Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Leknessund je slekel Evenepoela, Roglič modro opazoval

Izredno težka gorska etapa na Giru. Imamo novega nosilca rožnate majice, a to ni Primož Roglič.
 Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroen) je veliki zmagovalec zelo težke 4. etape Gira. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
 Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroen) je veliki zmagovalec zelo težke 4. etape Gira. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
9. 5. 2023 | 09:22
9. 5. 2023 | 17:28
14:00

Spremljali smo v živo
 

Etapa vseh etap že četrti dan letošnjega Gira. Ognjemet moči, na vso moč so drveli kolesarji na 175 kilometrov dolgi gorski etapi od Venose do Laga Lacena.

Trajalo je več kot 80 kilometrov, da se je oblikovala ubežniška skupina sedmih kolesarjev. Če smo nenatančni, potem lahko napišemo, da je vsakdo poskušal pobegniti, a uspelo je le sedmim. Amanuel Ghebreigzabhier, Toms Skujins (Trek-Segafredo), Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Andreas Leknessund (Team DSM) in Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën) so prestali vse poskuse napadov, a tudi oni so vseskozi vedeli, da bo zadnji vzpon na etapi razredčil tudi njihove vrste.

Remco Evenepoel, je s svojo ekipo najprej ni trudil loviti ubežnike. Potem pa so na predzadnjem klancu kolesarji Soudalovega Quic Stepa le prevzeli vajeti razredčene glavnine, a odločitev za na lov je bila prepozna. Nihče več ni mogel ujeti Norvežana (Team DSM), ki je izgubil ciljni dvoboj s Francozom Aurelienom Paret-Peintretom (AG2R Citroen), a si zaslužil rožnato majico. 

Zagotovo smo gledali eno izmed najtežjih etap, kar smo jih videli na Giru. Slabo vreme, veter, dež, nizke temperature in mokre ceste so samo še otežile dirkanje. V skupnem seštevku Remco Evenepoel za rožnato majico zaostaja 28 sekund in je na drugem mestu, Primož Roglič je zdaj peti z zaostankom 1:12.

Roglič je danes dirkal modro in preudarno. FOTO: Luca Bettini Afp
Roglič je danes dirkal modro in preudarno. FOTO: Luca Bettini Afp

17:09
Norvežan, 23-letni Andreas Leknessund (Team DSM) je drugi v cilju, a bo novi nosilec rožnate majice. Zmagovalec četrte etape je Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroen).

17:08
Andreas Leknessund (Team DSM) bo oblekel rožnato majico! Pred Remcom ima 2:28 prednosti 1 km pred ciljem.

17:07
Gorski cilj sta prva prečkala Andreas Leknessund (Team DSM) in Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroen).

17:06
Roglič
se še vedno skriva za rožnato majico. Andreas Leknessund (Team DSM) pa dirka dirko življenja! Še 3 km do cilja. 

17:05
Andreasu Leknessundu
(Team DSM) gori pod sedežem! V cilj mora priti 1:40 pred Remcom in rožnata majica bo njegova!

17:00
Remco
je ostal brez vseh svojih pomočnikov! Zdaj so lov na ubežnike prevzeli kolesarji Ineosa. Roglič je na varnem ...

16:58
Roglič
je Evenepoelova senca. Ubežniki imajo še 2:50 prednosti, 5 km pred ciljem.

16:54
Nicola Conci
(Alpecin-Deceuninck) olira proti vrhu klanca ...

16:50
Ubežniška skupina razpada ... še 6 km do cilja, glavnina zaostaja 3:10.

16:47
Še vedno ubežnike lovi samo Remcova ekipa. Zdaj zaostajajo za 3:45.

16:45
Prednost ubežnikov se ne topi, čeprav skoraj cela ekipa Soudal-Quick Step lovi na vso moč. Zadnjih 10 km, kolesarji so že na zadnjem klancu.

16:40
Remcovi na vso moč lovijo sedem ubežnikov, ki imajo 4:44 prednosti. Ubežniki so: Amanuel Ghebreigzabhier, Toms Skujins (Trek-Segafredo), Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa), Warren Barguil (Arkea-Samsic), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Andreas Leknessund (Team DSM), in Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroen). 

16:35
Zadnji klanec je dolg 9,6 kilometra, s 6,2-odstotnim naklonom, ampak vmes klanec postane prav pasji, kolesarji takemu klancu pravijo stopnišče, ampak nekdo je vmes pozabil zgraditi eno stopnico. Gorski cilj je na vrhu Colle Molella, resnični cilj etape pa še tri kilometre naprej, 750 metrov je spusta, preostala cesta je ravna. Še 14 km, 4:40 prednosti ima sedem kolesarjev.

16:30
Tudi zadnji leteči cilj je za kolesarji. Na vrsti je zadnji vzpon!

16:25
Remcovi
lovijo že 30 km!

16:20
Sedmerica ima 5:31 prednosti, približujejo se zadnjemu klancu na današnji etapi. Soudal Quick Step ubežnike lovi na vso moč. Roglič je tik za njimi. Zadnji klanec je dolg 9,6 km.

16:15
Zadnji, odločilni klanec na današnji četrti etapi ni prav nič lahek. Najprej kratek spust in potem klanec, dolg 9,6 kilometra, s 6,2-odstotnim naklonom, ampak vmes klanec postane prav pasji, kolesarji takemu klancu pravijo stopnišče, ampak nekdo je vmes pozabil zgraditi eno stopnico. Gorski cilj je na vrhu Colle Molella, resnični cilj etape pa še tri kilometre naprej, 750 metrov je spusta, preostala cesta je ravna

16:10
Do cilja je še 33 km. Sedem ubežnikov misli resno. Njihova prednost 5:46 je že resna.  

16:05
Sedem ubežnikov:  Amanuel Ghebreigzabhier, Toms Skujins (Trek-Segafredo), Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Andreas Leknessund (Team DSM), in Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën) je povečalo prednost na 5:30.  

16:00
Vsi favoriti za skupni seštevek so v glavnini. Danes imata Remco in Primož mali jubilej; že 50-dirkata drug proti drugemu! V 49 bitkah je bil Primož 31-krat boljši. Kako bo danes? Zadnji klanec bo odločilni. Do cilja je še 40 km.

15:58
Vseeno kaže, da Remco ne bo tako lahko predal rožnate majice, njegovi ekipni sotrpini kar jih je ostalo v prvi skupini zdaj na vso moč lovijo sedem ubežnikov, ki imajo 45 km pred ciljem 3:34 prednosti.

15:55
Na današnji dan leta 2011 se je na Giru, v tretji etapi, smrtno ponesrečil velgijski kolesar Wouter Weylandt.
Modri možje so svojčas radi rekli: kakor boš živel, tako boš umrl. Tragična zgodba belgijskega kolesarja Wouterja Weylandta z Gira temu pritrjuje. Živel je na kolesu, umrl je na kolesu. Nesrečnik je v tretji etapi med spustom z gore Bocco tako grdo padel, da mu niti hitra pomoč reševalcev ni mogla več pomagati.

Seveda 26-letni Belgijec ni prva žrtev Gira, resda pa v zadnjem četrt stoletja smrt po Apeninskem škornju ni kosila. Pred tem so kratko potegnili Italijan Orfeo Ponsin (1952), Španec Juan Manuel Santisteban (1976) in še en Italijan Emilo Ravasio (1986). Na večjih dirkah se je nazadnje smrtno ponesrečil Fabio Casartelli na Touru 1995; doslej je med kolesarskimi preizkušnjami usoda brutalno presekala življenjsko pot že 92 tekmovalcem – zadnji pred Weylandtom je bil Thomas Casarotto na Giru del Friuli septembra 2010.

V primeru Belgijca je bila smrt neizbežna: globoka nezavest, zastoj srca, zlomljeno lobanjsko dno in številne obrazne poškodbe so bili preveč tudi za može v belem, ki so po tričetrturnem trudu obupali in mladeničevo truplo prepeljali v dolino. 

15:50
Nazadnje je na Giru v Lagu Lacena leta 2012 slavil Domenico Pozzovivo, in to s soliranjem. Pozzovivo je s 40 leti najstarejši in najbolj izkušen kolesar na letošnji dirki po Italiji. 

15:47
Po 16 kilometrov dolgem spustu spet sledi »lažna« ravnina vse do 150. kilometra današnje četrte etape. Potem sledi »veselica«! Najprej kratek spust in potem klanec, dolg 9,6 kilometra, s 6,2-odstotnim naklonom, ampak vmes klanec postane prav pasji, kolesarji takemu klancu pravijo stopnišče, ampak nekdo je vmes pozabil zgraditi eno stopnico. Gorski cilj je na vrhu Colle Molella, resnični cilj etape pa še tri kilometre naprej, 750 metrov je spusta, preostala cesta je ravna.  Žec elo etapo dežuje, samo 12 stopinj je, bilo je nekaj hudih padcev, a vsi nadaljeujejo z dirko. Do cilja je 57 km, sedem ubežnikov ima 3:30 prednosti. 

15:45
Michael Matthews 
(Jayco Alula) je bil junak 3. etape Gira, ki je postregla z bolj zanimivim dirkanjem, kot ga je ponujala na papirju. Na preži sta morala biti tudi glavna kandidata za končno zmago Primož Roglič (Jumbo Visma) in Remco Evenepoel (Soudal Quick Step). Na mokrih in razgibanih cestah italijanskega juga sta se pomerila za odbitne sekunde. Belgijec je bil boljši, a mu je Slovenec pred prvo gorsko bitko sporočil, da v boju za rožnato majico ne bo dirkanja v območju udobja.

image_alt
Roglič Evenepoela vleče iz zavetrja in območja udobja

15:40
Ubežniki so že čez drugi gorski cilj. Čez slabe štiri minute bomo videli še ostanek od glavnine z Rogličem vmes.

15:35
Med ubežniki je pet koelsarjev, ki so virtualno že pred Remcom. Trenutno je v virtualni rožnati majici Andreas Leknessund (Team DSM), ki v skupnem seštevku po treh etapah za Remcom zaostaja 1:40.

15:30
Sedem ubežnikov: Amanuel Ghebreigzabhier, Toms Skujins (Trek-Segafredo), Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Andreas Leknessund (Team DSM), in Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën) ima 4 minute prednosti pred zdesetkano glavnino 4 km pred vrhom predzadnjega klanca na današnji etapi.

15:25
Četrta etapa je pravi ognjemet moči. Do cilja je še 67 kilometrov, glavnina pa je razpadla na več manjših skupinic. Trenutno je na cesti sedem ubežnikov, ki imajo 4 minute prednosti pred Rogličem in Evenepoelom v rožnati majici.

4. etapa je že prva gorska. FOTO: Giroditalia.it 
4. etapa je že prva gorska. FOTO: Giroditalia.it 

***

Četrta etapa je na papirju označena že kot prava gorska. Trije klanci segajo več kot tisoč metrov nad morjem in vsi trije so uvrščeni v drugo težavnostno kategorijo.

image_alt
Roglič Evenepoela vleče iz zavetrja in območja udobja

Etapa od Venose do Laga Lacena je dolga 175 kilometrov. Že takoj po startu kolesarje čaka klanec in najbrž se bo spet manjša skupinica ubežnikov hitro organizirala in oddaljila od glavnine. Lahko pa bo boj za beg trajal vse do prvega kategoriziranega klanca, ki jih čaka po dobrih 50 kilometrih dirkanja. 

Passo delle Crocelle je 13,5 kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 4,3 odstotka. Potem kolesarje čaka 20 kilometrov dolg spust do vznožja Mura Lucana, na vrhu katerega pa ne bo gorski, temveč leteči cilj, ki bo služil samo kot odskočna deska za mučenje proti drugemu gorskemu cilju, ki je na vrhu 1136 metrov visokega Valica Monte Carruozzo. Tam je drugi današnji gorski cilj, klanec je dolg 8,8 kilometra, povprečen naklon pa je 4,9-odstoten. 

Po 16 kilometrov dolgem spustu spet sledi »lažna« ravnina vse do 150. kilometra današnje četrte etape. Potem sledi »veselica«! Najprej kratek spust in potem klanec, dolg 9,6 kilometra, s 6,2-odstotnim naklonom, ampak vmes klanec postane prav pasji, kolesarji takemu klancu pravijo stopnišče, ampak nekdo je vmes pozabil zgraditi eno stopnico. Gorski cilj je na vrhu Colle Molella, resnični cilj etape pa še tri kilometre naprej, 750 metrov je spusta, preostala cesta je ravna. 

Nazadnje je na Giru v Lagu Lacena leta 2012 slavil Domenico Pozzovivo, in to s soliranjem. Pozzovivo je s 40 leti najstarejši in najbolj izkušen kolesar na letošnji dirki po Italiji. 

image_alt
Matthews glavni igralec današnje srhljivke na Giru, Roglič sedmi

Bo Rogli potipal Evenepoelov pulz?

Današnja etapa je idealna za tipanje srčnega utripa med tekmeci. Če ne prej, jih bodo najverjetneje podplati zasrbeli na zadnjem klancu. Tako kot kolesarji radi rečejo; današnja etapa bo pokazala, kdo ne bo zmagal na letošnjem Giru. Lahko pa se zgodi, da bo Remco Evenepoel že danes hotel dokazati, da letos sploh ne namerava sleči rožnate majice. 

Primož Roglič se ne bo več skrival. FOTO: Gian Mattia D'alberto/Lapresse
Primož Roglič se ne bo več skrival. FOTO: Gian Mattia D'alberto/Lapresse

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine