Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tudi Slovenija proti Madžarski glede pravic LGBTI+

Vlada želi s pridružitvijo tožbi evropske komisije proti Budimpešti izraziti svojo neomajno podporo temeljnim vrednotam EU.
Madžarska vlada Viktorja Orbána ima na muhi skupnost LGBTI+. FOTO: Marton Monus/Reuters
Madžarska vlada Viktorja Orbána ima na muhi skupnost LGBTI+. FOTO: Marton Monus/Reuters
6. 4. 2023 | 16:07
6. 4. 2023 | 19:33
2:12

Slovenija se je pridružila tožbi evropske komisije proti Madžarski pred sodiščem EU glede zakonodaje, usmerjene proti skupnosti LGBTI+. To odločitev je na današnji seji sprejela slovenska vlada.

Tako so se doslej odločile še Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska. Zvečer so se tožbi pridružile še Grčija, Francija in Nemčija, so sporočili iz organizacije Forbidden Colours (Prepovedane barve). Tožbo je podprl tudi evropski parlament.

Tožba se konkretno nanaša na zakonodajo, s katero je Madžarska prepovedala, da bi se mladoletnikom omogočil dostop do vsebin, ki prikazujejo odklon od spolne identitete ob rojstvu, spremembo spola ali homoseksualnost. Bruselj konkretno očita Budimpešti kršitve prava EU z ukrepi, kot sta onemogočanje dostopa do takšnih oglasov ali zahteva do ponudnikov avdiovizualnih storitev, da lahko takšno vsebino predvajajo le med 22. in 5. uro.

Evropska komisija je prepričana, da madžarska zakonodaja krši pravila delovanja notranjega trga EU, temeljne pravice posameznikov, zlasti pripadnikov skupnosti LGBTI+, in tudi vrednote Unije.

image_alt
Potrdili zakon o prepovedi promoviranja homoseksualnosti v šolah

Kot so sporočili s seje vlade, »Slovenija želi s priglasitvijo intervencije v tožbi evropske komisije proti Madžarski izraziti svojo neomajno podporo temeljnim vrednotam, na katerih temelji EU: človekovemu dostojanstvu, svobodi, demokraciji, enakosti, vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov in pripadnic manjšin«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine