Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Ne le vrhunec ciklusa, temveč generacije

Septembrsko moško odbojkarsko EP tudi v Stožicah, ki bodo gostile vse faze tekmovanja z izjemo finala.
V lanskih kvalifikacijah za SP so bile stožiške tribune že zelo spodobno zasedene. FOTO: Tomi Lombar/Delo
V lanskih kvalifikacijah za SP so bile stožiške tribune že zelo spodobno zasedene. FOTO: Tomi Lombar/Delo
1. 1. 2019 | 15:36
4:32
Slovenski odbojkarji so od preloma tisočletja do danes premaknili že precej reprezentančnih mejnikov, zadnji takšen je bil letošnji krstni nastop na SP v Italiji in Bolgariji. Toda mejnik, ki jih čaka v prihajajočem letu, bo priložnost kariere za »zlato generacijo«, ki je ta hip v najboljših letih. Ljubljana bo namreč septembra sogostiteljica članskega EP.

Ugibalo se je, da je bila dodelitev (so)organizacije turnirja dogovorjena v zameno za veliko krivico, ki se je Slovencem zgodila, ko so čez noč ostali brez možnosti igranja v prvem razredu svetovne lige, ki so si ga priborili z rezultati na parketu. Toda vodstvo Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) je tovrstne namige kategorično zavrnilo. Kakor koli, Ljubljana bo s Stožicami ena od štirih sogostiteljic, druga po rangu, le za Francijo, ki bo izpeljala tudi finale, ter pred Belgijo in Nizozemsko. V Sloveniji bodo dvoboji vseh ostalih tekmovalnih stopenj vključno s polfinalom. Organizacijske sposobnosti je OZS dokazovala lani jeseni, ko je izpeljala SP za dekleta do 23 let – in to storila z odliko.

Obdobje do septembra utegne biti v moški izbrani vrsti še razburljivo in pestro, saj je negotova nadaljnja usoda dosedanjega selektorja, Srba Slobodana Kovača, ki v ekipi ni znal obdržati dinamike in kemije, ki ju je uspešno vzpostavil italijanski predhodnik Andrea Giani. Nekaj Kovačevih javnih težkih besed na račun igralcev je v hipu zamajalo njegov selektorski stolček, ki ga formalno še vedno zaseda, vendar je prvi mož slovenske odbojke Metod Ropret že konec septembra namignil, da nad takšnim odnosom ni navdušen in bi utegnilo priti do spremembe. »Kovač ima pogodbo z nami še eno leto z možnostjo samodejnega podaljšanja ob uvrstitvi na OI, toda pogodba je kljub vsemu samo papir,« je dejal pomenljivo.


Urnik prožnejši kot na SP


»Ni nam treba igrati januarskih kvalifikacij za EP, kar je za izbrano vrsto velik plus. Seveda bo reprezentančni poudarek ravno na EP, na katerem se bomo, prepričan sem, gledalcem predstavili v še boljši luči kot na letošnjem SP. Ne vidim razloga, da bi se kdo od nosilcev igre odpovedal akciji, pripravljenost znotraj igralskega kadra je absolutna, vsi se zavedamo pomena tega tekmovanja. To ne bo le vrhunec tega ciklusa, temveč verjetno tudi tega rodu,« je prepričan predsednik OZS Ropret, ki dodaja: »Krstni preboj na OI v Tokiu bi bil le še češnja na torti. Pot do tja bo trda in trnova, toda mi še vedno vse aktivnosti vodimo v smeri, da si končno zagotovimo mesto na olimpijskem turnirju.«

»Koncept EP je v osnovi že lep čas dodelan, jeseni smo s preostalimi sogostitelji usklajevali le še podrobnosti. Izjemno veliko časa smo posvetili urniku tekmovanja, optimizirali smo ga tako z evropsko zvezo kot tudi z ostalimi prireditelji. Prepričani smo, da smo našli model, ki bo zadovoljeval po eni strani nas, organizatorje, in po drugi tudi reprezentance udeleženke, vsekakor pa igralcev ne bo postavljal pred tako zahtevne naloge, kot so jim bili nekateri podvrženi na letošnjem SP. Tudi tekmovalni sistem je bistveno bolj logičen in enostaven kot v Italiji in Bolgariji. V očeh vseh pa prevladuje enoten občutek, da Slovenija ta čas izgleda najbolje in je, vsaj kar zadeva organizacijo, najbolje pripravljena,« zatrjuje Metod Ropret.

Štadion? »Stožice so za odbojko izjemno velika dvorana, a sem prepričan, da smo jo ob pravilnem pristopu sposobni napolniti. Dejstvo pa je, da je domala enkrat večja od tistih na letošnjem SP v Italiji, vendar pa v isti sapi tudi nudi enkrat boljše razmere za igranje in spremljanje tekem,« zagotavlja predsednik OZS, ki mu polno podporo zagotavlja tudi prvi mož evropske odbojke (CEV), Srb Aleksandar Boričić: »CEV ni imel težkega dela, ko se je odločal, ali je Slovenija primeren kandidat za izvedbo EP, saj beleži izjemen razvoj in napredek, tako tekmovalno kot organizacijsko. Vedeti morate, da je vaša zveza na evropski in svetovni ravni izjemno cenjena, čas je, da jo začnete ceniti tudi doma.«

FOTO: Delova infografika
FOTO: Delova infografika

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine