Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iran: Uboj Sinvarja bo še okrepil odpor

Postal bo vzor mladim, ki bodo nadaljevali pot k osvoboditvi Palestine. Dokler obstajata okupacija in agresija, bo trajal odpor, so zapisali predstavniki Irana.
Sinvarja so v Iranu takoj uvrstili med mučenike. Islamska republika velja za dolgoletno podpornico Hamasa in Hezbolaha. FOTO: Majid Asgaripour/Reuters
Sinvarja so v Iranu takoj uvrstili med mučenike. Islamska republika velja za dolgoletno podpornico Hamasa in Hezbolaha. FOTO: Majid Asgaripour/Reuters
STA
18. 10. 2024 | 08:09
18. 10. 2024 | 09:11
4:44

Uboj vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja bo na Bližnjem vzhodu okrepil duha odpora, je včeraj kmalu po izraelski potrditvi uboja Sinvarja sporočilo iransko predstavništvo pri Združenih narodih. Dodalo je, da bo odpor obstajal, dokler bosta obstajala okupacija in agresija.

image_alt
Odzivi na smrt Jahje Sinvarja: »Račun je poravnan«

»Duh odpora se bo okrepil. Sinvar bo postal vzor mladim in otrokom, ki bodo nadaljevali njegovo pot k osvoboditvi Palestine. Dokler obstajata okupacija in agresija, bo trajal odpor,« je na omrežju X zapisala iranska misija pri ZN. Islamska republika velja za dolgoletno podpornico tako Hamasa kot libanonskega Hezbolaha, ki se prav tako sooča z izraelsko invazijo.

Netanjahu ne bo odnehal

Izraelska vojska je v četrtek potrdila, da je v spopadih ubila vodjo Hamasa Jahjo Sinvarja. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari, je bil Sinvar ubit v sredo, ko so ga opazili z dvema drugima borcema v Rafi na skrajnem jugu razdejane enklave. »Sile so identificirale tri teroriste, ki so bežali od doma do doma,« je dejal in dodal, da je Sinvar sam pobegnil v eno od stavb, vojska pa je območje preiskala z dronom.

Posnetki drona, ki jih je objavila vojska, prikazujejo Sinvarja v stavbi s poškodovano roko in glavo, v zadnjih trenutkih pa je vodja Hamasa v bližajoči se dron vrgel palico. »Identificirali smo ga kot terorista v stavbi, zato smo napadli stavbo in vanjo vstopili,« je še povedal.

Med svojci talcev je vzniknilo novo upanje za osvoboditev njihovih bližnjih. FOTO: Menahem Kahana/AFP
Med svojci talcev je vzniknilo novo upanje za osvoboditev njihovih bližnjih. FOTO: Menahem Kahana/AFP

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kmalu po novici o uboju Sinvarja dejal, da je to znak zatona vladavine Hamasa v Gazi. Vendar je hkrati zatrdil, da njegova smrt ne pomeni konca vojne. V ZDA so medtem novico označili za dober dan za Izrael, ZDA in svet. V Parizu, Berlinu in Londonu pa so Hamas pozvali, naj osvobodi talce, ki jih je zajel med napadom na Izrael 7. oktobra lani.

Predsednik evropskega sveta Charles Michel je povedal, da je poleg odgovornosti za napade 7. oktobra lani Sinvar odgovoren za ogromno trpljenje ljudi v Gazi. Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen pa ga je opisala kot vodjo teroristične organizacije, ki je odgovorna za napade Hamasa na Izrael.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je Sinvarja označil za terorista. »Bil je ovira za nujno potrebno premirje in brezpogojno izpustitev vseh talcev. Treba je končati nasilje, osvoboditi talce in ustaviti trpljenje Palestincev,« je zapisal na omrežju X.

Hezbolah napoveduje novo fazo vojne

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je medtem včeraj napovedalo novo fazo v vojni z Izraelom in prvič uporabilo natančno vodene rakete proti izraelskim vojakom. V izraelskih napadih na Libanon je bilo včeraj ubitih 45 ljudi, še 179 pa ranjenih. V Izraelu pa so se danes znova oglasile sirene zaradi raketnih napadov Hezbolaha.

Po navedbah izraelske vojske je bilo v zadnjih urah iz južnega Libanona proti severnemu Izraelu izstreljenih približno 15 raket. Zračna obramba je nekatere prestregla, druge pa so po navedbah vojske zadele ozemlje Izraela. O morebitnih žrtvah ali škodi vojska ne poroča, navaja katarska televizija Al Džazira.

Hezbolah je v četrtek, kmalu po izraelski potrditvi uboja vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja, napovedal stopnjevanje vojne z Izraelom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Na stotine borcev je popolnoma pripravljenih na vsak izraelski kopenski vdor v južne libanonske vasi,« je sporočilo gibanje. Dodalo je, da se raketni napadi na izraelske položaje iz dneva v dan stopnjujejo in da so borci Hezbolaha prvič uporabili natančno vodene rakete. V izjavi sicer ni omenilo Sinvarjeve smrti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine