Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Rovanperä prišel, videl, zmagal

Svetovni prvak v reliju Finec Kalle Rovanperä je zmagovalec relija za svetovno prvenstvo na Poljskem. Drugi je bil Valižan Elfyn Evans.
Kalle Rovanpera je blestel na Poljskem. FOTO: Wojtek Radwanski/ AFP
Kalle Rovanpera je blestel na Poljskem. FOTO: Wojtek Radwanski/ AFP
Š. R., STA
30. 6. 2024 | 16:02
30. 6. 2024 | 16:03
3:00

Svetovni prvak v reliju Finec Kalle Rovanperä (Toyota) je zmagovalec relija za svetovno prvenstvo na Poljskem. Drugi je bil njegov moštveni sotekmovalec Valižan Elfyn Evans, ki je zaostal 28 sekund.

Rovanperä sicer letos tekmuje le na izbranih dirkah. Za Poljsko njegov nastop sprva ni bil v načrtu, toda zaradi nesreče nekdanjega svetovnega prvaka Sebastiena Ogierja (ki prav tako ne nastopa na vseh relijih) so morali pri Toyoti spremeniti načrte in Finca poklicati v Mikolajki.

Tretji je bil na reliju po Poljski Francoz Adrien Fourmaux (Ford), ki je zaostal 42 sekund.

Po petkovem delu je sicer najbolje kazalo Norvežanu Andreasu Mikkelsenu (Hyundai), ki pa je imel manj kot dve sekundi naskoka pred Rovanperäjem, tretji je bil Valižan Evans.

V soboto je Finec vozil vse bolje in na koncu prehitel Norvežana ter imel skoraj deset sekund naskoka za nedeljski zadnji del. Kazalo je, da bo imela Toyota na prvih mestih dva dirkača, a je v 13. hitrostni preizkušnji zaradi prebite pnevmatike Evans izgubil precej časa in zdrsnil na tretje mesto, za Mikkelsenom pa je zaostajal sedem sekund.

A danes se je vrstni red pod vrhom spet precej spremenil. Mikkelsen je po zdrsu s ceste in trčenju ob robnik poškodoval pnevmatiko in padel na četrto mesto, Evans je spet prevzel drugo, na tretje se je prebil Fourmaux. Pred zadnjim brzincem, preizkušnjo »power stage«, ki prvi peterici prinaša dodatne točke, je imel prvak 18 in 20 sekund naskoka pred najbližjima tekmecema, na koncu pa je Finec ne le ostal na prvem mestu, še povečal je prednost, Evans pa je kljub novim težavam s pnevmatiko ostal drugi.

FOTO: Wojtek Radwanski/AFP
FOTO: Wojtek Radwanski/AFP

»Odličen teden, čeprav ne zelo običajen. Res smo dobro naredili vse, hvala ekipi, na koncu se je izkazalo, da ni bila slaba ideja, da sem prišel sem. Osvojil sem pomembne točke za ekipo,« je za prireditelje dejal zmagovalec.

Zadnji dan se je v lovu na točke SP vrnil tudi Estonec Ott Tänak (Hyundai), ki je sicer odstopil že v petek. Dobil je štiri točke za power stage, kjer je bil sicer najboljši Belgijec Thierry Neuville (Hyundai).

V seštevku SP je v vodstvu ostal Neuville, ki ima 136 točk. Evans je drui s 121, Tänak pa tretji s 115. Naslednji reli SP bo dirka po Latviji med 21. in 24. julijem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine