Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Laporte je jumbovcem pridirkal še eno zmago

Jumbovci na letošnjem Touru delajo kar hočejo! Če ne šprinta Van Aert je tu Laporte. Dva Slovenca v deseterici.
Jumbovci so na letošnjem Touru slavili petič. FOTO: Christian Hartmann Reuters
Jumbovci so na letošnjem Touru slavili petič. FOTO: Christian Hartmann Reuters
22. 7. 2022 | 10:01
22. 7. 2022 | 17:28
19:50

Etapa, ki se je bomo spominjali po izjemni povprečni hitrosti. Kolesarji so 188 kilometrov od Castelnau-Magnoaca do Cahorsa prekolesarili s povprečno hitrostjo 47 km/h.

Izredno hitro etapo je zaznamovalo najprej pet kolesarjev, v zadnjem delu pa štirje. Vseskozi je bil vmes tudi Matej Mohorič. Na drugem in predzadnjem gorskem cilju na letošnjem Touru je bil še prvi, potem pa je popustil in glavnina ga je pogoltnila. Še prej je bila dirka tretjič prekinjena zaradi protestnikov na cesti. 

Na predzadnjem klancu je z napadom poskusil tudi Tadej Pogačar. Nismo ugotovili, ali je bil to resen napad ali pač še eno razsipavanje moči. Zdelo se nam je, da se je nasmehnil Van Aertu, ko sta ga skupaj z rumeno majico po nekaj metrih bega ujela.

Potem so si napadi sledili drug za drugim. Trem je uspel daljši pobeg, ki je trajal vse do zadnjega kilometra. Dva kilometra pred ciljem so na pedale stopili pomagači s šprinterji v zavetrju.

Spet so bili najbolje postavljeni kolesarji Jumbo Visme, sploh Christophe Laporte, ki se je najbolj znašel in z zelo dolgim šprintom zanesljivo ugnal ali bolje rečeno presenetil vse šprinterje in dosegel peto zmago na letošnjem Touru za jumbovce. Pogačar je tudi šprintal in pristal na 5. mestu, Mezgec na 9.

Jutri kolesarje čaka ura resnice. Predvsem Jonasa Vingegaarda. 

Matej Mohorič je bil ves dan v begu ... FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
Matej Mohorič je bil ves dan v begu ... FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp

***

Spremljali smo v živo

17:10
1. Christophe Laporte
2. Jasper Philipsen
3. Alberto Dainese
4. Florian Sénéchal
5. Tadej Pogačar

17:08
Christophe Laporte
je zmagovalec 19. etape!

17:06
Van Aert
ne bo šprintal. Še 8 sekund 2,5 km do cilja ...

17:05
Samo še 10 sekund, 6 km pred ciljem!

17:00
Zadnjih 10 km, trije ubežniki: Fred Wright (Bahrain), Alexis Gougeard (B&B) in Jasper Stuyven (Trek) imajo 20 sekund prednosti.

16:55
Glavnina ne more ujeti treh ubežnikov. Do cilja je sicer še dovolj časa in kilometrov. Še 15 km do cilja!

16:50
Povprečna hitrost na današnji etapi je 47 km/h! Trije ubežniki imajo 26 sekund prednosti 18 km pred ciljem. Zagotovo jih bodo ujeli, preveč šprinterjev je preživelo zadnji klanec.

16:45

16:40
Fred Wright (Bahrain), Alexis Gougeard (B&B) in Jasper Stuyven (Trek) imajo 33 sekund prednosti 24 km pred ciljem.

16:35
​Ubežniki imajo že pol minute prednosti!

16:32
No, hitro so ga ujeli. Ne vem ali je bilo tole bolj za hec? Zdaj pa se vrstijo konkretnejši napadi. Stuyven je v akciji.

16:31
Pogi je napadel!

16:29
35 km pred ciljem bega ni več. Ujeli so tudi mladega Simmonsa.

16:27
Quinn Simmons (Trek-Segafredo) še vedno solira pol minute pred glavnino.

16:25
Pogačar
je spet v glavnini.

16:20

16:17
Pogačar je menjal kolo. Zdal lovi glavnino!

16:15
Quinn Simmons (Trek-Segafredo) gre solo proti cilju, ki je oddaljen 45 km. Glavnina je pol minute za njim.

16:12
Mohorič je zmagal na gorskem cilju, potem pa odpadel od mladega Simmonsa! Glavnina je tudi razpadla ...

16:07
Kolesarji so na prvem današnjem kategoriziranem klancu. Lauzarete klanec je dolg 2,2 km, 6,2-odstoten.

16:05
Caleb Ewan
, Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Wout van Aert, Alexander Kristoff, Alberto Dainese, Mads Pedersen, Danny van Poppel, Hugo Hofstetter, Michael Matthews, Peter Sagan… vsi šprinterji so še v glavnini.

16:00
Vid Kavtičnik
, nekdanji rokometaš pred Tourom:

Toliko časa sem živel v Franciji, da je bilo spremljanje Toura skorajda nuja. To dirko kajpak spremljajo vsi. Odkar tako blestijo tudi slovenski kolesarji, je zame še toliko bolj zanimiva. Osupljivo je, da ima dvomilijonski narod toliko dobrih kolesarjev. Lahko bi rekli, da smo pravi čudež, ne le v kolesarstvu, temveč v športu nasploh. To so že prepoznali tudi v Franciji, še zlasti odkar blestita Roglič in Pogačar, in pravijo, da je zares neverjetno. Tour je njihov ponos, že nekaj časa niso imeli svojega zmagovalca in muči jih dejstvo, da sta iz tako majhne države na vrhu kar dva. Vsak dan dirke najbrž ne bom spremljal, vsekakor pa vedno poskušam ujeti vsaj zaključke etap. Želim si, da fantje ostanejo zdravi, da se komu ne primeri kakšen padec. Da bodo čim boljši. In da bodo predvsem sami zadovoljni z rezultati, ki jih bodo dosegli.

15:55
Štirje ubežniki: Mikkel Honoré (Quick Step), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty Gobert), Matej Mohorič (Bahrain Victorious) imajo 50 sekund prednosti 60 km pred ciljem. 

15:50

15:45

15:40
Ubežniki se ne dajo, vseskozi so okoli minute pred glavnino.

15:35
Trenutno stanje na dirki: Štirje ubežniki: Mikkel Honoré (Quick Step), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty Gobert), Matej Mohorič (Bahrain Victorious)  ima 55 sekund prednosti, 80 km pred ciljem. Neverjetna povprečna hitrost je še vedno 46 km/h. 

15:30
​Ni presenetljivo, da je bila najhitrejša dirka v zgodovini v letih Armstronga. Lance je prevozil 3592,5 km v 86 urah 15 minutah 02 sekundah – s povprečno hitrostjo 41,7 km/h. Letos ni dopingerjev, a Tour bo zagotovo hitrejši ...

15:25
Letošnji Tour se poteguje za najhitrejši Tour v zgodovini!

15:20
Mezgečev
BikeExcange bo imel danes spet lepo priložnost za tretjo etapno zmago na letošnjem Touru, če bo le Groenewegenu uspel preboj čez zadnji klanec, ki je slabih 30 km pred ciljem.

15:15
19. etapa bo hitro minila, če bodo nadaljevali s tako hitrostjo. Povprečna hitrost v prvih 90 km dirke je kar 47 km/h! Po 18. etapah dirkanja ...

15:10
Glavnina ne popušča, prav tako ne ubežniki, ki imajo še vedno minuto prednosti.

15:05
Mikkel Honoré
(Quick Step), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty Gobert), Matej Mohorič (Bahrain Victorious), imajo spet minuto prednosti, 100 km pred ciljem, povprečna hitrost je 47 km/h. 

15:00
Cyrila Bartha že hecajo, da je postal Boomerang Barthe. Tri sekunde je bil oddaljen od ubežnikov, a ni zmogel priključiti, vrnil se je v glavnino, ki ga je pričakala z novim imenom ...

14:55
Povprečna hitrost na dirki je 48 km/h! Mohoriču gre dobro.

14:50
​Cyril Barthe (B&B) je bil samo 3 sekunde za ubežniki, a ni mogel priključiti. Spet je v glavnini, ki zaostaja 45 sekund za petimi ubežniki med katerimi je tudi Matej Mohorič. Še 110 km do cilja.

14:45
​Cyril Barthe
(B&B) je hitro ujel ubežnike.

14:40
Ubežniki se ne predajo, še vedno imajo pol minute prednosti. Cyril Barthe (B&B) je skočil iz glavnine in lovi ubežnike, 120 km do cilja.

14:35
Ubežniki imajo samo še 17 sekund prednosti. Nič ne bo z Mohoričevim begom ...

14:30
Takole je bilo včeraj:
Zadnja gorska etapa na Touru je potrdila komu letos pripada rumena majica. Jonas Vingegaard se je ubranil pred petimi napadi Tadeja Pogačarja in enim Gerainta Thomasa.

Potem pa se je v zaključku zadnjega klanca na Hautacam, otresel obeh in slavil 1:04 pred Pogačarjem.

Prvo ime dneva pa je zagotovo Belgijec Wout van Aert. Prvi je napadel takoj od štarta, bil je v begu dneva, vedno najbolj aktiven. Nismo vedeli, kaj sploh počne v ospredju in zakaj se tako trudi, saj je bil na etapi samo en leteči cilj, on pa ima že dovolj točk za osvojitev zelene majice na Elizejskih poljanah. 

image_alt
Pogačar petkrat napadel, na koncu mu je zmanjkalo moči

14:25
​Jonas Vingegaard 
je kralj 109. dirke po Franciji, Tadej Pogačar pa se bo moral po dveh zaporednih zmagoslavjih na Elizejskih poljanah zadovoljiti z 2. mestom in belo majico najboljšega mladega kolesarja. Takšna je sodba 18., zadnje pirenejske etape, v kateri je moral 23-letni šampion s Klanca pri Komendi priznati premoč Dancu in njegovi ekipi Jumbo Visma, ki bo, četudi je pred časom ostala brez Primoža Rogliča, v Parizu proslavljala rumeno, zeleno in pikčasto majico.

image_alt
Pogačar položil orožje, rumena majica gre na Dansko

14:20
Nič ne kaže, da bo ubežnikom uspelo. Samo pol minute prdnosti imajo še, 130 km pred ciljem.

14:15
Še vedno bežijo 4. kolesarji: Mikkel Honoré (Quick Step), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty Gobert), Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

14:12
Quinn Simmons
(Trek-Segafredo) prvi čez edini današnji leteči cilj. Ubežnikov ne spustijo več kot poldrugo minuto ...

14:10
Slovenski kolesar Jan Tratnik drugič v karieri nastopa na dirki po Franciji. Če bi vse potekalo po začrtanem programu za leto 2022, bi ostal pri tistem iz leta 2019, saj je bil povsem osredotočen na italijanski Giro. Kljub težavnim pripravam na Tour bo vztrajal do Pariza, tam pa v boju za skupno zmago ne vidi slovenskega presenečenja.

»Za zdaj je Tadej (Pogačar, op. a.) prikazal več šibkosti kot Jonas (Vingegaard, op. a.),« je v pogovoru za STA na vprašanje, ali vidi Pogačarja v rumeni majici v Parizu, odgovoril Idrijčan. V skupnem seštevku ima Danec Jonas Vingegaard 2:18 minute naskoka pred Tadejem Pogačarjem, ki ga čaka zahtevna bitka v lovu na rumeno majico. V seštevku pa je pričakovano za najboljšimi, na 78. mestu, Tratnik, ki je nenadejano prišel na Tour.

image_alt
Pogačar doslej prikazal več slabosti kot Vingegaard

14:06
Alen Kobilica
, maneken in parakolesar: Kar počnejo slovenski kolesarji zadnja leta, je vrhunsko. Navdušuje me, ker to ni le eden ali dva, temveč kar nekaj njih, vsak s svojo zgodbo. Kot športniku mi je zlasti zanimivo, da je ne­kdo lahko tako konsistenten in tako dominira. Marsikdaj se vse skupaj zdi zelo preprosto, kot da kolesarji samo vrtijo pedale, vendar ta šport zahteva tudi veliko inteligence in dobrega taktiziranja. Jasno je, kateri uspehi so me doslej najbolj navdušili, večjega od zmage na Touru ni, priznam pa, da me je prijetno presenetila tudi Rogličeva suverena zmaga na OI.

Če se le da, bom Tour spremljal vsak dan. V mojem primeru to seveda pomeni, da poslušam prenos. Zame so še toliko bolj pomembni zanimivi komentatorji. V tistih luknjah, ko se nič ne zgodi, nam slovenski strokovnjaki podajajo zelo zanimive zgodbe. Če bo vse v redu, verjamem, da bomo lahko spremljali slovenski dvoboj, toda znova se govori o izbruhu covida, kar utegne biti težava. Ali pa spet kakšen padec. Mislim, da bi med prvimi tremi lahko bila dva Slovenca. Eden od njiju pa bo prvi!

14:02

14:00
Ne vem, verjetno se motim, ampak videti je, da Mohorič s težavami drži ubežnike.

13:55
Dirka se nadaljuje, Mikkel Honoré (Quick Step), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty Gobert), Matej Mohorič (Bahrain Victorious), imajo že poldrugo minuto prednosti, 150 km do cilja.  Nils Politt (Bora-Hansgrohe) je počakal glavnino.

13:50
Protestniki so ustavili dirko! Ne vemo še za kakšne proteste gre. No, dirka se nadaljuje, ubežniki gredo naprej z 1:20 prednosti pred glavnino.

13:46
Mohorič in ubežniki napredujejo, imajo že 1:20 prednosti, 157 km do ciilja, povprečna hitrost je 54 km/h!

13:42
V bistvu, če bolje pomislimo, take predstave, kot jo je pokazal, uprizoril včeraj Wout, sploh še nismo videli v sodobnem kolesarstvu. V etapi s 4064 višinskimi metri je kolesar, ki nosi zeleno majico, prišel do tretjega mesta. Vmes se je otresel vseh klančarjev, še Pogija je spravil v težave, ima pa 80 kg in 190 cm v višino ...

13:40
Rdečo številko za najbolj borbenega v včerajšnji etapi nosi Wout van Aert. Zasluženo. Njegova včerajšnja predstava bi morala na znanstvene raziskave ...

13:35
V pelotonu se ne strinjajo ravno z ubežniki. Še vedno imajo samo minuto prednosti. Mohorič je videti zelo osredotočen in motiviran, upajmo, da je zadel tudi dnevno formo. Letošnji Tour je za Bahrajnovce prava polomijada.

13:30
Ubežniki imajo že minuto prednosti. Danes je velika priložnost za četrto slovensko zmago na letošnjem Touru.

13:25
Bežijo sami specialisti za pobege: Mikkel Honoré (Quick Step), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty Gobert), Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Nils Politt (Bora-Hansgrohe). Trenutno imajo 40 sekund prednosti pred pelotonom, BikeExchange, Alpecin in Lotto-Soudal, so ekipe v ospredju glavnine.

13:21

13:17
Mohorič
je v begu skupaj s še štirimi kolesarji.

13:13
Peloton je skupaj, nihče ne napada, le hitrost je nad 55 km/h! 

13:10
Wout
bo danes najbrž dal mir, jutri ga čaka kronometer dolg 40 km in bo spet hotel zmagati ...

13:05
Zaprta vožnja je dolga 2,2 km.

13:00
Pireneji so za kolesarji, danes jih čaka valovitka dolga 188 km. Tour je zaradi pozitivnega testa na covid zapustil Enric Mas.

19. etapa Tour 2022. FOTO: Letour.fr 
19. etapa Tour 2022. FOTO: Letour.fr 

***

Z včerajšnjo etapo se je končal tris pirenejskih gorskih etap, jutri pa je na vrsti 40 kilometrov dolg kronometer. Danes je zadnji dan za baroudeurje, ubežnike in sprinterje.

image_alt
Pogačar položil orožje, rumena majica gre na Dansko

Etapa od Castelnau-Magnoaca do Cahorsa je dolga 188 kilometrov. Že v uvodnih kilometrih je najprej na vrsti leteči cilj, v zadnjih 50 pa dva gorska cilja četrte kategorije. Drugi, zadnji klanec je na 153. kilometru, dolg je le 1,6 kilometra, ravno dovolj za ponovne preglavice klasičnih sprinterjev. Na papirju je današnja etapa ravninska do valovita. Na cesti pa bo vetrovna in zelo vroča. V Pirenejih so bile temperature milostne na klancih, v dolinah pa neznosne. Danes bodo ves dan na žgočem soncu.

Ali bo Pogi napadel tudi danes? Menim, da je preveč spoštljiv do rumene majice, da bi to počel na taki etapi, kot je današnja. Jutri pa, jutri pa na vso moč, lahko, da bo ravno jutri edini slab dan za rumeno majico na letošnjem Touru.

In zakaj so potem tranzitne etape zahrbtne? Večina kolesarjev, ki jim skupni seštevek še kaj pomeni, tako etapo vzame za dan počitka, skrivanja v pelotonu. In ravno na tak dan se, tako kaže zgodovina dirke, zgodi nekaj zelo neprijetnega. Padci, nenapadalni dirkači postanejo napadalni, sprinterske ekipe poskrbijo za kaos v pelotonu ...

Danes bodo imeli ubežniki odlično priložnost, da naredijo ogromno razliko pred glavnino z rumeno majico in potem v miru med seboj obračunajo za etapno zmago. Etapa, ki je pisana na kožo Mateju Mohoriču in Janu Tratniku, ki sta se na dosedanjih etapah komaj kaj pokazala. 

image_alt
Pogačar petkrat napadel, na koncu mu je zmanjkalo moči

Vrstni red v skupnem seštevku je jasen, niti jutrišnji kronometer ga ne bo očitno premešal. Razlika med prvim Jonasom Vingegaardom in drugim Tadejem Pogačarjem je že 3:26. Razlika, ki je prevelika tudi za Pogija in morebitno drugo sanjsko vožnjo v življenju. Tretjeuvrščeni Geraint Thomas za Pogačarjem zaostaja skoraj pet minut in prav tako ne more stopničko višje.

Le sedmouvrščeni Aleksander Vlasov bi z odličnim kronometrom lahko napredoval do petega mesta, saj je v tej disciplini neprimerno boljši od Quintane in Meintjesa, ki sta pred njim.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine