Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Vzorec na varnem

Ker se loputa na pobiralni glavi ni povsem zaprla, so morali na hitro spremeniti načrte.
Fotografiji tik preden in potem, ko se je pobiralna glava z vzorcem namestila v kapsulo, ki bo čez nekaj mesecev odpotovala proti Zemlji. FOTO: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin/AFP
Fotografiji tik preden in potem, ko se je pobiralna glava z vzorcem namestila v kapsulo, ki bo čez nekaj mesecev odpotovala proti Zemlji. FOTO: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin/AFP
30. 10. 2020 | 14:13
30. 10. 2020 | 14:13
2:20
Iz nadzornega centra so sondi Osiris-Rex v preteklih dneh poslali ukaz, naj spravi vzorec asteroida Bennu v povratno kapsulo, jo zapre in tako sklene najbolj vznemirljivi del odprave.

​Minuli teden se je sonda za nekaj sekund dotaknila površja asteroida in odvzela nekaj regolita, a se nato pokrov pobiralne glave ni pravilno zaprl, zato je dragoceni tovor uhajal v vesolje.

image_alt
Osiris-Rex zagrabil celo malo preveč


​Ekipa je morala hitro spremeniti predvidene aktivnosti in se lotiti postopkov, da bi kar se da hitro na varno spravili vzorec. Ta del odprave je bil namreč predviden šele za začetek novembra.

Dela ni bilo malo, so sporočili iz Nase, saj so morali pregledati posnetke in podatke, da so lahko brez negotovosti delali korak za korakom, pri tem pa seveda upoštevati časovni zamik. Sonda je trenutno od Zemlje oddaljena 330 milijonov kilometrov, kar pomeni, da v eno smer signal s svetlobno hitrostjo potuje več kot 18 minut.  

Pobiralno glavo so morali pravilno poravnati s kapsulo, pozorni so bili na posnetke, da so lahko videli, če se delci izgubljajo oziroma predvidni so morali biti, da kakšen delec ne bi oviral proces shranjevanja v kapsulo. Ugotovili so, da je vsekakor nekaj vzorca odletelo v prazen prostor, a vseeno menijo, da ga bo sonda dostavila več kot dovolj.

image_alt
Daleč stran od Zemlje je sonda »poljubila« asteroid


»Glede na zapletenost postopka, smo pričakovali, da bomo morali nekajkrat poskusiti, da bomo pobiralno glavo vtaknili v obroč kapsule. A na srečo jo je kapsula zagrabila v prvo in tako smo hitro sklenili sicer počasen postopek,« je komentiral Rich Burns iz Goddardovega centra.

Z njim so začeli 24. oktobra, 28. oktobra so nato poslali še ukaze, da se zapre pokrov kapsule.

​Zdaj je del Bennuja pripravljen na pot domov, ki pa se ne bo še začela. Ustrezno obdobje, da bo sonda pravilno pripotovala do Zemlje, se odpre marca 2021, kapsula pa naj bi na trdnih tleh matičnega planeta pristala 24. septembra 2023.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine