Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Evropski rover letos ne bo odpotoval na Mars

Časa je premalo, da bi lahko preverili delovanje strojne in programske opreme. Izstrelitev so zato preložili na leto 2022.
Umetniška upodobitev roverja ExoMars. FOTO: ESA/ATG Medialab 
Umetniška upodobitev roverja ExoMars. FOTO: ESA/ATG Medialab 
13. 3. 2020 | 08:19
13. 3. 2020 | 09:40
4:44
Evropska in ruska vesoljska agencija (Esa in Roskozmos) sta se odločili, da preložijo izstrelitev landerja in roverja ExoMars z letošnjega poletja na poletje 2022. Čas tokrat ni bil na strani inženirjev, preprosto premalo mesecev je, da bi lahko preverili vse komponente vrhunskega laboratorija, ki bo moral torej še nekoliko počakati na selitev na Mars.
 
Glavni cilj odprave je, da bi potrdili (ali ovrgli), ali je na rdečem planetu sploh kdaj obstajalo življenje in kako je planet izgubil vodo. Rover, ki so ga poimenovali po britanski znanstvenici Rosalind Franklin, bo med drugim tudi vrtal v površje četrtega kamna od Sonca. Sposoben bo zavrtati kar dva metra globoko.


 
Šefa Ese in Roskozmosa Jan Wörner, ki se bo letos tudi poslovil od vodilne funkcije v evropski vesoljski agenciji, in Dimitrij Rogozin sta se strinjala, da morajo tako strojno kot programsko opremo plovila dodatno testirati. Že tako malo časa dodatno skrajšuje tudi pandemija novega koronavirusa.


 
»Sprejeli smo težko, a premišljeno odločitev, da izstrelitev premaknemo v leto 2022. Gnala nas je nuja, da izboljšamo sisteme, pa tudi epidemiološka slika v Evropi, zaradi katere številni strokovnjaki ne morejo potovati. Prepričan pa sem, da so naši koraki in odločitve evropskih kolegov zagotovilo, da bo odprava uspešna,« je poudaril Rogozin. Wörner je dodal: »Ne smemo si dovoliti napake. Več testiranj bo omogočilo varno potovanje in najboljše znanstvene rezultate na Marsu.«
 
Večina dela je sicer že opravljenega. Pristajalna platforma Kazačok je opremljena s trinajstimi znanstvenimi instrumenti, tudi roverjevih devet instrumentov je uspešno prestalo zadnja termalna in vakuumska testiranja v vesoljskem centru v Toulousu v Franciji.
 
Odprava je imela hude težave s štirimi padali, saj se je blago trgalo. Po pomoč so se evropski strokovnjaki obrnili na inženirje pri Nasinem laboratoriju za reaktivni pogon JPL, kjer že imajo veliko izkušenj, saj so na Mars dostavili že kar nekaj landerjev in roverjev. Odkrili so napako – težava je bila v vrečah, v katerih so spravljena padala pred sprostitvijo, in pred padali so, menda še ta mesec, zadnja testiranja.



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine