Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trumpa na republikanski konvenciji podprli tudi nekdanji tekmeci

Trumpa je podprla tudi nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je najdlje vztrajala v tekmi z njim za republikansko nominacijo za novembrske volitve.
FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
STA
17. 7. 2024 | 07:13
17. 7. 2024 | 09:19
3:35

Drugi dan republikanske nacionalne konvencije je minil v znamenju izrazov podpore Donaldu Trumpu iz ust nekdanjih strankarskih tekmecev. Da ima Trump njeno podporo, je v torek jasno dejala tudi nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je najdlje vztrajala v tekmi z nekdanjim predsednikom ZDA za republikansko nominacijo za novembrske volitve.

Haleyjevo so ob prihodu na oder pričakali izrazi neodobravanja, ko pa ga je zapuščala, so ji delegati v dvorani glasno ploskali. »Donald Trump ima mojo trdno podporo in pika,« je dejala in se zahvalila Trumpu, da jo je povabil na konvencijo, ki bo trajala do četrtka.

Govoril je tudi floridski guverner Ron DeSantis, ki je večino govora posvetil kritikam demokratskih politik glede priseljevanja, izobraževanja in vprašanj spolne identitete. O aktualnem predsedniku Joeju Bidnu je dejal, da ni sposoben voditi države in da je »lutka, ki vsiljuje levičarsko agendo«.

Senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je bil Trumpov tekmec leta 2016, pa je opisoval sobotni poskus atentata na Trumpa v Pensilvaniji in se zahvalil Bogu, da ga je obvaroval najhujšega.

FOTO: Joe Raedle/AFP
FOTO: Joe Raedle/AFP

Odpiranje meja za povečanje volilne baze

Govorniki so se sicer v največji meri posvečali vprašanju migracij in pri tem ponavljali neutemeljene obtožbe, da demokrati z Bidnom na čelu odpirajo meje, da si povečajo volilno bazo.

»Biden želi, da ilegalci volijo zanj, in zato je odprl mejo,« je dejal vodja republikanske večine v zveznem predstavniškem domu Steve Scalise. V ZDA lahko volijo samo državljani, nezakoniti priseljenci pa trenutno nimajo nobene možnosti, da pridejo do državljanstva, ker so s prihodom v ZDA kršili zakon, vztrajno zaman poudarjajo demokrati.

Delegati so Trumpa potrdili kot predsedniškega kandidata v ponedeljek, ko je naznanil, da bo njegov podpredsedniški kandidat senator iz Ohia J. D. Vance. Ta bo na konvenciji govoril danes, ko je tema nacionalna varnost.

Delegati so v ponedeljek prav tako potrdili kratko strankarsko platformo, kjer na Trumpovo zahtevo ni omembe prizadevanj za prepoved splava na ravni celotnih ZDA.

Okrepljena varnost

Trump je v torek ob prihodu v dvorano znova požel velik aplavz. Varnost na konvenciji je po sobotnem poskusu atentata nanj okrepljena, kljub temu pa se po navedbah ameriških medijev dogajajo incidenti. Republikanski kongresnik Derrick Van Orden iz Wisconsina je v sredo policiji prijavil, da ga je napadla in poškodovala 24-letna pripadnica levičarske skupine Codepink.

Že v ponedeljek so nedaleč od dvorane, kjer poteka konvencija, aretirali 21-letnika, ki je imel v nahrbtniku avtomatsko puško, enega moškega, ki je v mestu mahal z nožema in ni ubogal ukazov, naj ju položi na tla, pa je policija ubila.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine