Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Beogradu zaključena parada ponosa, nasprotniki so se spopadli s policijo

Srbska premierka je v zadnjem hipu odobrila dogodek, ki ga je notranje ministrstvo sprva prepovedalo zaradi varnostnih tveganj.
FOTO: Andrej Isaković/Afp
FOTO: Andrej Isaković/Afp
M. P. V., STA
17. 9. 2022 | 16:00
17. 9. 2022 | 20:15
3:59

V Beogradu se je zaključil pohod v okviru Parade ponosa. Udeleženci so ga začeli okoli 17:30 izpred poslopja ustavnega sodišča in ga končali na stadionu Tašmajdan, na katerem bodo zvečer potekali koncerti v okviru Europrida 2022.

Shod je potekal po spremenjeni, krajši poti in ob slabem vremenu, spremljalo pa ga je več sto policistov. Sama parada je minila brez nasilja, so pa srbsko prestolnico že prej pretresli posamezni incidenti nasprotnikov Europrida. Začeli so se že okoli poldneva. Policija je nasprotnike Europrida, mnogi so bili opremljeni s križi in drugimi verskimi simboli, hitro razgnala. Hujših izgredov ni bilo. Do 15. ure so pridržali 31 ljudi, nekateri od njih so s steklenicami obmetavali policiste, njihova tarča pa so bili tudi novinarji.

Le nekaj ur pred pohodom je srbska premierka Ana Brnabić po več tednih mednarodnih pritiskov sporočila, da je Parada ponosa vendarle dovoljena. Dogovor naj bi bil po poročanju nekaterih srbskih medijev dosežen v zadnjem hipu po pogovorih med kabinetom Brnabićeve in EU. H kompromisni rešitvi naj bi po navedbah portala Nova.rs pomembno prispevala evropska komisarka za enakost Helene Dalli, ki se je osebno angažirala v pogovorih s srbsko premierko. 

FOTO: Andrej Isaković/Afp
FOTO: Andrej Isaković/Afp

Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je namreč v torek dogodek zaradi varnostnih razlogov prepovedalo, zaradi česar so se organizatorji parade pritožili na upravno sodišče in državno tožilstvo. Kmalu po odobritvi Brnabićeve je uradno dovoljenje za parado izdalo tudi notranje ministrstvo.

image_alt
Vulgarni fašisti so dobili krila, čas je za skubljenje

Brnabićeva je v nagovoru na sprejemu tujih diplomatov zatrdila, da bo med parado varnost zagotovljena, in spomnila, da v minulem tednu, ko so v Beogradu že potekali številni manjši dogodki v okviru Europrida, ni bilo nobenih incidentov.

Nasprotniki Parade ponosa na shodu 28. avgusta v Beogradu. FOTO: Zorana Jevtić/Reuters
Nasprotniki Parade ponosa na shodu 28. avgusta v Beogradu. FOTO: Zorana Jevtić/Reuters

»To je prava slika Beograda in Srbije ter tega, kar sta. Srbija je odprta in svobodna družba, v kateri so vsi dobrodošli, in to bomo v prihodnjih letih šele dokazali,« je poudarila po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. Vztrajala je, da se za organizacijo Europrida niso odločili, ker bi jih nekdo k temu prisilil, temveč zaradi Srbije same in dobrobiti širše regije.

Veleposlanik ZDA v Srbiji Christopher Hill, ki je skupaj z več drugimi tujimi politiki in diplomati osebno sodeloval v paradi, je Srbiji že čestital za »varen in uspešen« Europride 2022, ki po njegovih besedah potrjuje evropsko prihodnost Srbije. Poudaril je še, da je ponosen, da se lahko danes sprehodi v znak podpore različnosti, vključenosti in spoštovanju pravic vseh državljanov.

Tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, Slovak Vladimir Bilčik, ki je nagovoril udeležence parade, je dogajanje označil kot proslavo svobode, različnosti in pravih evropskih vrednot. V srbščini je dejal, da so pravice skupnosti LGBTI človekove pravice, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pa je bistvo moderne demokratične Evrope.

Po poročanju regionalnega portala N1 je v paradi hodila tudi partnerka srbske premierke Milica Đurđić, Brnabićeva pa se parade ni udeležila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine