Dončića in zabijanju Čančarja je bil izid pred zadnjimi štirimi minutami spet poravnan (18:18). Kljub temu, da je 2:42 minute pred koncem prve četrtine prejel že drugo osebno napako, je Tobey ostal na parketu, Poljaki pa so z enim zadetim prostim metom Mateusza Ponitke povedli z 21:18. S trojko je nato izid na 21:21 poravnal Čančar, ko sta bili do konca četrtine še dobri dve minuti. A sledil je delni izid 5:0 v korist Poljakov, kar je privedlo do prve slovenske minute odmora.

A to ni zajezilo uspešnih poljskih napadov, za tri je z izjemno težkega položaja zadel še Michal Sokolowski, ki je nato v hitrem protinapadu zapravil še izjemno lepo priložnost za še višje vodstvo kot le z 29:23. kazen je sledila v predzadnjem slovenskem napadu, ko je svojo prvo trojko za 26:29 zadel Dončić in s tem postavil tudi končni izid prve četrtine.

Slovenski košarkarji pred tekmo s Poljsko. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Slovenski košarkarji pred tekmo s Poljsko. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Druga četrtina

Poljaki so v drugi četrtini ohranjali naskok, ki je spet narasel tudi na pet točk (34:29). Slovencem igra nikakor ni stekla, 6:43 minute pred koncem polčasa je Aleksej Nikolić z nešportno osebno napako poskrbel, da so Poljaki s prostima metoma ušli že na +7 (36:29), nato pa izkoristili še napad za 38:29. Slovenija je bila v resnih težavah, po »nemogočem« zapravljenem polaganju Eda Murića nato še dopustila dva zaporedna meta za tri točke in pobeg Poljakov, ki so seveda zadeli, na 41:29.

Minuta odmora Sekulića sprva ni zalegla, po novi napaki Slovencev in protinapadu Poljakov, ki ga je z zabijanjem zaključil Ponitka, je bila razlika že +13. Kot da težav že ne bi bilo dovolj, se je na klop z bolečinami v hrbtu, ki jih je sprožil srdit boj za žogo pod košem po zapravljenem prodoru, usedel še Dončić, medtem ko so Poljaki že ušli tudi na neverjetnih 23 točk razlike (54:31). Zaključek porazne druge četrtine je bil vsaj malce boljši, predvsem po zaslugi koša in osebne napake nad Čančarjem, ki je bil natančen, nato pa izsilil še eno osebno napako in 1:02 minute pred koncem četrtine s prostima metoma znižal izid na 36:55. A sledila je še ena trojka Poljske, na katero je nato vendarle uspel odgovoriti Dončić (39:58). To je bil tudi končni izid prvega polčasa, Dončić se je v slačilnice podal šepajoč.

Vrhunci tekme:

Tretja četrtina

Dončić je tretjo četrtino začel, začetek Slovenije pa je bil veliko boljši, saj je po ubranjenem napadu Poljske sledil met Dončića z ogromne razdalje za znižanje na 42:58. Toda Dončić je nemudoma spet pokazal, da ga nekaj boli. Vseeno je ostal na parketu, Slovenci pa so po še enem ubranjenem napadu z nizom 5:0 poskrbeli za prvo poljsko minuto odmora. Poljaki so nato naredili še nekaj napak v napadu, njihovi tekmeci pa so počasi, a vztrajno nižali njihovo prednost, ki je po dveh prostih metih Gorana Dragića 6:04 minute pred koncem znašal le še 12 točk (60:48), Dončić je z individualnim vložkom in prodorom pod koš znižal na le -10 (50:60).

Luka Dončić v prodoru med dvobojem s Poljsko. FOTO: Oliver Behrendt/AFP
Luka Dončić v prodoru med dvobojem s Poljsko. FOTO: Oliver Behrendt/AFP

Slovenija je bila v naletu, po koših Murića in Tobeyja so Poljaki vodili le še za šest (54:60). Manj kot tri minute pred koncem tretje četrtine je za tri zadel še Čančar in izid je bil 57:61. Dvorana, sploh tisti del z navijači Slovenije, je bila že na robu ekstaze, ko je iz kota za popolno priključitev za tri točke zadel še Blažič (60:61). Minuto in 54 sekund pred koncem četrtine je imela Slovenija napad za popoln preobrat, ki pa se je končal z zaletavanjem Dončića pod koš, piščalki sodnikov sta spet ostali nemi, Poljaki pa so s prostima metoma vsaj malce ublažili porazen strelski izkupiček v 3. četrtini in vsaj hipoma ubežali na tri točke prednosti (63:60). Sledilo je nekaj slabših slovenskih napadov, a tudi Poljaki so nadaljevali s slabimi akcijami. Pred začetkom zadnje četrtine je imel žogo Dončić, Tobey pa je s podajo navzven omogočil odprt met Blažiču za tri točke za vsega točko zaostanka (63:64).

Zadnja četrtina

Uvod v zadnjo četrtino je bil uspešen, Slovenija je po res dolgem času prevzela vodstvo z zadetim metom Gorana Dragića z vrha rakete (65:64). Sledila je še borbena poteza Čančarja pod košem za +3 (67:64), nato je šel »na glavo« še Blažič, ki je sicer potreboval menjavo, a omogočil dva prosta meta Klemnu Prepeliču, ki je zadel enega za 68:64. Poljaki so nato po dolgem času zadeli z razdalje in znižali na 67:68, a jim je z isto mero takoj vrnil Prepelič (71:67). Slabih sedem minut pred koncem je Prepelič zadel še iz kota, tokrat z metom za dve točki, za že precej bolj »udobno« razliko petih točk (73:68).

Prepelič je bil spet tisti, ki je po približanju Poljakov s prostim metom malce bolj odlepil svojo ekipo dobrih šest minut pred koncem, a nato je sledila trojka do tedaj precej bledega A. J. Slaughterja za vnovično približanje na le točko zaostanka Poljakov (73:74). Po minuti odmora so Poljaki po zaslugi slabega polaganja Gorana Dragića imeli priložnost za novo vodstvo in to s polaganjem Slaughterja tudi izkoristili (75:74). Zaradi glasnih protestov, zahteval je korake Američana, je Dončić dobil tehnično napako in Slaughter je Poljake odlepil na +2 (76:74). Dragić je nato našel Čančarja pod košem za izenačenje na 76:76, ko je bilo do konca še manj kot pet minut. Za tri je 4:33 minute pred koncem zadel Ponitka (79:76), Dončić je bil nato na črti prostih metov in obakrat zgrešil, nato so mu sodniki hitro dosodili še osebno napako, po zaslugi katere so Poljaki z zadetim prostim metom vodili z 80:76.

Na srečo je po zapravljenem metu za tri točke Dončića hitro in nenatančno vrgel še Slaughter, a po novem zapravljenem napadu (met z razdalje Čančarja) so imeli Poljaki spet izjemno priložnost za povišanje vodstva. V naslednjem napadu je moral Dončić s peto osebno napako z igrišča, Poljaki pa so imeli na voljo dva prosta meta! Naši tekmeci niso grešili, sledil je še zapravljen napad Gorana Dragića, nato pa mojstrsko polaganje prebujenega Slaughterja za poljskih +8. Po minuti odmora na zahtevo slovenske klopi je tudi z nekaj sreče po zgrešenem metu Prepeliča sledilo polaganje Dragića (78:84).

Posnetek novinarske konference po koncu tekme:

Slovenci so bili uspešni v obrambi, Dragićev met za tri točke pa ni zadel cilja. Spet so Slovenci dobro skakali in Tobey je znižal na 80:84. Toda nato je neverjeten met prek Tobeyja za tri zadel Ponitka za 87:80, po kateri je sledila osebna napaka v napadu Gorana Dragića. Do konca tekme je bilo takrat še 1:09 minute, Poljaki so imeli sicer veliko težav s prenosom žoge na slovensko polovico, a si nekako priigrali dva prosta meta, potem ko so bili na robu tega, da žogo izgubijo. Ponitka, ki so mu gledalci skandirali »MVP, MVP«, je zadel oba prosta meta, 1:01 minute pred koncem je bila Poljska pri izidu 89:80 na pragu zmage. Prepelič je 41,2 sekunde pred koncem Slovenijo s prostima metoma približal na 82:89, Prepelič je nato storil hitro osebno napako, Sokolowski pa je bil natančen le enkrat za 90:82. Drame s tem še ni bilo konec, potem ko je za tri točke zadel Murić in so Poljaki slabo izvajali met iz avta (žogo je prestregel Čančar), je bil izid po polaganju Dragića nenadoma le še 87:90. Poljaki svojega napada niso izkoristili, dvoboj pa se je končal z metom Prepeliča z velike razdalje, ob katerem se sodniki niso oglasili.

V polfinale sta se že v torek uvrstili reprezentanci Nemčije in Španije, pred večernim obračunom Slovenije in Poljske v Berlinu pa so se v krog štirih najboljših reprezentanc stare celine prebili Francozi, ki so bili po podaljšku s 93:85 boljši od Italijanov. Slovenija se je v zadnjem paru četrtfinala neuspešno potegovala za tretji preboj v polfinale v zgodovini EP ter tako zapravila priložnost, da bi ji to uspelo že drugič zapored po sanjskem eurobasketu 2017, ki se je s tekmami izločilnih bojev končal v Istanbulu.

Preberite tudi: Proti Poljakom kot uigran orkester, ne kot solisti

Pred petimi leti v Istanbulu je v razburljivi in atraktivni predstavi premagala Latvijo, leta 2009 na Poljskem pa je bila s košem razlike boljša od Hrvaške. Štirikrat je Sloveniji spodletelo v četrtfinalu. 2005 v Beogradu je bila boljša Nemčija, 2007 v Španiji je Grčija zmagala s točko prednosti, 2011 v Litvi nas je nadigrala Španija, dve leti kasneje v Ljubljani pa Francija.

FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Oliver Behrendt/AFP
FOTO: Annegret Hilse/Reuters
FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine