Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Muskovi sateliti znova jezijo astronome

Sateliti so zmotili opazovanje južnega neba.
Sateliti so pri zajemu kamere na posnetku pustili moteče črtice. FOTO: Cliff Johnson 
Sateliti so pri zajemu kamere na posnetku pustili moteče črtice. FOTO: Cliff Johnson 
S. S.
20. 11. 2019 | 09:47
20. 11. 2019 | 10:49
1:48
Podjetje SpaceX je pred dnevi v orbito izstrelilo še 60 satelitov, namenjenih dostopu do interneta, s čimer je jato satelitov povečal na 120. Zgodila pa se je podobna zgodba kot maja, ko so astronomi opozorili, da so v nizkozemeljski orbiti sateliti zaradi odboja svetlobe moteči za opazovanja nočnega neba.

Veriga nove šestdeseterice je tokrat zmotila opazovanja observatorija Cerro Tololo na severu Čila. Astronomi so 18. novembra s kamero poskušali zajeti dele južnega neba v vidni svetlobi in v bližnje infrardečem valovanju. »Šokirana sem,« je na twitterju zapisala raziskovalka Clara Martinez-Vazquez in dodala, da so sateliti motili opazovanje več kot pet minut. 



Cliff Johnson z univerze v Illinoisu je na twitterju objavil sliko kamere, na kateri so jasno vidne moteče črtice, ki jih za seboj puščajo sateliti. Astronomi so sicer z opazovanjem želeli na južnem nebu odkriti galaksije, ki vsebujejo veliko temne snovi. 

SpaceX se je že zavezal, da bo spremenil satelite, jih obarval v črno, da bodo manj moteči, in jih tudi namestil na drugačno višino. V podjetju sodelujejo z več observatoriji, da bi čim manj nagajali astronomom, kar je seveda nujna naloga, saj podjetje želi v orbito namestiti več kot 40.000 takšnih satelitov

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine