Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Suverenistična vizija ni vzdržala volilne preizkušnje

Nacionalkonservativna stranka Zakon in pravičnost je zmagovalka poljskih volitev, a po vsem sodeč ne bo imela dovolj glasov za oblikovanje vlade.
Po besedah voditelja opozicije Donalda Tuska je na nedeljskih volitvah na Poljskem zmagala demokracija. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Po besedah voditelja opozicije Donalda Tuska je na nedeljskih volitvah na Poljskem zmagala demokracija. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
16. 10. 2023 | 15:19
16. 10. 2023 | 20:29
5:06

V nadaljevanju preberite:

Štetje glasov po nedeljskih parlamentarnih volitvah na Poljskem se je zavleklo pozno v ponedeljek, a vse je kazalo, da bodo tudi uradni izidi potrdili konec osemletne vladavine nacionalkonservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) ter vrnitev proevropske opozicije na oblast. To je po zaprtju volišč napovedal tudi njen vodja, nekdanji premier Donald Tusk, ki je izid razglasil za »zmago demokracije«.

Vladajoča stranka pod vodstvom Jarosława Kaczyńskega, pod katero je Poljska zaradi nazadovanja na področju vladavine prava in svobode medijev postala ena najbolj problematičnih članic Evropske unije, bo volitve končala na prvem mestu, po vsem sodeč pa v parlamentu ne bo imela dovolj glasov za oblikovanje večinske vlade.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine