Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iz Libanona proti Netanjahujevi rezidenci izstreljen dron

V Tel Avivu so medtem izdali opozorilo pred zračnim napadom, saj naj bi se dron približal okrožju Glilot, kjer je sedež Mosada. Hamenej: Hamas bo preživel.
V času incidenta Netanjahuja in njegove soproge niti ni bilo v zgradbi v obmorskem letovišču med Tel Avivom in Haifo. FOTO: Jack Guez/Afp
V času incidenta Netanjahuja in njegove soproge niti ni bilo v zgradbi v obmorskem letovišču med Tel Avivom in Haifo. FOTO: Jack Guez/Afp
STA
19. 10. 2024 | 08:30
19. 10. 2024 | 11:11
4:21

Iz Libanona je bil danes proti rezidenci izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v Cezareji v osrednjem delu Izraela izstreljen dron, so sporočili iz njegovega urada. Dodali so, da v incidentu ni bilo poškodovanih, v tem času premierja in njegove soproge niti ni bilo v zgradbi v obmorskem letovišču med Tel Avivom in Haifo.

Izraelska vojska je pred tem sporočila, da je brezpilotni letalnik iz Libanona zadel objekt v Cezareji. Po poročanju AFP ni jasno, ali je ta objekt Netanjahujeva rezidenca. Dodali so, da so poleg tega prestregli dva brezpilotnika.

V Tel Avivu, 55 kilometrov južneje, so medtem izdali opozorilo pred zračnim napadom, saj naj bi se dron približal okrožju Glilot, kjer sta sedež izraelske zunanje obveščevalne službe Mosad in še en obveščevalni center.

Po navedbah vojske, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, so se sirene oglasile še na številnih drugih lokacijah na severu Izraela, vključno z mestom Tiberias na zahodni obali Galilejskega jezera.

V napadu na taborišče v Džabaliji ubitih več kot 30 ljudi

Izraeska vojska je sinoči izvedla še en smrtnonosni napad na begunsko taborišče Džabalija na severu območja Gaze, v katerem je umrlo 33 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih, je sporočila agencija za civilno zaščito v palestinski enklavi. Izraelske sile, ki taborišče oblegajo že dva tedna, se na navedbe o napadu še niso odzvale, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Unicef: V Gazi milijon otrok živi v peklu na Zemlji

Oblasti v Gazi so danes še sporočile, da so izraelske sile davi obkolile in obstreljevale indonezijsko bolnišnico v mestu Bejt Lahija na severu enklave. »Izraelski tanki so popolnoma obkolili bolnišnico, odklopili elektriko in jo obstreljevali, pri čemer so s topništvom zadeli drugo in tretje nadstropje,« je povedal direktor bolnišnice Marwan Sultan. Zdravstveno osebje in pacienti so  resno ogroženi. Po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi je napad na bolnišnico in njeno dvorišče povzročil velik preplah med bolniki in osebjem.

Izrael je 6. oktobra začel novo ofenzivo na severu Gaze, tudi v okolici Džabalije, največjega od osmih palestinskih begunskih taborišč v Gazi. FOTO: AFP
Izrael je 6. oktobra začel novo ofenzivo na severu Gaze, tudi v okolici Džabalije, največjega od osmih palestinskih begunskih taborišč v Gazi. FOTO: AFP

Izrael je 6. oktobra začel novo ofenzivo na severu Gaze, tudi v okolici Džabalije, največjega od osmih palestinskih begunskih taborišč v Gazi. Tarča napadov so po navedbah Izraela borci palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki da so se tam prerazporedili za izvajanje novih napadov. Od takrat je bilo na območju, ki so ga spopadi močno prizadeli že prej v leto dni trajajoči vojni, ubitih več deset ljudi.

Hamenej: Hamas bo preživel

Na Bližnjem vzhodu sicer še vedno odmeva smrt voditelja Hamasa Jahje Sinvarja. Kot je danes izjavil iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej, je gibanje preživelo in bo ostalo živo: »Sinvarjeva smrt je boleča za odporniško fronto, ki pa se z njegovo mučeniško smrtjo ni končala,« je dejal v prvem odzivu na smrt vodje palestinskega islamističnega gibanja.

Po njegovih besedah je bil Sinvar, ki velja za vodjo napadov na Izrael 7. oktobra lani, svetel lik odpora in boja. »Z neomajno odločnostjo je nasprotoval krutemu in agresivnemu sovražniku ter ga udaril premišljeno in pogumno.« Kot je dodal, je zapustil neizbrisen napad 7. oktobra 2023 kot svojo zapuščino v regionalni zgodovini in se nato častno in ponosno povzpel med mučenike.

Iran ne priznava izraelske države. Od islamske revolucije leta 1979 je podpora palestinskemu boju postala tudi eden od stebrov iranske zunanje politike.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine