Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Matthews glavni igralec današnje srhljivke na Giru, Roglič sedmi

Primož Roglič je bil danes v izvrstni dnevni formi. V dežju in na zelo spolzki cesti se je v zaključku celo potegoval za etapno zmago.
Michael Matthews - končno! FOTO: Luca Bettini Afp
Michael Matthews - končno! FOTO: Luca Bettini Afp
8. 5. 2023 | 08:57
8. 5. 2023 | 17:35
16:08

Tretja etapa je potekala v znamenju dveh ubežnikov iz iste ekipe, dežja, spolzkih cest in tehnično zelo zahtevnega zaključka. 

Prvi del etape je bil ravninski, že od samega štarta 216 kilometrov dolge tretje etape, sta pobegnila Srb Veljko Stojnić in Italijan Aleksander Konjičev (Corratec - Selle Italia). Bežala sta celih 180 kilometrov! 

Ko ju je na prvem današnjem klancu ujela glavnina, se je začelo zaresno dirkanje. Kolesarji moštva Jayxo AlUla so se na vso moč trudili znebiti se šprinterjev drugih ekip, saj imajo v svoji vrsti šprinterja, ki zmore tudi čez zahtevne klance, Michaela Matthewsa. Kar jim ni uspelo na prvem klancu, so dokončali na drugem, otresli so se skoraj vseh klasičnih šprinterjev. Odpadel je tudi Mads Pedersen, ki velja za enako dobrega šprinterja, ki zmore tudi čez klančke, kot je to Matthews. 

Po drugem klancu se je med Evenepoelom in Rogličem vnela dirka za leteči cilj, ki je prinašal tri sekunde bonusa. Dobil ga je mlajši Remco in tako v skupnem seštevku zdaj pred Rogličem vodi za 44 sekund. 

Potem je sledila srhljivka za etapno zmago. Zadnji kilometer je bila cesta zavita, spolzka in zato zelo nevarna. Zadnjih 300 metrov se je cesta vseskozi vzpenjala, kar je idealno za Matthewsa. Ni dovolil presenečenja, z lahko to je opravil s Pedersenom, ki je pred tem čudežno ujel prvo skupinico. Na tretje mesto se je uvrstil Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Roglič je bil sedmi.

Roglič je danes odlično razpoožen. FOTO: Luca Bettini Afp
Roglič je danes odlično razpoožen. FOTO: Luca Bettini Afp

Jutri je na vrsti že prva prava gorska etapa

Četrta, 175 kilometrov dolga etapa od Venose do Lago Lacena, bo že prvo sito za skupni seštevek letošnjega Gira. Kar trije gorski cilji 2. kategorije čakajo na peloton. In to še ni vse, cilj zadnjega klanca je tudi cilj etape. 

4. etapa - Giro 2023. FOTO: Giroditalia.it
4. etapa - Giro 2023. FOTO: Giroditalia.it

Spremljali smo v živo
 

17:11
Michael Matthews
 (Team Jayco AlUla) je zmagal. Mads Pedersen je bil drugi, potem, ko je na zadnjem klancu že odpadel. 

17:09
Matthews
je bil najhitrejši, Roglič čisto blizu ...

17:03
Zadnjih 5 km. Roglič je v ospredju ... Remco tudi. Tole bo dvoboj najboljših ...

16:59
Še 6 km do cilja. Zatišje pred nevihto ... Roglič je v odličnem položaju.

16:57
Da, da, Remco in Primož sta šprintala za bonus sekunde, Remco je dobil tri in Primož dve sekundi, torej je Belgijec za sekundo povečal prednost pred Rogličem v skupnem seštevku. Zdaj sledi še obračun za etapno zmago. 

16:56
Zadnjih 10 km! Jumbovci vodijo Rogliča proti letečemu cilju, Remco je tik pred njimi. Zaključek je na klančini, mogoče se bosta spopadla za etapno zmago.

16:55
Roglič
se je malce potuhnil, samo še nekaj km je do letečega cilja, Remco je spredaj. Glavnina je razpadla na prafaktorje. Almeida jih lovi na vso moč. Roglič gre mogoče po današnjo zmago.

16:54
Oh, kako težko je tole gledati, cesta je drsališče, kolesarji pa poganjajo na vso moč. Almeida je bil na tleh ... nadaljuje, vendar jih bo težko ujel. 

16:53
Videti je, da se Remco in Primož potegujeta za zadnji leteči cilj na etapi, na katerem se delijo bonus sekunde. Da, da vsak sekunda šteje, čeprav je dirka dolga čez 3000 km.

16:52
Roglič
je čisto v ospredju manjše vodilne skupinice. Remco je za njim ... Je Rogla danes na poti k etapni zmagi?

16:50
Srhljivka na dveh kolesih ... mokra cesta, zelo hiter in nevaren spust ... padci ...Kako se bo to končalo?

16:45
Tibor Pinaut je zmagovalec na obeh gorskih ciljih in bo jutri dirkal v modri majici. 

16:40
Tudi na drugem klancu so najbolj dejavni kolesarji Jayca, delajo za svojega kamerada Matthewsa, da se otresejo, in to jim je tudi uspelo, šprinterjev. Pravkar so prečkali drugi gorski cilj. Do cilja je še 26 km.

16:35
Precej resne obraze favoritov gledamo na drugem, zadnjem klancu na tej etapi. Drugi vzpon je dolg 2,6 kilometra in ima 7,6-odstotni naklon. 

16:30
Sepp Kuss
ima težave s kolesom. Roglič se je obdržal v skupinici, ki je še ostala od glavnine. Cesta je mokra, kolesarji pa se ne zmenijo, poganjajo na vso moč. 

16:26
Prvi gorski cilj je že za kolesarji. Peloton je zdesetkan, sledi drugi današnji klanec.

16:23
Tudi Stojnića je glavnina že pogoltnila. V begu je bil celih 175 kilometrov! Bravo za Srba! Dirka se je razplamtela! Tudi Milan je odpadel. Vse manj šprinterjev je v igri za današnjo zmago.

16:22
Peloton gre na vso moč. Cavendisha so se že znebili. Se bodo še kakega šprinterja? Stojnić je še vedno sam v ospredju, še 20 sekund prednosti ima 36 km pred ciljem.

16:20
Aleksander Konjičev (Corratec - Selle Italia) je popustil, čaka na peloton. Veljko Stojnić je zdaj sam pred vsemi ...

16:18
Ubežnika imata manj kot minuto prednosti. 

16:15
Ubežnika Srb Veljko Stojnić in Italijan Aleksander Konjičev (Corratec - Selle Italia) sta že na prvem klancu na današnji etapi. Peloton je spet dve minuti za njima. Še vedno dežuje. Vzpon na vulkanska jezera Monticchio z mogočno benediktinsko opatijo nad njo, ki poudarja veličastno lepoto, se začne po 173- kilometrih akcije. Prvi od obeh vzponov je dolg 6,3 kilometra s povprečnim 6,4-odstotnim naklonom. Kolesarji dirkajo mimo L'abbazia di San Michele Arcangelo, preden pot zaokroži, rahlo navzdol, okoli z vodo napolnjenega ustja kraterja 670 metrov nad morsko gladino. Drugi vzpon je dolg 2,6 kilometra in ima 7,6-odstotni naklon. Prvi klanec sodi v tretjo in drugi v četrto kategorijo.

16:10
V Melfiju je Giro nazadnje gostoval leta 1994, takrat, ko smo ga gostili tudi v Sloveniji, v Kranju. Takrat je na pretežno ravninski etapi zmagal italijanski šprinter Endrio Leoni. Šprinta velike skupine tokrat verjetno ne bo.

Potegovali se bodo tudi za dva leteča šprinta, ki prinašata sekundne bonuse. Za Rogliča bo to najbrž še en dan »skrivalnic« v pelotonu, med svojimi jumbovci.

16:05
Peloton se je pognal v resen lov na ubežnika. Njuna prednost je hitro padla z dveh na minuto. Glavnina ju lovi na vso moč. Še vedno je cesta mokra, približujejo se prvemu klancu na današnji etapi.

16:00

15:58
Srb Veljko Stojnić in Italijan Aleksander Konjičev (Corratec - Selle Italia) si bosta današnji dan zapomnila za celo življenje.  begu sta že 160 kilometrov. Še vedno dežuje in peloton še vedno za njima zaostaja dve minuti. Do ciija je še 50 km.

15:55
Slovenci Višarij nikoli nismo imeli za tujino, čeprav so kraji v Kanalski dolini pripadli Italiji, ko je bilo konec prve vojne, ki so ji rekli velika vojna.

image_alt
Pozimi smučarji, poleti romarji in kolesarji

15:50

Kolesarji bodo na današnji 3. etapi zapustili pokrajino Abruzzo proti jugu. Etapa je dvolična, prvi del je ravninski, drugi del pa hribovit z dvema gorskima ciljema, ki pa ne bi smela biti pretežka za večino šprinterjev v pelotonu. Če bomo spet gledali manjšo skupino ubežnikov, bodo ti prav gotovo ujeti prav v tem zadnjem delu, razen, seveda, če bo med njimi nekdo z več »smodnika« v nogah, kot je to imel Bilbao pred tremi leti. 

Vzpon na vulkanska jezera Monticchio z mogočno benediktinsko opatijo nad njo, ki poudarja veličastno lepoto, se začne po 173- kilometrih akcije. Prvi od obeh vzponov je dolg 6,3 kilometra s povprečnim 6,4-odstotnim naklonom. Kolesarji dirkajo mimo L'abbazia di San Michele Arcangelo, preden pot zaokroži, rahlo navzdol, okoli z vodo napolnjenega ustja kraterja 670 metrov nad morsko gladino. Drugi vzpon je dolg 2,6 kilometra in ima 7,6-odstotni naklon. Prvi klanec sodi v tretjo in drugi v četrto kategorijo.

15:45
Do cilja je še 55 km. Ubežnika sta še vedno dve minuti pred pelotonom. Tretja etapa na Giru je dolga 213 kilometrov in poteka od Vasta do Melfija, mesta ob vznožju gore Vulture, ugaslega vulkana. Pravzaprav naj bi bil sam vulkan ključen, saj prinaša dva vzpona znotraj zadnjih 40 kilometrov.

15:40
Srb Veljko Stojnić in Italijan Aleksander Konjičev (Corratec - Selle Italia) sta še vedno na begu. Dež neusmiljeno pere kolesarje. Peloton je spet malce popustil in prednost ubežnikov se je hitro spet dvignila na dve minuti. 

15:36
Dež biča kolesarje v pelotonu, ubežnika pa ne popuščata, še vedno imata poldrugo minuto prednosti, do prvega današnjega klanca je še celih 30 km. Vse kaže, da bomo danes spet gledali šprinterski obračun. 

15:33
Spet dežuje, ubežnika imata poldrugo minuto prednosti 70 km pred ciljem.

15:30
V 2. etapi Gira se je s šprintersko zmago v San Salvu proslavil mladi velikan iz Tolmeča, 194 cm visoki 22-letni Jonathan Milan (Bahrain Victorious), a v karavani rožnate dirke še vedno odmeva uvodna vožnja na čas in podvig Remca Evenepoela (Soudal Quick Step). Belgijec je na poti v Ortono deklasiral tekmece, tudi Primoža Rogliča (Jumbo Visma), ki je zaostal za 43 sekund, vendar zaradi tega boja za zmago na 106. dirki po Italiji še zdaleč ni konec.

image_alt
Rogličevi zvezdni trenutki bodo prišli v hribih

15:25

15:20
Ubežnika se ne predata, 75 km pred ciljem imata še vedno dve minuti prednosti. Nehalo je deževati. Pred kolesarji je drugi del današnje etape na katerem sta tudi dva klanca.

15:15
Ubežnik Aleksander Konjičev je sin slavnega Dimitrija, ki je zmagal na štirih etapah na Touru in Giru in zmagal v točkovanju za ciklamno majico na Giru, tudi na Vuelti je zmagal na eni etapi. Bil drugi in tretji na svetovnih prvenstvih, bil član Sovjetske in Ruske reprezentance ... Sinu Aleksandru kariera ne gre tako blesteče kot očetu. 

15:10
Na današnji dan pred devetimi leti je Primož Roglič slavil svojo prvo zmago. Leta 2014 je slavil na drugi etapi dirke po Azerbajdžanu. Star je bil 24 let in 191 dni. Seveda, to je bila prva zmaga v profesionalnem svetu kolesarstva. Med rekreativci in amaterji je zmagoval že dve leti.
15:07
Panika na dirki! Kot iz škafa se je vlilo z neba. Huda nevihta biča kolesarje. Samo, da ne bo padcev ...

15:05
V begu sta dva zanimiva kolesarja iz istega kluba. Srb Veljko Stojnić in Italijan Aleksander Konjičev (Corratec - Selle Italia).

15:00
Že od samega začetka tretje etape gledamo dva ubežnika, ki bežita pred glavnino, ki trenutno 90 km pred ciljem, zaostaja za poltretjo minuto.

 

3. etapa - Giro 2023 FOTO: Giroditalia.it
3. etapa - Giro 2023 FOTO: Giroditalia.it

***

Tretja etapa na Giru je dolga 213 kilometrov in poteka od Vasta do Melfija, mesta ob vznožju gore Vulture, ugaslega vulkana. Pravzaprav naj bi bil sam vulkan ključen, saj prinaša dva vzpona znotraj zadnjih 40 kilometrov.

image_alt
Z Luko Mezgecem je bil Trst za en dan slovenski

Kolesarji se odpravijo iz Vasta, ki leži na planoti nad peščenimi plažami jadranske obale. Giro je imel tam pred tremi leti štart etape, ki se je končala v L'Aquilo, kjer je Pello Bilbao po pobegu zmagal v razburljivem finalu. 

Kolesarji bodo na današnji 3. etapi zapustili pokrajino Abruzzo proti jugu. Etapa je dvolična, prvi del je ravninski, drugi del pa hribovit z dvema gorskima ciljema, ki pa ne bi smela biti pretežka za večino šprinterjev v pelotonu. Če bomo spet gledali manjšo skupino ubežnikov, bodo ti prav gotovo ujeti prav v tem zadnjem delu, razen, seveda, če bo med njimi nekdo z več »smodnika« v nogah, kot je to imel Bilbao pred tremi leti. 

Vzpon na vulkanska jezera Monticchio z mogočno benediktinsko opatijo nad njo, ki poudarja veličastno lepoto, se začne po 173- kilometrih akcije. Prvi od obeh vzponov je dolg 6,3 kilometra s povprečnim 6,4-odstotnim naklonom. Kolesarji dirkajo mimo L'abbazia di San Michele Arcangelo, preden pot zaokroži, rahlo navzdol, okoli z vodo napolnjenega ustja kraterja 670 metrov nad morsko gladino. Drugi vzpon je dolg 2,6 kilometra in ima 7,6-odstotni naklon. Prvi klanec sodi v tretjo in drugi v četrto kategorijo.

image_alt
Edini, ki lahko premaga Rogliča

V zaključku je približno 26 kilometrov stalnega vzpenjanja, potem sledi 16 kilometrov spuščanja, zadnjih 10 pa tudi ni ravno ravninskih. To je valovit teren s predzadnjim kilometrom naravnane lažne ravnine s povprečnim 3,4-odstotnim naklonom, medtem ko bodo zadnjih 250 metrov na svojih ekrančkih na balancah videli 5-odstotno klančino.

V Melfiju je Giro nazadnje gostoval leta 1994, takrat, ko smo ga gostili tudi v Sloveniji, v Kranju. Takrat je na pretežno ravninski etapi zmagal italijanski šprinter Endrio Leoni. Šprinta velike skupine tokrat verjetno ne bo.

Potegovali se bodo tudi za dva leteča šprinta, ki prinašata sekundne bonuse. Za Rogliča bo to najbrž še en dan »skrivalnic« v pelotonu, med svojimi jumbovci.

image_alt
Rogličevi zvezdni trenutki bodo prišli v hribih

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine