Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Poljska poskuša izstopiti iz sence Jarosława Kaczyńskega

Kampanjo pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami si bo država zapomnila kot najbolj toksično v zgodovini njene demokracije.
Na čelu Poljske je od leta 2015 stranka Zakon in pravičnost, ki jo vodi Jarosław Kaczyński. FOTO: Jaros Pawel Malecki/Reuters
Na čelu Poljske je od leta 2015 stranka Zakon in pravičnost, ki jo vodi Jarosław Kaczyński. FOTO: Jaros Pawel Malecki/Reuters
14. 10. 2023 | 05:00
8:40

V nadaljevanju preberite:

Nova kriza na Bližnjem vzhodu ni zasenčila le vojne v Ukrajini, ampak tudi letošnji najbolj konsekventni volilni preizkus na stari celini. Na Poljskem se bodo jutri odprla volišča, na katerih bodo milijoni volivcev izbirali nov parlament in s tem odločali o usmeritvi države, ki je v dveh mandatih nacionalkonservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) zaradi nazadovanja vladavine prava, svobode medijev in neodvisnosti sodne veje oblasti postala ena bolj problematičnih članic Evropske unije.

Poljska si bo tokratno kampanjo v vsakem primeru zapomnila kot najbolj toksično v zgodovini njene demokracije, med katero so se delitve med podporniki ene in druge strani še poglobile. Kakšna bo država po volitvah oziroma ali lahko te pripeljejo do določene stopnje družbenega poenotenja, je vprašanje, na katero opazovalci ponujajo različne odgovore.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine