Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Jata satelitov se veča

Podjetje Spacex je v orbito namestilo novih 60 internetnih satelitov
Vseh 60 satelitov tik preden jih je avtomatski mehanizem spustil v breztežnostni prostor. Foto SpaceX Foto Spacex
Vseh 60 satelitov tik preden jih je avtomatski mehanizem spustil v breztežnostni prostor. Foto SpaceX Foto Spacex
13. 11. 2019 | 16:12
13. 11. 2019 | 16:12
2:01
V torek smo spremljali znane prizore: priprave, odštevanje, vzlet, ločitev prve stopnje, ganljivo natančen pristanek in brezhibno izpeljano glavno nalogo misije – razporeditev 60 novih satelitov konstelacije Starlink v orbito 280 kilometrov visoko.

Posnetek odprave: izstrelitev je na 15. minuti, pristanek prve stopnje pa na 23. minuti.


Triumf tehnologije: Spacex je v zadnjih letih poskrbel, da se vesoljski poleti zdijo rutinsko opravilo. Novi internetni sateliti so se pridružili šestdesetim, ki že krožijo nad našo glavo in bodo ob koncu operacije sestavljali jato več deset tisoč satelitov, ki bodo na Zemlji omogočili zelo hitre internetne povezave.


Novi presežki


Za pogonsko raketo Falcon 9 je bil to že četrti polet, kar je rekord v ponovni uporabi. Ta tip rakete naj bi sicer zdržal deset poletov v vesolje. Inženirji Spacexa so tokrat rešili tudi tovorno kupolo, v kateri so bili med poletom spravljeni sateliti. Po uporabi je ta s padali pristala v Atlantskem oceanu, zdaj pa jo bodo usposobili za vnovično uporabo.

Preden se razprši v višji orbiti, je vlakec satelitov viden s prostim očesom.
Preden se razprši v višji orbiti, je vlakec satelitov viden s prostim očesom.
Sateliti so prvi dan ali dva še potovali nad Zemljo v približno ravni črti, te dni pa se bodo s pomočjo ionskih motorjev razpršili in se dvignili na različne položaje v orbiti 550 kilometrov nad Zemljo. Tokrat še niso spremenjeni po željah opazovalcev vesolja, ki jih upravičeno skrbi, da bi plejada satelitov ob koncu operacije lahko bistveno ovirala astronomsko raziskovanje. Kapitan Spacexa Elon Musk je obljubil, da bo že pri naslednji izstrelitvi upošteval predloge; za začetek naj bi satelite premazali s temnim premazom, ki bo bistveno ublažil odboj svetlobe.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine