Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Tako se je Osiris-Rex dotaknil Bennuja

Nasina sonda je vzorec asteroida pobrala v okoli šestih sekundah in postopek ves čas snemala.
Dotik FOTO: Nasa/Goddard/University of Arizona
Dotik FOTO: Nasa/Goddard/University of Arizona
22. 10. 2020 | 08:38
22. 10. 2020 | 14:03
2:20
Nasa je objavila posnetek dotika asteroida, ki se je zgodil več kot 300 milijonov kilometrov stran od nas.

Sonda Osiris-Rex je v sredo zgodaj zjutraj zagrabila nekaj prsti z asteroida Bennu in dogajanje vseskozi snemala, iz česar bodo tudi lahko razbrali, koliko vzorca je v rezervoarju, ki bo septembra 2023 pristal na Zemlji.



Prvi podatki so potrdili, da je ta najtežji del odprave potekal povsem po načrtih. Sonda se je iz orbite, okoli kilometer nad asteroidom, počasi spuščala proti površju, ki je posuto s skalami in tako nevarno za občutljive dele vesoljskega plovila. Postopek je bil popolnoma avtomatiziran, saj radijski signal od Zemlje do sonde potuje okoli 18 minut.

image_alt
Daleč stran od Zemlje je sonda »poljubila« asteroid


Osiris Rex je imel za dotik osem metrov široko območje, poimenovano Nightingale, kjer ni bilo večjih ovir. In bil je izjemno natančen, saj je le za en meter zgrešil načrtovano točko, kateri se je približeval s hitrostjo 10,2 centimetra na sekundo (to je 0,36 kilometra na uro, za primerjavo povprečna hitrost hoje odraslega človeka je okoli pet kilometrov na uro).

S 30-centimetrsko glavo za pobiranje vzorcev, opremljeno z dušikovim plinom, ki je potisnila zemljo navzgor, se je površja dotaknil za le nekaj sekund, nato pa prižgal potisnike in se umaknil.

Tik pred dotikom. FOTO: Nasa/Goddard/University of Arizona
Tik pred dotikom. FOTO: Nasa/Goddard/University of Arizona


Analiza je pokazala, da je pobiralna glava kot manjši avto velike sonde zdrobila nekaj porozne kamnine, sekundo po dotiku se je sprožil plin, ki je omogočil, da se je v posodo ujel vzorec. Tega je menda kar precej. Sonda naj bi pobrala vsaj 60 gramov, a znanstveniki menijo, da bi bilo lahko vzorca tudi več kot en kilogram.

Preliminarni podatki so še razkrili, da se je sonda okoli pet do šest sekund dotikala površja, največji del vzorca pa je pobrala v prvih treh sekundah.

Plovilo je v dobrem stanju, od površja asteroida se je oddaljilo s hitrostjo 40 centimetrov na sekundo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine