Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaslužek s cepivi proti covidu-19 ustvarja nove milijarderje

Kdo so največji zaslužkarji? Na vrhu seznama sta izvršni direktor Moderne Stephane Bancel in njegov kolega pri BioNTechu Ugur Sahin.
Največ milijard se je steklo na račune gospodarstvenikov in znanstvenikov, povezanih z ameriško biotehnološko družbo Moderna. FOTO: Apu Gomes/AFP
Največ milijard se je steklo na račune gospodarstvenikov in znanstvenikov, povezanih z ameriško biotehnološko družbo Moderna. FOTO: Apu Gomes/AFP
Vojko Urbančič
20. 5. 2021 | 20:35
20. 5. 2021 | 20:35
3:37
Zaslužek, ki izhaja iz poslov s cepivi proti covidu-19, je vsaj devetim ljudem omogočil preboj na seznam milijarderjev, so objavili v The People's Vaccine Alliance, mreži organizacij in aktivistov, v kateri so zbrani pristaši kampanje za prenehanje monopolnega nadzora farmacevtskih korporacij nad tehnologijo cepiv.

image_alt
ZDA za odpoved intelektualni zaščiti za cepiva


Ob pričakovanju milijard ljudi, da bodo cepiva prinesla konec pandemije, se k bogatašem stekajo milijarde dolarjev. V omenjeni mreži sedaj na podlagi številk iz objav Forbesa trdijo, da ima devet novih milijarderjev skupno 19,3 milijarde ameriških dolarjev (ali 15,8 milijarde evrov) premoženja, kar bi ustrezalo znesku, s katerim bi lahko 1,3-krat cepili vse prebivalce držav z nizkimi dohodki.
 

Starim se pridružujejo novi milijarderji


V The People's Vaccine Alliance se zavzemajo za odpravo lastninskih pravic in patentov za cepljenje. »Milijarderji so odraz velikega dobička, ki ga farmacevtske korporacije ustvarjajo z monopolom nad cepivi,« je prepričana Anna Marriott iz dobrodelne organizacije Oxfam, ki je del te mreže.

In ne gre le za nove milijarderje. V mreži opozarjajo tudi na osem tistih, ki so to bili že pred epidemijo, njihovo premoženje pa se je sedaj povečalo za skupno 32,2 milijarde dolarjev (26,3 milijarde evrov).

Kdo so največji zaslužkarji? Na vrhu seznama sta izvršni direktor Moderne, Francoz Stephane Bancel, in njegov kolega pri BioNTechu, Nemec Ugur Sahin. Trije novi milijarderji so soustanovitelji kitajske družbe CanSino Biologics Zhu Zao, Mao Huinhoa in Qiu Dongxu, na seznamu pa so še Timothy Springer, ki je soustanovitelj Moderne, Noubar Afeyan, ki vodi njeno upravo, Juan Lopez Belmonte, ki je vodja uprave podjetja ROVI, povezanega z Moderno, in Robert Langer, ki je znanstvenik in prav tako soustanovitelj Moderne.

Cepivi Pfizer-BioNTechy in Moderne. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Cepivi Pfizer-BioNTechy in Moderne. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

 

Pozivi k umiku zaščite intelektualne lastnine pri cepivih


Vprašanja o milijardah, ki izhajajo iz cepiv, so prišla na površje pred zasedanjem G20, ko se je pojavilo vse več pozivov k začasnemu umiku zaščite intelektualne lastnine pri cepivih proti covidu-19. Zagovorniki te ideje so prepričani, da bi s tem povečali proizvodnjo cepiv v državah v razvoju in odpravili dramatično neenakost pri dostopu do njih.

Združene države Amerike oziroma Joe Biden pa tudi vplivne osebe, kot je papež Frančišek, to idejo podpirajo, tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je pozval k umiku »vseh teh omejitev glede intelektualne lastnine, ki blokirajo proizvodnjo nekaterih vrst cepiv«. Evropska komisija je napovedala, da bo konstruktiven glas na to temo v pogovorih v okviru svetovne trgovinske organizacije WTO.

»Visoko učinkovita cepiva, ki jih imamo, obstajajo zahvaljujoč velikim zneskom denarja davkoplačevalcev, zato ni pravično, da zasebniki unovčujejo denar, medtem ko se stotine milijonov ljudi sooča z drugim in tretjim valom in so popolnoma nezaščiteni,« je povedala Heidi Chow iz skupine Global Justice Now. Spomnila je na tisoče, ki umirajo v Indiji, in poudarila, da interesi milijarderjev ne morejo biti pomembnejši od potreb milijonov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine