Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Tvitersko vojskovanje in misija v Sloveniji

Romana Tomc je poročilu o Sloveniji oporekala verodostojnost, Sophie in 't Veld je kritizirala napade na delo misije.
Politični voditelji morajo v demokraciji krepiti demokratične institucije, ne pa jih napadati, je opozorila Sophie in 't Veld. FOTO: Jure Eržen/Delo
Politični voditelji morajo v demokraciji krepiti demokratične institucije, ne pa jih napadati, je opozorila Sophie in 't Veld. FOTO: Jure Eržen/Delo
29. 11. 2021 | 21:16
29. 11. 2021 | 21:41
5:40

V nadaljevanju preberite:

Poročilo posebne delegacije evropskega parlamenta pod vodstvom nizozemske liberalke Sophie in 't Veld, ki je v Sloveniji dvigovalo veliko prahu, je odmevalo tudi na bruseljski razpravi parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE). Člani odbora so razpravljali o poročilu o samem delu posebne skupine za spremljanje demokracije, vladavine prava in temeljnih vrednot ter o misijah v Bolgariji, na Slovaškem in v Sloveniji.

»V nekaj državah se dediščina komunistične preteklosti vse bolj uporablja za upravičevanje določenih ukrepov,« je ugotavljala Sophie in 't Veld. Ukvarjanje z zgodovino po njenem mnenju ne bi smelo biti pretveza za uničevanje vladavine prava in kršenje temeljnih pravic. Tudi korupcija je ena večjih težav. Evropska komisija kot varuhinja pogodb v njenih očeh ne naredi dovolj, je površna in se zanaša na vladne vire, ki da niso vedno najbolj zanesljivi.

V zvezi s Slovenijo je obžalovala, da se premier in ministri v Ljubljani niso hoteli srečati z njimi. »Javne institucije delujejo, a smo zelo zaskrbljeni nad velikim pritiskom nanje, nad zelo osebnimi napadi na predsednike ustavnega sodišča, KPK, računskega sodišča in več drugih institucij, in na novinarje z verbalnimi napadi in strateškimi tožbami,« je dejala. Kot sporno je omenila vladanje z odloki. Pri STA bodo še spremljali, ali je financiranje stabilno in ali je zagotovljena uredniška neodvisnost.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine